1. Actueel
  2. Geheim van een pester

Het grootste geheim van een pester

door Niels Baas

Bereid je voor: hier komt het grootste geheim van een pester. Of kinderen nu online (cyberpesten) of in het echt pesten. Vaak wordt de pester gezien als de stoere dominante meid of gast die het allemaal wel voor mekaar heeft. De klas kijkt tegen de pester op en is bang voor hem of haar. Wordt hij of zij gepakt, dan worden de pester vaak hard gestraft. Dit draagt bij aan het “badass” imago dat een pester al heeft.

Cyberpesten, online pesten

Pester wil net als elk kind erbij horen

Maar wat nu als het allemaal anders is dan we dachten, wat als die hele hiërarchie één grote versluiering is van de werkelijkheid. We weten dat pesters iemand omlaag duwen om zichzelf omhoog te duwen. Door te (cyber)pesten voelen ze zich even beter, machtiger, gezien, onderdeel van de groep, stoer of noem maar op. Dus als jij helemaal lekker in je vel zit, heb je geen aanleiding om te pesten. Je voelt je immers al goed. Pesters willen net als elk kind erbij horen, onderdeel zijn van de groep, geliefd worden. Daarom gaan ze pesten. 

Pesten is dus eigenlijk niks anders dan een schreeuw om hulp. Wanneer we dit zo zien zetten we de pester veel meer op de plek waar hij of zij hoort. Hoe cool zou het zijn als gepeste kinderen (en eventueel omgeving) kunnen zien: hey! Wacht even! Jij pest mij wel, maar ik weet dat jij eigenlijk schreeuwt om hulp en dus ga ik hulp voor jou zoeken. Hoe vet zou dat zijn? Dat zet álles in perspectief. Maar dít is de realiteit. Dít is hoe het is. Pesters en gepesten lijken best wel op elkaar. Ze passen alleen verschillend gedrag toe.

Cyberpesten: Punten scoren met 'breaking news'

We moeten uitzoeken wat de pester nodig heeft. We moeten natuurlijk duidelijk aangeven dat zijn of haar gedrag niet okee is, maar daarna bijsturen. En natuurlijk de gepeste heel goed steunen. Maar snap de dynamiek. Snap dat jongeren niks liever willen dan erbij horen. Dan snap je zelfs dat ze naaktfoto’s doorsturen. Ze hebben immers breaking news met zo’n foto, en hoe kun je beter punten scoren dan zo? Is dit niet preciés wat sommige van onze vrienden in onze eigen massamedia ook doen? Punten scoren met nieuws? Als je begrijpt waaróm een jongere iets doet, dan kun je vanuit begrip gaan praten en bijsturen. 

Socrates zei het al: “Ik weet dat ik niets weet”. Ga zo met jongeren in gesprek en verbaas je hoe tof ze eigenlijk zijn en hoe (wanneer je het snapt) logisch ze eigenlijk handelen.


Lees verder over Online Pesten (Cyberpesten)

Doe het online leerbericht: Waarom Cyberpesten Aanpakken? met Niels Baas(15 min)