Wat een jongere vertelt komt enorm binnen

Pabo-studenten en mbo’ers pedagogiek krijgen les over kindermishandeling en de meldcode. Gastlessen blijken een hele mooie aanvulling op de theorie. Als een jongere zelf vertelt wat hij of zij heeft meegemaakt, komt dat enorm binnen.

De Augeo Jongerentaskforce bezocht al heel veel scholen. Jongeren, veelal ervaringsdeskundigen, vertellen wat ze hebben meegemaakt aan aankomend docenten. ‘We hangen geen zielig verhaal op, maar we willen invloed uitoefenen’, aldus Naïma van de Jongerentaskforce. ‘Aan studenten geven we advies over wat ze kunnen doen als ze een niet-pluisgevoel hebben bij een leerling. We geven tips hoe je een kind steunt en waar je op moet letten.’ Daarnaast gaat het vooral om bewustwording.

Onderzoek

‘We proberen onze persoonlijke ervaringen zoveel mogelijk te combineren met onderzoek. We deden onderzoek samen met TNO en concludeerden dat bijna de helft van de kinderen uit groep 7 en 8 al minstens één ingrijpende ervaring in zijn leven heeft meegemaakt. Als docent moet je daar dus oog voor hebben.’ Het is ontzettend belangrijk dat de studenten zich bewust zijn dat kindermishandeling voorkomt. En dat zij straks de persoon kunnen zijn die het verschil maakt voor het kind. Zij hebben een enorm belangrijke rol in het signaleren en steunen van de kinderen.

Gastles op maat

Wil jij ook een gastles of training door een ervaringsdeskundige op jouw school? Klik dan op deze link voor meer info! We stemmen de lessen goed af op het niveau en de voorkennis.


Meer lezen?

Jongerentaskforce

Jongerentaskforce

'Onze ervaring doet wat met je.' Bekijk wat we doen

Jongerentaskforce gastles

Gastles: Maak het verschil voor een kind

We vertellen over onze eigen ervaringen, en over die van andere jongeren. Wat gaat er in een kind om als het mishandeld is? En wat voor invloed heeft dit later? Kindermishandeling en huiselijk geweld kent veel gezichten. Hoe herken je de verschillende signalen?

Tijdelijk kunnen we geen nieuwe gastlessen inplannen.
Lees meer over gastlessen

De Jongerentaskforce zoekt jou!

Wil je jouw ervaring delen met (toelomstige) professionals of jouw stem als jongere laten horen in de aanpak kindermishandeling? Meld je aan bij de Jongerentaskforce.

Lees verder