1. Home
  2. Actueel
  3. week tegen kindermishandeling

Waar waren wij in de Week tegen Kindermishandeling?

De Week tegen Kindermishandeling liep 26 november alweer ten einde. Afgelopen dagen stonden in het teken van 'Verbind voor het Kind'. En dat hebben we gemerkt! Door het hele land werden bijeenkomsten georganiseerd, spraken enthousiaste sprekers en trokken organisaties samen alles uit de kast om dit thema op de kaart te zetten. Ook Augeo vloog uit.

3 belangrijke zaken van minister Hugo de Jonge

Maandag 20 november- Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid trapte af met een opening in Den Haag. In het voorjaar van 2018 komt hij met een breed actieplan waarbij drie zaken belangrijk zijn: mishandeling voorkomen, eerder en beter in beeld brengen, en duurzaam oplossen. Minister de Jonge:

'Het wordt een enorme opgave, maar ik denk dat we kindermishandeling effectiever kunnen aanpakken dan tot nu toe is gedaan. We kunnen van mensen niet vragen om kindermishandeling op te lossen, maar wel de mishandeling van één kind. Er is maar één iemand nodig om de cirkel van geweld te doorbreken. Elke Nederlander kan die ene zijn. Die ene leraar, die ene buurman, die ene huisarts. We mogen niet wegkijken.'

Daarnaast startten de bijeenkomsten ’21 Minuten’ om 11:55. Centraal stonden slachtoffers van kindermishandeling. De nadruk lag op wat een volwassene kan betekenen voor een kind waar hij zich zorgen over maakt. In samenwerking met Dessaur Trainingen en Stichting Praat hebben we 21 tips ontwikkeld die ook jou hiermee helpen. De tips kun je hier downloaden.

Een absolute aanrader voor jou

Dinsdag 21 november- Het 4e Jaarcongres Huiselijk Geweld ging van start in het thema: ‘Het onzichtbare zichtbaar maken’. Een inspirerend congres met een verrijking van kennis en bevlogen en ervaren sprekers en workshopleiders.

Ook overhandigden jongeren het boek ‘Niets is voor altijd’ aan politicus Vera Bergkamp. Het boek laat jongeren aan het woord die zijn gevlucht van thuis en in de opvang zijn beland. Een prachtig boek en een absolute aanrader! Het boek kun je hier downloaden.  

Wat maken kinderen tijdens een scheiding mee?

Woensdag 22 november- Augeo Jongerentaskforce gaf gratis de workshop ‘Hoor en Zie Mij’ over echtscheiding in de Social Factory in Utrecht. Een indrukwekkende dag waarin docenten en studenten zowel luisterden als zelf aan het woord kwamen en hun ervaringen deelden. Centraal stond wat kinderen meemaken tijdens een scheiding van hun ouders. En hoe leerkrachten en docenten er voor hen kunnen zijn. Meer over deze workshop vind je hier.

In gesprek met slachtoffers

Donderdag 23 november- Deze dag stond in het teken van de 8e Regiodag aanpak Seksueel geweld in Rotterdam. Een moeilijk thema dat bespreekbaar werd gemaakt. Onderwerpen die voorbij kwamen waren: in gesprek met slachtoffers, wat doet incest met slachtoffers en wat weten we van plegers? Ons laatste Augeo magazine diept dit onderwerp verder uit en geeft antwoord op deze belangrijke vragen. Lees hier het Augeo magazine.

Einde van de week 

Maandag 27 november- Nu de Week tegen Kindermishandeling voorbij is kijken we terug op een week waarin organisaties, stichtingen en personen bij elkaar kwamen voor één gezamenlijk doel:

‘Verbind voor het kind’