Politieagenten gaan naar een melding van huiselijk geweld. Een meisje van 11, in pyjama, doet open. Haar ouders ruziën met elkaar in de woonkamer. De buren hebben gebeld. Zij hoorden hevig geschreeuw en ‘geluiden alsof er geslagen wordt en gegooid met dingen’. Het is de eerste keer dat de politie het gezin bezoekt. Ze wonen sinds enkele maanden op dit adres. De ouders weten dat de school deelneemt aan 'Handle with Care'. Dat hebben ze gelezen in een brief van school. De politie vertelt hen, nogmaals, dat zij dit signaal doorgeven aan school. Het stelt de ouders gerust dat de juf morgen extra op hun dochter zal letten.

Het meisje is bang en vertelt huilerig dat ze haar huiswerk niet af heeft. En dat ze morgen een toets heeft waar ze niet voor heeft geleerd. De politieagent legt uit dat de juf morgen weet dat de politie op bezoek is geweest, en dat ze niet alsnog haar huiswerk hoeft te maken.

De volgende morgen komt het meisje op school. De juf is op de hoogte en vraagt aan het meisje of ze de toets wil maken, om te oefenen. Ze zien wel hoe het gaat. Op een rustiger moment mag ze de toets overmaken. De andere kinderen merken hier niets van. Het meisje maakt de toets en later in de week nog een keer in een uurtje ‘vrij werken’.De juf praat niet met het meisje over wat er is gebeurd, maar betrekt haar in de pauze bij spelletjes van de andere kinderen. Ze laat haar verder de dag wat vrij in haar keuzes. De juf geeft aan blij te zijn dat ze weet waar het stille, nerveuze gedrag in de ochtend vandaan kwam. Anders had ze wellicht druk op haar gezet, omdat het meisje vaak nerveus voor toetsen is. Ze is geschrokken, ze kende het meisje nog niet goed en heeft van de vorige school geen bijzonderheden gehoord in de overdracht.

Dit verhaal is gebaseerd op de pilots van Handle with Care. De namen zijn gefingeerd.

Lees ook:

De buren hebben de politie gebeld

Wat deed de politie...

De kinderen zijn allemaal wakker en overstuur

Hoe gaat het op school?

De volgende dag is Jaimy te laat op school

Hoe reageert de juf...

Floor heeft zelf de politie gebeld

Wat doet leerkracht Frank...

Handle With Care

Binnen 24 uur de juiste steun op school. In het project Handle with Care laat Augeo zien hoe samenwerking tot effectieve steun leidt. Lees over Handle with Care

Steunen gaat snel

Steun hoeft niet ingewikkeld te zijn. Een klein gebaaris vaak al voldoende. Vier filmpjes uit het onderwijs. Bekijk de filmpjes

Alle vragen over 'Handle with Care'

Wat is 'Handle with Care'? Wat is het doel en hoe doe je mee? Veelgestelde vragen

Gevoelens van stress verlagen

Hoe kun je klachten door geweld verminderen. 8 tips

Ik wil contact met Augeo

Heb je een vraag of wil je meer weten over de online cursussen? Neem contact met ons op