De tweeling Luuk en Katrine van 6 wonen samen met twee halfbroers Peter en Sjoerd (14 en 15) bij hun ouders.

Er zijn regelmatig meldingen van huiselijk geweld, en ook nu gaat de politie naar het gezin na een melding. De kinderen zijn allemaal wakker en overstuur. De ouders hebben onder invloed van alcohol een ernstig conflict met elkaar. Agenten kalmeren eerst de beide ouders. De school van Peter en Sjoerd doet mee aan het 'Handle With Care' project en de agenten leggen aan de jongens uit dat ze hun school op de hoogte gaan stellen dat ze bij hen thuis zijn geweest vanwege het geweld. Zij vinden dat okay. Ze weten dat dit is afgesproken tussen de politie en de school, maar willen ook zeker weten dat alleen de zorgcoördinator dit te weten komt en niet alle docenten. Ze willen ook geen gesprekken op school hierover, zeggen ze, “we hebben al genoeg aan ons hoofd’.

De zorgcoördinator bespreekt met de jongens of zij toetsen hebben die mogelijk hieronder kunnen lijden. Hij verzekert de jongens dat niemand er verder van weet, en dat ze altijd bij hem kunnen aankloppen als ze toch iets willen afspreken. ‘Bijvoorbeeld een toets die over moet, omdat ze zich niet goed hebben kunnen concentreren’.

De agenten vragen de ouders om zelf met de school van Luuk en Katrine contact op te nemen. Om te vertellen dat Luuk en Katrine misschien wat extra steun kunnen gebruiken, omdat zij iets heftigs mee hebben gemaakt. De school doet namelijk niet mee aan  het project. De moeder zegt dat ze het zullen overwegen en dan zien ze wel. De agenten zijn er niet gerust op dat de juf van Luuk en Katrine de dag erna weet dat de kinderen misschien wat extra steun nodig hebben.

Dit verhaal is gebaseerd op de pilots van Handle with Care. De namen zijn gefingeerd.

Lees ook:

Politieagenten gaan naar een melding

Wie deed open...

De buren hebben de politie gebeld

Wat deed de politie...

De volgende dag is Jaimy te laat op school

Hoe reageert de juf...

Floor heeft zelf de politie gebeld

Wat doet leerkracht Frank...

Handle With Care

Binnen 24 uur de juiste steun op school. In het project Handle with Care laat Augeo zien hoe samenwerking tot effectieve steun leidt. Lees over Handle with Care

Steunen gaat snel

Steun hoeft niet ingewikkeld te zijn. Een klein gebaaris vaak al voldoende. Vier filmpjes uit het onderwijs. Bekijk de filmpjes

Alle vragen over 'Handle with Care'

Wat is 'Handle with Care'? Wat is het doel en hoe doe je mee? Veelgestelde vragen

Gevoelens van stress verlagen

Hoe kun je klachten door geweld verminderen. 8 tips

Ik wil contact met Augeo

Heb je een vraag of wil je meer weten over de online cursussen? Neem contact met ons op