Als medewerker in de kinder- of gastouderopvang heb je regelmatig en intensief contact met ouders en jonge kinderen. Soms merk je dat het bij een gezin niet zo goed gaat, bijvoorbeeld wanneer ouders in een (v)echtscheiding terechtkomen. Of je hebt het idee dat een kind thuis verwaarloosd wordt. Het is dan heel belangrijk om iets te doen. Maar hoe weet je nou of een situatie echt zorgwekkend is? Hoe spreek je ouders daarop aan? En wat moet je doen als je denkt dat een kind thuis echt niet veilig is? Vergroot jouw kennis met scholing via de Augeo Academy.

Hoe helpt Augeo de kinderopvang en gastouderopvang?

Hoe meer kennis je hebt over kindermishandeling en huiselijk geweld hoe beter je signalen herkent en weet wat je kan doen voor een kind. Voor het primair onderwijs hebben we diverse online cursussen op maat over werken met een meldcode, dat vormt de basis. Maar ook bijvoorbeeld de cursussen 'Kindcheck' en 'Communiceren over geweld'. Daarnaast organiseren we allerlei initiatieven die gericht zijn op veerkrachtbevordering bij kinderen: bijvoorbeeld lessen in 'Levenskunde', Expeditie Veerkracht en Zomerkansen.

Je kunt kiezen op welke manier jij, of beter nog het hele team, je kennis wil bevorderen over dit thema en zo echt het verschil kan maken voor een kind.

Wat helpt professionals?

Om professionals echt te kunnen helpen bij hun steun aan kwetsbare kinderen, is er meer nodig dan online scholing. Augeo zet zich in voor de rol van de kinderopvang en gastouderopvang bij het steunen van kwetsbare kinderen, werkt nauw samen met branche-organisaties, denkt mee over het handelingskader voor scholen over omgaan met de meldcode en doet pilots. Een voorbeeld daarvan is Handle with Care. Handle with Care is een samenwerking tussen politie, scholen en leerplicht. Met behulp van deze samenwerking is er, na een ingrijpend incident, binnen 24 uur steun op school voor het kind. Simpel, snel en in een vertrouwde omgeving.

Onderzoek en actualiteit

Om goed te weten waar jij als professional in de kinderopvang of gastouderopvang behoefte aan hebt, zorgen we dat we zelf ook goed op de hoogte blijven. Op die manier begrijpen we goed wat er nodig is om kinderen en gezinnen, en de professionals in het onderwijs, nóg beter te kunnen ondersteunen. Zo deden we bijvoorbeeld onderzoek toen de meeste kinderen niet meer fysiek naar school konden tijdens de lockdown door de coronacrisis. Het Verwey-Jonker Instituut onderzocht voor ons wat de impact was van de coronacrisis op gezinnen waar huiselijk geweld speelt. Via onze website en nieuwsbrief houden we je op de hoogte.

Initiatieven voor de kinderopvang en gastouderopvang

Meer lezen en leren kinderopvang en gastouderopvang

Wat vinden de medewerkers van de kinderopvang en gastouderopvang 

Veelgestelde vragen over kinderopvang en gastouderopvang

Wil je meer weten of heb je een vraag?

Heb je niet kunnen vinden wat je zoekt, of heb je nog een vraag? Laat het hier weten, dan nemen we contact met je op.