1. ACES

Ingrijpende Jeugdervaringen

In Nederland maken veel kinderen ingrijpende ervaringen mee. Bijvoorbeeld kinderen van wie de ouders met veel ruzie en geweld van elkaar scheiden, kinderen die thuis verwaarloosd of mishandeld worden, die opgroeien met een ouder die ernstige psychische- of verslavingsproblemen heeft of kinderen die op school gepest worden. Allemaal ervaringen die langdurige stress veroorzaken en de gezondheid en het welzijn van kinderen ernstig kunnen beschadigen. Soms tot ver in hun volwassen leven. 

GEVOELENS VAN STRESS

Iedereen voelt weleens stress. Dat is normaal en onvermijdelijk. In een gevaarlijke situatie zijn stressgevoelens zelfs functioneel, omdat deze ervoor zorgen dat je direct in actie komt en jezelf in veiligheid kunt brengen. Dat werkt zo: als een kind een schokkende gebeurtenis meemaakt, gaat er een alarmbel af in de hersenen. Deze alarmbel zorgt ervoor dat er stresshormonen in het lichaam worden aangemaakt, waardoor het kind binnen enkele milliseconden het gevaar kan inschatten en kan beslissen wat het moet of kan doen: vechten, vluchten of niets (bevriezen). Zodra het gevaar geweken is, nemen de stressgevoelens en -hormonen weer af en kan het kind weer ontspannen.

ONTREGELD STRESS-SYSTEEM

Bij kinderen die ingrijpende jeugdervaringen meemaken, raakt het stress-systeem ernstig ontregeld. Zij voelen zich onveilig op een plek waar ze zich geborgen en ontspannen zouden moeten voelen. De alarmbel in hun hersenen gaat constant af en het lichaam blijft stresshormonen aanmaken. Het kind raakt eraan gewend steeds alert te zijn op mogelijk gevaar. Dit helpt het kind overeind te blijven in een bedreigende omgeving. De keerzijde is dat het kind door de voortdurende stress zich zelden helemaal kan ontspannen. De stresshormonen blijven rond razen en kunnen ernstige schade veroorzaken in het lichaam en de hersenen. Een ander nadeel is dat de alarmbel te scherp is afgesteld en ook gaat rinkelen bij niet-bedreigende prikkels, zoals een onverwacht geluid of een liefdevolle aanraking. 

ik wil meer informatie

Stel je vraag
contact met Augeo