Augeo Foundation wil dat kinderen veilig en veerkrachtig opgroeien. Hiervoor ondersteunen we professionals die dagelijks werken met kinderen, jongeren en gezinnen. Hoe we dat het afgelopen jaar hebben gedaan zie je terug in deze kalender. En speciaal voor alle professionals: achter ieder vakje vind je een verrassing, waar je meteen iets aan hebt in je werk.

Psycho-educatie animaties

Bij kinderen of jongeren die te maken hebben (gehad) met langdurige stress of traumatische ervaringen kan psycho-educatie helpen hun eigen emoties en gedrag beter te begrijpen. Hiervoor hebben we een aantal animaties ontwikkeld. Nieuw zijn twee animaties die we maakten in samenwerking met Expect Jeugd: Wat maakt jou gelukkig en Wat is jou overkomen. En we kunnen al verklappen dat we begin 2025 drie nieuwe animaties lanceren die professionals kunnen gebruiken in gesprekken met ouders. (Volg ons op LinkedIn, of meld je aan voor de nieuwsbrief om dit niet te missen.)

Wist je dat… we ook een video hebben waarin trauma-expert Marieke Zeeman uitlegt hoe je de animaties kan gebruiken in je werk? Bekijk uitleg.

Powerrrr

Wil je meer weten over stress en trauma? Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) ontwikkelde begin 2024 samen met Augeo Foundation een serie met drie power colleges. Edith Geurts (hoofdredacteur van Augeo Magazine) praat je bij over de basisbeginselen van stress en trauma. In 25 minuten kun je je kennis opfrissen over o.a.: wat doet langdurige stress met de hersenen van kinderen en volwassenen? Hoe werkt dit door in de ouder-kind relatie? En hoe kun je als ouder en opvoeder het kind helpen de emoties te reguleren?

De Power colleges terugkijken ›

Wist je dat… experts van Augeo Foundation regelmatig een bijdrage leveren op bijvoorbeeld webinars, podcasts en in vakmedia?

Sportieve zomer

Deze zomer waren de Olympische Spelen in Parijs. We zagen hoe Sifan Hassan de marathon won, hoe Femke Bol een fantastische eindsprint inzette bij de estafette en hoe wielrenner Harrie Lavreysen drie keer goud won. Wist je dat sport en bewegen kan bijdragen aan het versterken van veerkracht? Bekijk hier vijf elementen die veerkrachtig functioneren kunnen bevorderen. P.S. Ook voor niet-sportievelingen interessant!

Naar de Sportieve Veerkrachtweek ›

Wist je dat… er meer elementen van veerkrachtig functioneren zijn? We deden er uitgebreid literatuuronderzoek naar.

Beschermingscode

‘Beschermingscode’ is eigenlijk een veel betere naam dan ‘Meldcode’. Of wat dacht je van ‘Kinder Veiligheidscode’? Op Curaçao worden professionals die werken met kinderen bij wet verplicht te werken met een beschermingscode. Het heet de Kódigo di Protekshon, in navolging van de ‘beschermingscode, de Codigo di Proteccion, op Aruba. En op Sint-Maarten is dit jaar de Child Safety Code geïntroduceerd. Augeo Foundation werkte hier, samen met UNICEF Nederland en andere (lokale) partijen, aan mee.

Hier lees je meer over Curaçao, over Aruba en over Sint Maarten

Wist je dat… we in de Week tegen Kindermishandeling via de Meldcode-reminder de stappen van de (Nederlandse) meldcode onder de aandacht brachten? Inclusief handige tips.

Praten met een avatar

Hoe ga je in gesprek met ouders als je je zorgen maakt over hun kind? Veel professionals vinden dat lastig. Gelukkig kun je dit soort gesprekken oefenen. Als proef hebben we een virtuele gespreksoefening gemaakt voor professionals in de kinderopvang en het sociaal domein. Je praat hierbij met een virtueel personage over je zorgen en krijgt uitgebreide feedback. Het lijkt nét echt! Vooralsnog is het een proef van een jaar en alleen beschikbaar voor organisaties met een cursuslidmaatschap.

Bekijk de voordelen een cursuslidmaatschap voor jouw organisatie ›

Wist je dat… we hier meer informatie hebben over praten met een kind? Je kunt op deze pagina ook een (niet-virtuele) gespreksoefening doen.

Wat vinden jongeren?

Wie beter dan jongeren zelf kunnen vertellen wat wel en niet werkt als je ingrijpende dingen hebt meegemaakt als kind. Daarom is er de Augeo Jongerentaskforce! De jongeren geven workshops aan (beginnend) professionals, delen hun feedback op animaties en online cursussen, werken mee aan onderzoek én zijn actief met lobby in de politiek. In deze infographic lees je er meer over. Zo deden zij bijvoorbeeld een oproep voor (betere) jeugd-ggz.

Wist je dat… de jongeren daarnaast ook samenwerken met andere organisaties om voor de belangen en rechten van kinderen op te komen? Zo leveren zij hun bijdrage aan het landelijke platform State of Youth, aan activiteiten van het Kinderrechtencollectief en aan de ontwikkeling van de CARE-FREE app.