1. Leerkrachten PO: Trauma-sensitief lesgeven

Leerkrachten PO: Trauma-sensitief lesgeven

Ontwikkeld voor: Dit scholingsonderdeel is bedoeld voor leerkrachten, intern begeleiders en schoolleiders in het primair (speciaal) onderwijs.
Tijd: 2 uur
Kosten: € 20,- (excl. 21% BTW)
€ 24,20 (incl. 21% BTW)
Accreditatie: Ja, klik hier

Omschrijving scholingsonderdeel

Kinderen kunnen zeer ingrijpende gebeurtenissen meemaken, zoals een auto-ongeluk, het overlijden van een ouder of mishandeling. Als deze gebeurtenissen ernstig zijn en langere tijd voortduren, ervaren deze kinderen chronische stress: ze zijn constant op hun hoede, voelen zich bang en machteloos. Chronische stress is zeer schadelijk voor de ontwikkeling van kinderen. Bovendien belemmert deze stress kinderen om op school aan leren toe te komen.

Uit onderzoek weten we dat steun van betrouwbare volwassenen cruciaal is voor het herstel van kinderen met stressklachten. Leerkrachten kunnen zo’n betrouwbare volwassene zijn, steun bieden en het gevoel van veiligheid van kinderen vergroten. Hiervoor kunnen ze vaardigheden inzetten die zij vaak al benutten voor andere kinderen in de klas.

Tijd: 2 uur

Leerdoelen

Het eerste onderdeel van de cursus gaat in op theorie over chronische stress, herstel van de natuurlijke veerkracht van kinderen en de rol van steun door een betrouwbare volwassene daarin.

Hierna volgen thematische onderdelen, waarin de cursist leert hoe deze de stress bij een kind kunnen helpen verlagen en zijn natuurlijke veerkracht bevorderen.

Deze thema’s zijn:

  • Hoe je kinderen kunt helpen zich veilig te voelen in de klas.
  • Hoe je hen kunt helpen hun gevoel van stress te verlagen.
  • Hoe je kinderen kunt helpen omgaan met ingewikkelde emoties en ongepast gedrag.
  • Hoe je ervoor zorgt dat je niet te ver gaat in jouw zorg voor kinderen; dat je hen op tijd doorverwijst en goed voor jezelf zorgt.

In de verschillende onderdelen komen uiteenlopende werkvormen aan bod, waaronder casuïstiek en animaties. De lesstof in de cursus is breder toepasbaar dan alleen op kinderen die chronische stress meemaken en komt ten goede aan alle leerlingen. De insteek voor deze cursus is dat je handelt zoals je altijd al doet, maar met extra aandacht voor de stress die kinderen ervaren als zij ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt.

Toets: jaAccreditatie

  • Lerarenportfolio.nl: 2 punten-code SQP5vztOgQ