Opvoeden is tijdelijk, maar ouderschap blijft altijd! Elke ouder wil het goede doen voor zijn kind. Maar opvoeden gaat niet altijd vanzelf, bijvoorbeeld als ouders of kinderen problemen hebben. Dat maakt ouderschap ook kwetsbaar. Daarom hebben ouders ook steun nodig uit hun omgeving. Soms is hulp nodig, bijvoorbeeld als het thuis onveilig is voor een kind. Als jij als professional ouders bijstaat in het opvoeden van hun kind, is een respectvolle, positieve en belangstellende benadering van hun ouderschap heel belangrijk.
Ouders zijn belangrijk

Samenwerken met ouders

Als professionals in verbinding zijn met ouders, zijn de resultaten van hulp positiever. Het gaat niet alleen om: “ik maak me zorgen om je kind”, maar ook om aandacht voor de ouder zelf en respect voor de goede wil van de ouder.

Werk samen met ouders

Ouders zijn blij met steun

In gesprek met ouders

Maak jij je als professional zorgen om een kind? Bespreek dit dan zo snel mogelijk met de ouders. Maar hoe start je zo'n gesprek? Gelukkig zijn er veel tips, oefenmateriaal en op maat gemaakte cursussen om jou te helpen.

Leer praten met ouders

In gesprek met ouders

Ouders hebben steun nodig

Ouders willen ook dat het goed gaat met hun kind en zijn vaak blij met hulp. Wanneer jij dit als professional kan bieden, is dat voor ouders vaak een enorme opluchting. Hoe eerder er hulp of steun is, hoe beter. 

Meer over steun voor ouders

‘Ouderschap: it's a hell of a job’

Als hoogleraar Preventie en Hulpverlening inzake Kindermishandeling heeft Herman Baartman altijd aandacht gevraagd voor betere ondersteuning van ouders. ‘De samenleving gaat er onterecht vanuit dat ze het wel fixen.’ Welke rol ziet Herman Baartman voor professionals?

Interview Herman Baartman lezen

Kindermishandeling: een term in ontwikkeling

Vroeger betekende kindermishandeling gebroken botten bij kleine kinderen. In de loop van de tijd is de betekenis veel breder geworden. Ook verwaarlozing en getuige zijn van partnergeweld vallen nu bijvoorbeeld onder kindermishandeling. Met die verruiming is ook verwarring ontstaan over het begrip kindermishandeling en over hoe kindermishandeling beleidsmatig moet worden aangepakt.

In het boek Het begrip kindermishandeling: pleidooi voor een herbezinning schetst Herman Baartman welke ontwikkeling het begrip kindermishandeling de afgelopen 40 jaar heeft doorgemaakt. Het boek geeft een meer actuele definitie van kindermishandeling en pleit voor beleid dat aansluit op de kern van het probleem: bedreiging van de veiligheid en het welzijn van een kind door de eigen ouders.

Wil je dit boek ontvangen? Dat kan (gratis) zolang de voorraad strekt. Stuur ons een e-mail en geef jouw adresgegevens door

Boek Herman Baartman bestellen