1. Home
  2. Jongerentaskforce
  3. Summer School Groningen

Summer School Groningen

Op 22 en 23 augustus waren we aanwezig op de Summer School van Universiteit Groningen. Het thema van de Summer School was ‘The Future of Child and Family Welfare Policy (de toekomst van kinder- en gezinswelzijnsbeleid), en we zijn gevraagd om hier samen met Helen Bouma van Project Hebe een workshop en presentatie te verzorgen.

jongeren augeo summerschool groningen

Op 22 augustus verzorgden we een workshop waarin de stem van het kind in wetenschappelijke onderzoek centraal stond. Wij legden uit waarom het belangrijk is om kinderen en jongeren te betrekken in wetenschappelijk onderzoek. Samen met de aanwezige professionals werd daarnaast gekeken naar wat de uitdagingen en dilemma’s zijn van het betrekken van kinderen in wetenschappelijk onderzoek, en hoe we deze dilemma’s kunnen oplossen.

Op 23 augustus gaven wij vervolgens een presentatie over Helen’s onderzoek naar hoe vaak er in Nederland tijdens beschermingsonderzoeken daadwerkelijk met kinderen gepraat wordt. Wij mochten uitgebreid reflecteren op de resultaten en aangeven hoe wij over de resultaten denken. Ook hier hebben we weer duidelijk gemaakt dat praten met kinderen niet slechts een formaliteit is, maar noodzakelijk! Belangrijk hierbij is om de juiste vragen te stellen, en écht te luisteren naar zijn/haar mening.

Zowel de workshop als de presentatie waren in het Engels, en druk bezocht bij zowel wetenschappelijke onderzoekers als professionals uit het veld (bijv. werknemers van De Raad voor de Kinderbescherming en Veilig Thuis).