In Nederland zijn jaarlijks naar schatting tussen de 90.000 en 127.000 kinderen thuis niet veilig. Zij krijgen weinig aandacht en liefde, worden geslagen, misbruikt of zijn getuige van geweld. Ook zijn er veel kinderen die stress ervaren omdat hun ouders scheiden of een familielid plotseling overlijdt. Al deze ervaringen kunnen de ontwikkeling van kinderen beschadigen met soms grote gevolgen, ook op latere leeftijd.

‘Je bent geen hulpverlener en hoeft het probleem niet op te lossen. Wat jij kunt doen is een mogelijk probleem opmerken, dit probleem bespreken en er vooral zijn voor het kind.'

Maar hoe weet je nou of een situatie echt zorgwekkend is? En wat kun je doen? Het kan best moeilijk zijn om iets te doen met wat je hebt gesignaleerd. Je wilt ouders niet onterecht beschuldigen. Of moet jij je juist wel of juist niet met de thuissituatie van een kind bemoeien? Volg de gratis online cursus ‘Zorgen over een kind, en nu?’. Leer hoe jij als vrijwilliger het verschil kunt maken voor deze kinderen.

“Je bent niet machteloos als kinderen het thuis moeilijk hebben. Juist als vrijwilliger kun je veel voor kinderen betekenen!” Vrijwilliger van YMCA Jeugdwerk.

Waarom deze cursus

Uit een behoeftepeiling onder ruim 500 vrijwilligers blijkt dat meer dan 70% zich wel eens zorgen maakt over een kind, maar niet altijd weet wat te doen. Ze zien het als hun taak om actie te ondernemen bij een ‘niet pluis’ gevoel, maar geven ook aan dat lastig te vinden. 80% van de vrijwilligers heeft aangegeven hier graag meer over te willen leren. Deze reacties hebben als basis gediend voor de online cursus.

‘Het vraagt lef om wat te doen met je zorgen. Het is normaal dat je even wat bij jezelf moet overwinnen.’

Wat leer je in de cursus

- Welke stressvolle ervaringen kinderen (thuis) kunnen meemaken. Waarschijnlijk kom je erachter dat het om meer kinderen gaat dan je denkt!
- Je kunt beter herkennen wanneer het niet goed met een kind. Lastig gedrag kan juist een behoefte zijn naar aandacht.
- Je verandert de thuissituatie van een kind niet, maar je weet hoe jij een eerste schakel kunt zijn. Zodat een kind de hulp krijgt die het nodig heeft.
- Hoe je kinderen die het moeilijk hebben kunt steunen, aan de hand van voorbeelden en praktische tips.
- Wat je kunt of moet doen als een medevrijwilliger over de grens gaat bij een kind. En hoe zorg je ervoor dat de kinderen bij jullie veilig zijn.

‘Onderschat niet hoeveel kinderen je in je vrijwilligerswerk tegenkomt die zich thuis niet veilig voelen. Goed om je dat te realiseren. Je zult het dan ook eerder zien.’

Hoe werkt de online cursus

Je meld je aan voor de cursus en doet deze waar en wanneer jij zelf wilt. De online cursus duurt ongeveer een uur. Je kunt op elk moment stoppen en weer verder gaan. Je hebt alleen een telefoon, tablet of computer (met geluid) nodig. Tijdens de online cursus hoor je hoe mede-vrijwilligers in hun vrijwilligerswerk kinderen tegenkomen met wie het thuis niet goed ging. Ook vertellen ervaringsdeskundigen over hun ervaringen en wat een vrijwilliger voor hen heeft betekend. Je krijgt handvatten, tips en oefent via (animatie)video’s en interactieve vragen en opdrachten.

‘Jij kunt het verschil maken voor kinderen die het moeilijk hebben, door ze te zien, op tijd aan de bel te trekken en ze te steunen.’

Wat leer je in deze cursus

Je leert signalen herkennen als er iets mis is
Je leert wat je dan kunt doen
Je leert hoe je een kind steunt

Meld je aan voor de cursus

De cursus is GRATIS en duurt ongeveer 1 uur!
- Registreer je eerst,
- Vul je E-mailadres in en kies een wachtwoord
- Vul je naam en geboortedatum in voor het Certificaat

Veel plezier en succes! Start met je cursus

Voordelen

GRATIS
Duur: slechts 1 uur
Kies zelf wanneer je de cursus doet
Tussentijds stoppen en later weer doorgaan

De online cursus is speciaal voor vrijwilligers ontwikkeld in samenwerking met:

Scouting, Humanitas, NOV, YMCA, Steunpunt Kindervakanties, NUSO

Herken signalen kindermishandeling

Online cursus 'Zorgen over een kind, en nu?'

Voor vrijwilligers Doe mee

Afwegingskader module

Hoe ziet de cursus voor vrijwilligers eruit?

Lees verder

Kinderen veilig opgroeien

Zorgen over een kind?

Filmpje voor vrijwlilligers bekijken

wat is kindermishandeling

Wat is kindermishandeling?

Lees verder