1. Home
  2. Handle with care

Handle with care

Een moment geduld a.u.b. uw gegevens worden opgehaald

Een aai over de bol, een luisterend oor, een extra knuffel de volgende dag: kleine gebaren waar een kind dat getuige is geweest van huiselijk geweld de volgende dag op school erg mee is geholpen. Maar dan moet de leraar er wél van weten. In het Engelse Plymouth werken politie en scholen daarom samen. Daar heet het Operation Encompass. Augeo wil samen met hen en het Ministerie van Veiligheid en Justitie Nederlandse gemeenten ondersteunen bij het invoeren van deze aanpak. 

EENVOUDIG CONCEPT

Het concept van Handle with care is eenvoudig: wanneer de politie vanwege huiselijk geweld bij een gezin thuis is geweest, zorgt de politie dat de school van de kinderen vóór de volgende schooldag daarvan op de hoogte is. De boodschap aan school is dan: dit kind heeft gisteravond een stressvolle avond gehad, wij zijn ter plaatse geweest vanwege huiselijk geweld, dit kind heeft vandaag wat extra aandacht en steun nodig: ‘Even voorzichtig met dit kind.’  Zodat het gevoel van stress de volgende dag in elk geval op school kan zakken. 

STRESSKLACHTEN

In Nederland zijn jaarlijks tienduizenden kinderen getuige van huiselijk geweld. Uit onderzoek en evaluaties weten we dat veel van deze kinderen stressklachten ontwikkelen. Zo bleek in een onderzoek in de vier grote steden van Nederland dat maar liefst 33% van de kinderen die te maken heeft met gezinsgeweld, aan stress-gerelateerde klachten lijdt. Ook weten we dat 60% van de kinderen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld, zelf geen hulp hebben gekregen. Terwijl we uit onderzoek ook weten dat steun van een betrouwbare volwassene het verschil maakt in het verdere leven van deze kinderen. Daarom willen we graag investeren in scholen en leerkrachten die kinderen willen steunen die huiselijk geweld meemaken.