Niemand kan het alleen: it takes a village to raise a child. Alle ouders hebben steun nodig, het liefst in eigen kring, van vrienden en familie. Maar niet alle ouders kunnen dat zelf regelen, of ze komen in omstandigheden waardoor hun netwerk opeens wegvalt. Schuldgevoel en schaamte liggen op de loer. Het is belangrijk om als professional altijd aandacht te hebben voor het netwerk van ouders en ook zelf een ondersteunende houding te hebben.

Samen met ouders oplossingen vinden

Praten over wat er thuis misgaat

Praten over wat thuis misgaat, is voor veel ouders moeilijk

Uit angst voor de gevolgen, vinden ouders die hun kind bijvoorbeeld verwaarlozen het moeilijk om daar openlijk over te praten. Maar ervaren professionals hebben geleerd hoe je ze toch kunt motiveren tot een gesprek. Wat hebben deze ouders nodig?

Lees het volledige artikel

Ouders beslissen samen

Samen met het gezin beslissen - Hoe doe je dat?

De aanpak van onveiligheid in een gezin is waarschijnlijk effectiever als de ouders en kinderen nauw betrokken zijn bij de beslissingen die genomen worden. Maar hoe ga je daarbij te werk? Experts en ouders delen hun best practices en valkuilen.

Lees het volledige artikel

Ouders versterken - moeder en dochter

Optimale ondersteuning - Hoe versterk je de ouders?

Via de ouders kun je het kind helpen. Maar soms staan schroom of juist een vooroordeel goed contact in de weg. Of hun problemen zijn zó groot dat je niet weet waar te beginnen. Deskundigen geven tips voor optimale ondersteuning bij het ouderschap.

Lees het volledige artikel

Ouderschap Onderzoek

Iemand die mee kan denken

Ouders zijn tevreden als ze zich gehoord voelen en als er echt samen naar oplossingen wordt gezocht. Dit komt naar voren in het onderzoek Kwestie van lange adem. Kan huiselijk geweld en kindermishandeling echt stoppen?’.

 

Enkele voorbeelden:

Waar een moeder heel tevreden over is, is de mogelijkheid dat de jeugdreclasseerder van haar zoon, waar een goed contact mee was, later voogd is geworden. ‘Hij is duidelijk en we zijn goed op elkaar afgestemd.’ Dat was in die organisatie heel ongebruikelijk. [p. 133]

 

‘De gezinsondersteuner is de meest waardevolle hulp die ik heb gehad. Zij ondersteunde mijn zoon om zelfstandiger te worden en gaf mij tips, bijvoorbeeld hoe ik iets wat me dwarszat bespreekbaar kon maken met mijn zoon.’ (vrouw) [p. 139]

 

‘Je kunt wel even lekker je ei kwijt, dat vind ik wel heel erg belangrijk. En je hebt gewoon iemand die buiten de situatie om ook mee kan denken. Want soms zit je er als ouder zijnde zo bovenop, zeg maar, dat je even door de bomen het bos niet meer ziet. En dan kan iemand anders met een idee komen van: hé, dat kunnen we ook nog proberen, dus ja, dat vind ik wel prettig.’ (vrouw) [p. 141]

Download het volledige rapport

Augeo Magazine Ouderschapspecial

Ouderschap in beeld

Ouders hebben het beste over voor hun kind. Dat vraagt veel van hen en maakt hen kwetsbaar. Hoe kun je daar als professional oog voor hebben en tegelijkertijd hun ouderschap versterken? Lees daar meer over in de ouderschapspecial van Augeo Magazine.

Bekijk Augeo Magazine

Meer over ouderschap

Ouders zijn belangrijk

Samenwerken met ouders

Als professionals in verbinding zijn met ouders, zijn de resultaten van hulp positiever. Het gaat niet alleen om: “ik maak me zorgen om je kind”, maar ook om aandacht voor de ouder zelf en respect voor de goede wil van de ouder.

Werk samen met ouders

Ouders zijn blij met steun

In gesprek met ouders

Maak jij je als professional zorgen om een kind? Bespreek dit dan zo snel mogelijk met de ouders. Maar hoe start je zo'n gesprek? Gelukkig zijn er veel tips, oefenmateriaal en op maat gemaakte cursussen om jou te helpen.

Leer praten met ouders

Contact opnemen met Augeo

Ik wil contact met Augeo

Heb je een vraag of wil je graag een adviseur spreken? Neem contact met ons op