Aanpak huiselijk geweld

Documentaire over psychisch geweld

‘Zij lijkt het probleem te zijn’

Psychisch geweld is een vorm van (ex)partnergeweld en kindermishandeling die veel voorkomt maar relatief onzichtbaar is. De educatieve film ‘Zij lijkt het probleem te zijn’ van documentairemaker Sanne te Pas laat zien hoe dit geweld ontstaat, hoe je het signaleert en wat er aan te doen is

Speelfimscene uit documentaire Zij lijkt het probleem te zijn
Scene uit Zij lijkt het probleem te zijn - Documentaire Sanne te Pas

Psychisch geweld is moeilijk te herkennen maar heeft een enorme impact op het leven van slachtoffers. Het is een optelsom van allerlei, vaak verborgen, vormen van emotionele en psychische mishandeling. De gevolgen zijn even ernstige als van fysieke en seksuele mishandeling. In een patroon van dwingende controle of intieme terreur komt psychisch geweld zelfstandig voor maar het kan ook samengaan met fysiek of seksueel geweld.

Dwingende controle komt zeer vaak voor blijkt uit recent onderzoek van het WODC. ‘Jaarlijks hebben bijna 700.000 mensen te maken met dagelijks denigreren, isoleren, dwingen, manipuleren, controleren, bedreigen, kleineren, emotioneel chanteren en intimideren. Slachtoffers lopen een hoog risico op depressie, angststoornissen, PTSS, suïcidale gedachten, verslaving, psychiatrische problematiek, fysieke klachten en ziekten.’ Dat zegt Iris Koops, expert en auteur op het gebied van psychisch geweld en oprichter van Stichting het Verdwenen Zelf. Zij schreef het script van de film en was nauw betrokken bij de gehele productie.

Wolf in schaapskleren

Slachtoffers van psychisch geweld ervaren allerlei ernstige problemen die ze niet kunnen duiden. Iris: ‘De pleger legt de schuld van de mishandeling telkens bij het slachtoffer. Daardoor denken slachtoffers wrang genoeg dat zij de oorzaak zijn van de problemen.’ Inzicht krijgen in die specifieke signalen is nodig, want voor omstanders en hulpverleners is het niet eenvoudig de dynamiek te doorzien. Omdat het gedrag van de pleger naar buiten toe compleet anders is dan binnenshuis, wordt het slachtoffer in de buitenwereld meestal niet geloofd, wat extra verwarring en beschadiging oplevert.

Lees het complete artikel over de documentaire  ›

Speelfilmscene uit documentaire Zij lijkt het probleem te zijn
Scene uit Zij lijkt het probleem te zijn - Daphne Krijnen in de rol van 'Karin' 

Documentaire bekijken?

Zowel de documentaire als extra interviews met experts op het terrein van psychisch geweld zijn integraal te zien op de site van het Verdwenen Zelf. De film zelf is ook te zien via het vimeokanaal van Canto Libre Films en via de site van de Sociale Academie Utrecht.

Tekst: Tako Engelfriet, voorzitter Stichting het Verdwenen Zelf

Lees ook

Gezinsprofielen nieuwsbericht 20-04-2021

Hulpmiddel: herkennen van geweldspatronen bij gezinnen

Het herkennen van profielen helpt je  begrijpen wat er speelt in het gezin en uiteindelijk welke hulp nodig is. Lees verder

Gesprekshandreiking ter verbetering van aanpak kindermishandeling

Onderzoek: Kwestie van lang een adem. Kan huiselijk geweld en kindermishandeling echt stoppen? Lees verder

ouders

De 10 meest opvallende klachten van kinderen bij partnergeweld

Vaak wordt gedacht dat kinderen niets merken van partnergeweld. Helaas is het tegendeel waar. Lees verder