1. Actueel
  2. ‘Niet schudden, breekbaar’ – kindermishandeling bij baby’s
Aanpak huiselijk geweld

‘Niet schudden, breekbaar’ – kindermishandeling bij baby’s

Wist je dat een baby de eerste zes weken gemiddeld 2 tot 2,5 uur huilt per dag? Gemiddeld, dus het kan nog veel meer zijn. Er bestaat een kans dat ouders uit frustratie en onmacht hun baby gaan schudden, smoren of slaan. Dat kan leiden tot zeer ernstige schade bij de baby: het shakenbabysyndroom. Professionals die werken met ouders en jonge kinderen kunnen een belangrijke rol spelen in het voorkomen hiervan.

Preventie shakenbabysyndroom

Wat je als professional kan doen, leer je in de online cursus ‘Kraamzorg en Jeugdgezondheidszorg: Preventie Shakenbabysyndroom’ van Augeo Foundation. Je leert bijvoorbeeld hoe je voorlichting over het shakenbabysyndroom aan ouders kan geven. In de cursus gaan we uit van de ‘kraamverzorgende’, omdat het zwaartepunt van het voorkomen ligt bij de kraamzorg. Maar ook voor verloskundigen, jeugdverpleegkundigen of jeugdartsen is de cursus zeer geschikt.

Weten of jij er iets aan hebt?
Bekijk de demo.

Congres over kindermishandeling bij baby’s, peuters en kleuters.

Op 21 september organiseert Vakblad VROEG een congres in Utrecht (en ook online) over kindermishandeling bij baby’s, peuters en kleuters. Het shakenbabysyndroom zal daar ook aan de orde komen. Iedereen die zich inschrijft voor het congres, kan tot en met 1 november 2022 25% korting krijgen op de online cursus ‘Kraamzorg en Jeugdgezondheidszorg: Preventie Shakenbabysyndroom’.

Gebruik daarvoor de code: VROEG. Met korting kost de geaccrediteerde cursus slechts € 18,75 (excl. btw).

Tijdens het congres belichten verschillende experts onderwerpen die te maken hebben met kindermishandeling of verwaarlozing van jonge kinderen. Ze delen belangrijke kennis over mishandeling bij deze kwetsbare doelgroep en geven concrete handreikingen aan professionals die werken met jonge kinderen en hun ouders/verzorgers.

Meer informatie over het congres?
Congres Kindermishandeling bij baby’s, peuters en kleuters.