Kinderarts wil bloot onderzoeken

In je nakie, of toch liever niet?

Vorige week was er ophef in het nieuws. Kinderarts Rian Teeuw riep in haar proefschrift op, om kindermishandeling op te sporen, álle Nederlandse kinderen van 0 tot 18 jaar op de spoedeisende hulp bloot te onderzoeken.

Jongere JTF

We vroegen aan ruim 500 jongeren wat zij van dit idee vinden. Daar kwam een duidelijk antwoord naar voren: 89% van de jongeren vindt dit géén goed idee.

Waarom pleit deze kinderarts hier dan voor?
Zo’n bloot onderzoek noem je ook wel een ‘top-teen-inspectie’, lezen we in het AD artikel van 24 januari jl. Uit Teeuws onderzoek blijkt dat op deze wijze meer gevallen van mishandeling aan het licht komen dan zonder zo’n screening. Op dit moment is deze top-teen-inspectie niet verplicht, artsen en verpleegkundigen gebruiken een vragenlijst tegen kindermishandeling. Hierdoor zouden zij één op de 17 gevallen van mishandeling niet opmerken.

Alleen bij verdenking van mishandeling
Natuurlijk is het belangrijk dat er meer gevallen van kindermishandeling gesignaleerd worden. Maar veel jongeren vinden het toch een brug te ver om ieder kind op de spoedeisende hulp bloot te onderzoeken. Jongeren geven aan dat er een goede reden voor moet zijn, de arts of verpleegkundige moet het gevoel hebben dat er iets niet klopt of duidelijke signalen zien. Er komen op de spoedeisende hulp immers ook kinderen met griepverschijnselen. Of jongeren die tijdens de voetbalwedstrijd een gebroken arm op hebben gelopen en nog in voetbaltenue en ruikend naar het zweet binnenkomen. Jongeren vinden het niet nodig om dan bloot onderzocht te worden. Deze kinderen, waar geen enkele verdenking is, toch bloot te onderzoeken zou zelfs een trauma op kunnen leveren, zeggen jongeren.

Teeuw denkt hier anders over. Zij geeft aan dat het logisch is dat mensen sneller een link leggen tussen blauwe plekken en kindermishandeling, dan tussen koorts en kindermishandeling. Maar zegt dat kindermishandeling zich op vele manieren kan uiten. Er zijn vele signalen dat er iets niet goed is in een gezin, zoals kinderen die vaak ziek zijn of niet fris ruiken. Daarom moeten alle kinderen grondig lichamelijk onderzocht worden, want alleen dán kom je erachter of er iets aan de hand is.

Helemaal bloot gaat te ver. In ondergoed zou mogen
Velen jongeren staan best open voor een grondig onderzoek. Maar moet dit dan meteen helemaal naakt? Volgens een veelgehoord argument is dat een schending van je privacy. Ook zouden jongeren niet meer zo snel naar de spoedeisende hulp gaan. Veel jongeren vinden een onderzoek in je ondergoed een goede tussenweg. Zo sta je toch nog een beetje bedekt, maar kan er wel beter onderzocht worden.

Teeuw geeft hierbij aan dat je niet in één keer alles uit hoeft te trekken. Zo trek je eerst je bovenkleding uit, maar die trek je weer aan voor je je onderkleding uit doet. Het is dus niet zo dat je in één keer helemaal naakt staat. Het is wel belangrijk dat kinderen en jongeren helemaal bloot onderzocht worden. Het opsporen van seksueel misbruik is moeilijk als een kind zijn/haar ondergoed aanhoudt.

En nu?
Of deze top-teen-inspectie daadwerkelijk verplicht gaat worden is nog niet bekend. Vele proefschriften belanden in de la en worden niet tot uitvoering gebracht. Teeuw probeert dit te voorkomen en is in gesprek met de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het is dus nog afwachten of de verplichte top-teen-inspectie er komt, en hoe deze inspectie dan vorm gaat krijgen.