Professionals die verplicht zijn te werken met de meldcode, zijn zeer divers en hebben ook verschillende rollen en verantwoordelijkheden. Sommigen hebben enkel een signalerende rol (bijvoorbeeld kinderopvangwerkers), sommigen bieden zelf hulp bij geweld in afhankelijkheidsrelaties (bijvoorbeeld maatschappelijk werkers). Sommigen zijn slechts kort betrokken (bijvoorbeeld medewerkers van spoedposten), anderen zien een of meerdere leden van het gezin gedurende een aantal jaren (bijvoorbeeld leerkrachten). De casussen zijn daarom ook zeer divers en de dilemma’s binnen die casussen spelen zich af op diverse niveaus: Het handelen van de professional zelf; Het organisatieniveau; De samenwerking met ketenpartners.

De besprekingen van de casussen gebeurt met een klein aantal mensen. Ben je benieuwd naar de casussen en wil je jouw ervaringen en oplossingen delen? Een deel van de casussen is te lezen op ons channel ‘Veiligheid in gezinnen’ op 1SociaalDomein. Dit online kanaal richt zich op professionals die werken met kinderen en ouders. Iedere twee maanden behandelen we daar een thema’s gericht zijn op de aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld. Je vindt er informatie, we organiseren webinars over de thema’s, je kan reageren op dilemma’s, vragen stellen aan elkaar en gebruik maken van scholingsproducten. De casussen kun je vinden bij ‘Vraag & Antwoord’. Hier kun je je (kosteloos) registreren voor ‘Veiligheid in gezinnen’. https://augeo.1sociaaldomein.nl/

Wat kan ik ermee?

Per casus zullen de opbrengsten, de tips en informatie, visueel worden samengevat. Het specifieke thema en de beroepsgroep zal daarbij steeds duidelijk worden aangegeven. Tevens volgt er een volledig verslag met de geanalyseerde casus en relevante links.

Overzicht en uitkomsten van de dilemma’s in de casussen