Donderdag 30 november was ik bij ‘Geweldig Geweldloos’ in Huissen. Een congres voor hulpverleners georganiseerd door Moviera en Veilig Thuis. Alle onderwerpen gingen over geweld en geweldloos communiceren. Ik was uitgenodigd om er met mijn blik van een jongere naar te kijken.

December 2017 - Blog van Robin

Tijdens de opening, door Naima Azough, hoorde ik het verhaal van een ervaringswerker (zij verkiest de term ‘ervaringswerker’ boven ‘ervaringsdeskundige’ omdat zij op hetzelfde niveau zit als de mensen waarmee zij werkt, terwijl een deskundige er boven zou staan). Zij heeft op haar manier met geweld te maken gehad en heeft dat omgezet in heel mooi en positief werk, waarmee ze direct andere vrouwen in dezelfde soort situatie helpt.

De workshopsrondes duurde een uur en er waren 10 workshops om te bezoeken waardoor ik slechts kleine stukjes van de workshops heb meegemaakt. In heb echter wel hele diverse maar stuk voor stuk enorm interessante workshops gezien. De een interactief, de ander meer informatief.

Geef geen antwoord

Zo was ik bij de workshop ‘Geweldloos verzet/verbindend gezag’. Zij deden een oefening waarbij deelnemers vragen aan elkaar stelden. Echter mochten ze daar niet op reageren met een antwoord of een verweer, maar slechts met een andere vraag. Op een leuke, ietwat komische, wijze kwamen de deelnemers erachter hoe moeilijk het is om niet te reageren op wat iemand tegen of over je zegt.

Teo Visser vertelde in zijn workshop waarom agressie niet altijd slecht is, en in plaats van agressie tegen te gaan het te benoemen en tot uiting te laten komen.

Luister

In haar workshop liet Hester Macrander de deelnemers kennis maken met verschillende vormen van luisteren, de valkuilen van luisteren en reageren, en hoe je empathisch naar iemand luistert. Immers, niet altijd iedereen zit te wachten op advies of een reactie, aldus Hester.

Als laatste volgde ik een deel van de workshop ‘Culturen en de betekenis van geweld’, die, zoals de titel doet vermoeden, gaat over geweld binnen verschillende culturen en hoe dit tot uiting komt.

Wat vindt de jongere?

Aan het einde van de middag bracht voorzitter Naima Azough de mensen bij elkaar om het congres af te sluiten. Zij vroeg aan mij wat ik van de dag had opgestoken. Ik denk dat de workshops op het congres niet alleen voor hulpverleners, maar ook voor mensen die hulp krijgen en voor docenten in het voortgezet- en beroepsonderwijs belangrijk kunnen zijn.

Al met al denk ik dat het congres ‘Geweldig Geweldloos’ een succes is. Ik heb van deelnemers gehoord dat ze meteen dingen in hun werk anders gaan doen en dat de workshops hun blik op hun werk heeft veranderd.

Robin

Robin

Agenda Jongerentaskforce

Ik wil contact met de jongerentaskforce

Heb je een vraag over onze workshops of wil je een jongere uitnodigen om zijn of haar verhaal te vertellen? Neem contact met mij op

Anderen lazen ook:

Kinderen moeten meer begrip tonen voor gescheiden ouders

Utrecht, a Child Friendly City?

Jongerentaskforce op werkbezoek in Utrecht Lees de blog van JTF'er Nick

Wat hebben we gedaan?

Jongerentaskforce, van september  tot november 2017 En wie hebben we bereikt?

Workshops Augeo Jongeren Taskforce

Workshops

De Augeo Jongerentaskforce organiseert workshops en trainingen over echtscheidingen. De jongeren geven de trainingen vanuit hun eigen ervaringen thuis.

Meer over workshops