Augeo Foundation wil dat kinderen veilig en veerkrachtig opgroeien. Hiervoor ondersteunen we professionals die dagelijks werken met kinderen, jongeren en gezinnen. Hoe we dat het afgelopen jaar hebben gedaan zie je terug in deze kalender. En speciaal voor alle professionals: achter ieder vakje vind je een verrassing, waar je meteen iets aan hebt in je werk.

Psycho-educatie animaties

Bij kinderen of jongeren die te maken hebben (gehad) met langdurige stress of traumatische ervaringen kan psycho-educatie helpen hun eigen emoties en gedrag beter te begrijpen. Hiervoor hebben we een aantal animaties ontwikkeld. Nieuw zijn twee animaties die we maakten in samenwerking met Expect Jeugd: Wat maakt jou gelukkig en Wat is jou overkomen. En we kunnen al verklappen dat we begin 2025 drie nieuwe animaties lanceren die professionals kunnen gebruiken in gesprekken met ouders. (Volg ons op LinkedIn, of meld je aan voor de nieuwsbrief om dit niet te missen.)

Wist je dat… we ook een video hebben waarin trauma-expert Marieke Zeeman uitlegt hoe je de animaties kan gebruiken in je werk? Bekijk uitleg.

Powerrrr

Wil je meer weten over stress en trauma? Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) ontwikkelde begin 2024 samen met Augeo Foundation een serie met drie power colleges. Edith Geurts (hoofdredacteur van Augeo Magazine) praat je bij over de basisbeginselen van stress en trauma. In 25 minuten kun je je kennis opfrissen over o.a.: wat doet langdurige stress met de hersenen van kinderen en volwassenen? Hoe werkt dit door in de ouder-kind relatie? En hoe kun je als ouder en opvoeder het kind helpen de emoties te reguleren?

De Power colleges terugkijken ›

Wist je dat… experts van Augeo Foundation regelmatig een bijdrage leveren op bijvoorbeeld webinars, podcasts en in vakmedia?

Sportieve zomer

Deze zomer waren de Olympische Spelen in Parijs. We zagen hoe Sifan Hassan de marathon won, hoe Femke Bol een fantastische eindsprint inzette bij de estafette en hoe wielrenner Harrie Lavreysen drie keer goud won. Wist je dat sport en bewegen kan bijdragen aan het versterken van veerkracht? Bekijk hier vijf elementen die veerkrachtig functioneren kunnen bevorderen. P.S. Ook voor niet-sportievelingen interessant!

Naar de Sportieve Veerkrachtweek ›

Wist je dat… er meer elementen van veerkrachtig functioneren zijn? We deden er uitgebreid literatuuronderzoek naar.

Beschermingscode

‘Beschermingscode’ is eigenlijk een veel betere naam dan ‘Meldcode’. Of wat dacht je van ‘Kinder Veiligheidscode’? Op Curaçao worden professionals die werken met kinderen bij wet verplicht te werken met een beschermingscode. Het heet de Kódigo di Protekshon, in navolging van de ‘beschermingscode, de Codigo di Proteccion, op Aruba. En op Sint-Maarten is dit jaar de Child Safety Code geïntroduceerd. Augeo Foundation werkte hier, samen met UNICEF Nederland en andere (lokale) partijen, aan mee.

Hier lees je meer over Curaçao, over Aruba en over Sint Maarten.

Wist je dat… we in de Week tegen Kindermishandeling via de Meldcode-reminder de stappen van de (Nederlandse) meldcode onder de aandacht brachten? Inclusief handige tips.

Praten met een avatar

Hoe ga je in gesprek met ouders als je je zorgen maakt over hun kind? Veel professionals vinden dat lastig. Gelukkig kun je dit soort gesprekken oefenen. Als proef hebben we een virtuele gespreksoefening gemaakt voor professionals in de kinderopvang en het sociaal domein. Je praat hierbij met een virtueel personage over je zorgen en krijgt uitgebreide feedback. Het lijkt nét echt! Vooralsnog is het een proef van een jaar en alleen beschikbaar voor organisaties met een cursuslidmaatschap.

Bekijk de voordelen een cursuslidmaatschap voor jouw organisatie ›

Wist je dat… we hier meer informatie hebben over praten met een kind? Je kunt op deze pagina ook een (niet-virtuele) gespreksoefening doen.

Wat vinden jongeren?

Wie beter dan jongeren zelf kunnen vertellen wat wel en niet werkt als je ingrijpende dingen hebt meegemaakt als kind. Daarom is er de Augeo Jongerentaskforce! De jongeren geven workshops aan (beginnend) professionals, delen hun feedback op animaties en online cursussen, werken mee aan onderzoek én zijn actief met lobby in de politiek. In deze infographic lees je er meer over. Zo deden zij bijvoorbeeld een oproep voor (betere) jeugd-ggz.

Wist je dat… de jongeren daarnaast ook samenwerken met andere organisaties om voor de belangen en rechten van kinderen op te komen? Zo leveren zij hun bijdrage aan het landelijke platform State of Youth, aan activiteiten van het Kinderrechtencollectief en aan de ontwikkeling van de CARE-FREE app.

Nieuw! Korte documentaire Ruggensteun

In Nederland verblijven jaarlijks zo’n 2.000 kinderen in de maatschappelijke opvang. Deze kinderen groeien op onder zeer stressvolle omstandigheden. Naast dat zij dakloos zijn geraakt en hun huis, spullen en soms huisdier hebben moeten achterlaten, spelen er ook vaak andere problemen in hun gezinnen. Denk aan financiële problemen of verslavingsproblemen. Ruggensteun is een werkwijze die de samenwerking tussen maatschappelijke- of vrouwenopvang en basisscholen organiseert en steun aan de kinderen biedt. Hoe dat werkt en vooral waarom dat zo belangrijk is, zie je in deze nieuwe korte documentaire.

[Link naar de film of Ruggensteunpagina; deze is 6 december gereed]

Wist je dat… we voor docenten de gratis cursus Ruggensteun: ‘Steun bieden in de klas’ hebben?

Anders leren

Misschien ken je Augeo vooral van de online cursussen. Maar leren kan natuurlijk op heel veel manieren. Nieuw was de online leergang ‘Visie op veerkracht’, met onder andere mini-colleges van experts, veel informatie en onderlinge uitwisseling. De centrale vraag was: hoe kun je als gemeente of organisatie bijdragen aan het versterken van de veerkracht bij kinderen en gezinnen? We zijn blij met het rapportcijfer 8,2 van de deelnemers! Heb je het gemist? Een incompany leergang voor jouw eigen organisatie is mogelijk. 

Wist je dat… we regelmatig onderzoek doen naar (online) leren?

Wat kun je als professional doen tegen alledaags racisme?

Bij alledaags racisme kun je denken aan stereotype beelden in reclame, waarbij zwarte mensen verbonden worden met koffie, chocolade en andere donkere producten.

Op het werk gaat het bijvoorbeeld om een situatie waarin ervanuit gegaan wordt dat van de twee mensen aan de balie de witte wel de directeur zal zijn, en de collega van kleur zijn ondergeschikte. Alledaags racisme kan bij kinderen en jongeren leiden tot stress, angst, een laag zelfbeeld en identiteitsconflicten. In de gloednieuwe editie van Augeo Magazine lees je er meer over. Het is een van de artikelen bij het thema ‘Maatschappelijke stress’.

Naar het artikel [Link naar het nieuwste Augeo Magazine]

Wist je dat… ruim 122.000 mensen (gratis) Augeo Magazine ontvangen. Ben jij al een van de abonnees?

Meten is weten

Wat werkt er op het gebied van veilig en veerkrachtig opgroeien? Waarom werkt dat en hoe effectief is dat? Regelmatig doen we eigen onderzoek en delen we nieuwe inzichten.

We zijn ook druk bezig met de voorbereidingen voor een grootschalig, internationaal onderzoek naar de effectiviteit en impact van online leren over signaleren, het gebruik van een screeningsinstrument en ziekenhuisbeleid bij professionals op de spoedeisende hulp. Dit onderzoek doen we samen met Erasmus MC en begin 2025 start een pilot bij ziekenhuizen in Zweden, Spanje en Malta.

Wist je dat… we voor medisch professionals in ziekenhuizen ook een serie vernieuwde cursussen hebben?

Kinderen voorop

Kinderen een stem geven en opkomen voor het belang van kinderen, dat vinden we bij Augeo belangrijk. Mede daarom zijn we kernlid van het Kinderrechtencollectief samen met Defence for Children, de Nationale Jeugdraad, Kinderpostzegels, Save the Children en Terre des Hommes. Dit jaar verscheen Kinderrechten in beweging, waarin staat hoe de overheid omgaat met de kinderrechten in Nederland en waar actie op moet worden ondernomen. Ook publiceerde het Kinderrechtencollectief onlangs aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité en de betekenis voor gemeenten.’ Ook voor mensen die niet bij een gemeente werken, heel interessant om te lezen!

Wist jij dit… we zes (gratis) oefeningen hebben over hoe je als professional het kind echt centraal kan zetten?

En wist je dat er dit jaar weer nieuwe gemeenten zijn gestart met Handle with Care, en dat er daarmee snelle steun is voor kinderen op school als er thuis iets is gebeurd waarbij de politie langskwam.

Nooit meer een webinar missen

In 2024 organiseerden we allerlei webinars. Denk aan onderwerpen als: ‘Bestaanszekerheid en de eerste duizend dagen’, ‘De effecten van langdurige stress op het lichaam’ en ‘Oplossingsgerichte gespreksvoering met kinderen en ouders’. Veel webinars kondigen we aan via onze community ‘Veiligheid in gezinnen’ op 1Sociaaldomein. We behandelen daar thema’s die aansluiten bij Augeo Magazine. Ook kunnen professionals vragen stellen aan anderen en zelf tips en informatie delen. Het eerstvolgende webinar dat we organiseren is op 30 januari en zal gaan over discriminatie en racisme.

Wist je dat… we ook zeer actief zijn op LinkedIn? Daar vind je het laatste nieuws, ook over onze webinars.

Heel veel informatie op 2 A4’tjes

We hadden al een reeks infographics over de mogelijke gevolgen van ingrijpende jeugdervaringen gepubliceerd. Deze gaan onder andere over: roken, alcohol en drugs, over mentale gezondheid en over onderwijs en leren. Ook is er een infographic over beschermende factoren. Nieuw zijn de infographics over complexe scheiding en over armoede. De documenten geven op een beknopte en visuele manier heel veel informatie over het betreffende onderwerp.

Bekijk alle infographics ›

Wist je dat… er nieuwe infographics in de maak zijn? Onder andere over Kopp/kov. Volg ons op LinkedIn om niets te missen of schrijf je in voor de Veerkracht-nieuwsbrief.

Leren heeft zin!

De meldcode helpt professionals om zorgvuldig te handelen bij een vermoeden van kindermishandeling of huiselijk geweld. Het is daarom belangrijk dat je goed weet hoe je werkt met de meldcode. Gelukkig zien we dat heel veel professionals blijven leren over dit onderwerp. Het afgelopen jaar zijn er meer dan 72.000 cursussen gestart door bijna 50.000 nieuwe cursisten. Het gaat natuurlijk niet alleen om de kwantiteit maar ook om de kwaliteit. We zijn dan ook trots op de positieve reacties, bijvoorbeeld: ‘Ik vond het een leuke training. Goed op niveau en met een leuke mix van interactief en theorie.’ En ‘Iedere hulpverlener heeft hier baat bij in zijn werk.’

Kom meer te over de scholingsmogelijkheden ›

Wist je dat… cursisten zelf kunnen kiezen waarin de inkomsten worden geherinvesteerd En wist je dat we ook een aantal gratis online cursussen hebben?

Veerkracht-praatplaat

Voor de een helpt sporten bij het omgaan met stress, voor een ander helpt het om samen te gamen. De online Veerkracht-praatplaat helpt professionals om samen met een jongere of jongvolwassene (16-27 jaar) te onderzoeken wat kan bijdragen aan de eigen veerkracht. Daarbij krijgt de jongere concrete output waar die echt iets aan heeft.

Bekijk hier de gratis Veerkracht-praatplaat › 

Wist je dat… we steeds meer materialen hebben voor professionals die met jongeren werken, onder andere de animatie Breinbijsluiter?

2025

Het jaar is bijna ten einde, maar we hebben nog een laatste vakje. Heb je alle vakjes open geklikt, dan heb je een mooi inkijkje gekregen in wat Augeo Foundation heeft gedaan in 2024. Thema’s als ingrijpende jeugdervaringen, veerkracht en steun zie je regelmatig terugkomen. Maar ook dat we veel samenwerken, met andere organisaties, met ouders, met kinderen en vooral ook met professionals. We blijven ons ook in 2025 inzetten voor veilig en veerkrachtig opgroeien. Samen met jou! Hoe we dat doen? We lichten vast een klein tipje van de sluier.

  • We deden literatuuronderzoek naar elementen van veerkracht. Wat kun je daar nu mee in de praktijk? Er komt een praktisch hulpmiddel voor professionals.
  • Samen met Pharos ontwikkelen we een e-learning over de eerste duizend dagen van een kind.
  • Er komt een online incompany leergang die organisaties zelf kunnen starten en doen met collega’s.
  • Er komt e-learning over steun aan gezinnen bij scheiding.
  • Onze Jongerentaskforce doet samen met het Verwey-Jonker Instituut onderzoek naar geweld binnen relaties van jongeren.
  • Er komen weer minimaal vijf edities van Augeo Magazine, onder andere over seksueel geweld.
  • En… we gaan ons inzetten op het gebied van mentaal welzijn van jongeren. Dit doen we door onderzoek, samenwerkingen, cursussen en natuurlijk praktische hulpmiddelen voor professionals.