1. Voortgezet onderwijs: 5 online modules over sociale veiligheid

Voortgezet onderwijs: 5 online modules over sociale veiligheid

Ontwikkeld voor: Dit scholingsonderdeel is bedoeld voor docenten, mentoren en zorgcoƶrdinatoren in het voortgezet onderwijs.
Tijd: 5 kwartier (5 modules van 15 minuten, los te volgen)
Kosten: € 10,- (excl. 21% BTW)
€ 12,10 (incl. 21% BTW)
Accreditatie: Geen accreditatie

Omschrijving scholingsonderdeel

Een basisvoorwaarde voor jongeren om zich gezond te kunnen ontwikkelen en op school aan leren toe te komen is dat zij zich veilig voelen. Voor veel jongeren is dit niet vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld doordat zij thuis te maken hebben met kindermishandeling of een (v)echtscheiding. Ook op school kunnen jongeren zich onveilig voelen, bijvoorbeeld door cyberpestgedrag of spanningen die ontstaan door extremisme en polarisatie. Als docent, mentor of zorgcoördinator speel je een belangrijke rol in het leven van jongeren. Maar soms is het moeilijk om signalen van onveilige situaties goed te duiden en te weten wat je het beste kunt doen wanneer je zorgen hebt. In deze 5 online modules van ongeveer 15 minuten komen diverse sociale veiligheidsthema’s aan de orde.

Module 1: Ik heb al veel meegemaakt (15 minuten)
In deze module staat het onderzoek ‘Ik heb al veel meegemaakt’, dat Augeo en TNO in 2016 hebben uitgevoerd onder kinderen. Je krijgt inzicht in hoeveel ingrijpende ervaringen leerlingen in een gemiddelde schoolklas al hebben, welke impact dit op hun leven heeft, en wat je voor hen kunt betekenen.

Module 2: Cyberpesten (15 minuten)
Leerlingen zijn tegenwoordig altijd en overal 'online'. De online wereld biedt leerlingen veel mogelijkheden, maar brengt ook gevaren met zich mee. Zoals cyberpesten. Hoe kun je zelf voorkomen dat leerlingen zich onveilig voelen op school door cyberpestgedrag?

Module 3: Extreem gedrag en polarisatie (15 minuten)
Wat doe je als leerlingen een extreme mening uiten, zich polariserend opstellen of discriminerende uitspraken doen? In 3 casussen kun je oefenen met reageren op dit gedrag.

Module 4: Een leerling steunen bij echtscheiding (15 minuten)
Jaarlijks krijgen zo’n 70.000 jongeren te maken met een echtscheiding. Voor een deel daarvan geldt dat de echtscheiding problematisch verloopt en kinderen er nadelige gevolgen van ondervinden. Je leert meer over hoe jij deze leerlingen kunt steunen.

Module 5: Oefenen met de stappen van de meldcode (15 minuten)
Hoe herken je signalen van kindermishandeling bij jongeren in de pubertijd? Wat zijn de stappen van de meldcode die je kunt of moet volgen? En wat kun je zelf betekenen voor jongeren die thuis verwaarloosd of mishandeld worden?

Na afronding van alle modules kun je een bewijs van deelname downloaden. 

 

Tijd: 5 kwartier (5 modules van 15 minuten, los te volgen)