1. Actueel
  2. Grensoverschrijdend gedrag – Wat kan jij doen?
Aanpak huiselijk geweld

Grensoverschrijdend gedrag – Wat kan jij doen?

Seksueel grensoverschrijdend gedrag is op dit moment een ‘hot topic’ in de media. Niet alleen volwassenen maken dat in hun werkomgeving mee: ook kinderen in de kinderopvang en op school kunnen er slachtoffer van worden. Weet jij welk gedrag gepast is of ongepast, wanneer gaat iemand over een grens? En wat doe je als je ziet dat een collega over de grens van een kind gaat?

Grensoverschrijdend gedrag - wat kun je doen?

Hieronder vind je zes handige tips die jou – als professional in het onderwijs of kinderopvang, maar ook anderen die werken met kinderen – kunnen helpen als je vindt of vermoedt dat een collega over de grens gaat.

‘Barbara pakte het kind vast en ging tekeer’

In deze korte videocasus leer je wat je moet doen als je gedrag ziet van een collega, waarvan je denkt: kan dat wel? Weet jij wat je moet doen? Bekijk de casus over Barbara.

10 tips – Wat jij kan doen bij grensoverschrijdend gedrag

Een potje stoeien, knuffelen, een arm om een kind heenslaan om het te troosten. Dit hoort bij je dagelijks werk als pedagogisch medewerker. Maar wanneer wordt dat contact grensoverschrijdend? En wat kan je dan het beste doen? Lees de 10 tips

Wat als je vermoedt dat je collega ‘over de grens’ gaat

Speciaal voor medewerkers in de kinderopvang en het primair onderwijs is er de online cursus ‘Grensoverschrijdend gedrag’. Je oefent o.a. met het bespreken van (vermoedens van) grensoverschrijdend gedrag met een collega en met een bezorgde ouder. Ook de rol van de leidinggevende komt aan de orde.

Hoe ga je om met ongepaste vragen?

Dit is een van de dingen die je leert in de cursus ‘Communiceren over seksualiteit en relaties’. Studenten die later in de zorg, het sociaal domein of het onderwijs gaan werken, kunnen dan ook te maken krijgen met ongepaste seksuele vragen of seksuele behoeften van die mensen. Deze cursus is voor docenten en helpt hen om de studenten goed voor te bereiden. Er is ook een studentenversie.

Grensoverschrijdend gedrag aanpakken

Kennisinstituut Movisie deed onderzoek naar het aanpakken van grensoverschrijdend gedrag, en dan m.n. naar wat werkt bij het activeren van omstanders. Ze maakten er een infographic en stappenplan bij. Hier lees je er meer over.

Tip – Vraag of het kind ‘de onderbroekregel’ kent

Dit is een van de tips uit het artikel ‘Zo praat je met een kind over seksueel misbruik’. Met de ondergoedregel leer je een kind niet alleen dat niemand hem zomaar mag aanraken op de plek waar zijn onderbroek zit, maar heb je ook een goede start om over dit onderwerp te praten zonder het kind af te schrikken. Lees alle 9 tips.