Omgaan met corona stress voor kinderen

Stress hoort bij het leven en betekent eigenlijk gewoon: ‘spanning’ of ‘druk’. Misschien voel je je door corona en omdat je veel thuis moet zijn meer gespannen dan anders. 

Ook dat is normaal. Maar wat als de spanning je teveel wordt? Hoe word je weer kalm? En waar kan je hulp zoeken? 

Gezonde stress voel je bijvoorbeeld als je iets nieuws moet doen of als je een spreekbeurt moet houden. Stress Zodat zorgt ervoor dat je geconcentreerd bent en goed kunt presteren. Je lichaam maakt stofjes aan waardoor jij goed op de situatie kunt reageren. Als de gebeurtenis voorbij is, neemt ook je gevoel van spanning als vanzelf weer af.

Als het gevoel van spanning heel erg is en heel lang duurt, is het moeilijk om weer tot rust komen en je kalm te voelen. Als je bijvoorbeeld heel bang bent voor de gevolgen van corona of als er veel ruzie en geweld is thuis, kan het zijn dat je in een soort ‘alarmtoestand’ terecht. In deze animatie kan je zien hoe dat werkt en hoe je door lange en extreme stress ‘uit je raampje’ gaat. 

Teveel stress

Als je je lange tijd gespannen voelt, kan het zijn dat je dat niet meer zo goed merkt. Je bent al zo gewend aan een ‘knoop in je buik’, hoofdpijn, of gespannen schouders. Toch kunnen dat allemaal manieren van je lijf zijn om te laten merken dat je niet zo lekker in je vel zit Hoe merk jij dat je gespannen bent? Waar in je lijf kan je dat voelen? Of gedraag je je misschien anders dan normaal? Dat je misschien zomaar moet huilen of opeens heel boos wordt?

1. Handige websites die jou helpen met stress omgaan

Als je voelt dat je gespannen bent, kan je proberen er eerst met je ouders of een andere volwassene in je omgeving over te praten. Misschien kunnen zij je vragen beantwoorden of je helpen om je weer rustig te voelen. Daarnaast zijn er veel websites die je kunnen helpen, met informatie en advies. Op de website Nok Nok vind je bijvoorbeeld informatie en opdrachtjes die je kunnen helpen om je goed in je vel te voelen. 

2. Bewegen is gezond voor je lichaam én je hoofd

Iets anders dat goed helpt om te kalmeren is bewegen. Wandel bijvoorbeeld met een van je ouders of speel buiten. Maar ook binnen is er veel mogelijk. Zo is er bijvoorbeeld online gymles 'Gezond bewegen' en yoga. Of kijk op het Instagram account van Buro Bis voor gratis online toneellessen. Je begrijpt het waarschijnlijk al: bewegen is gezond tegen stress en het is belangrijk dat je iets doet wat bij je past en waar je je fijn door voelt!

3. Stilte en ontspanning

Naast actieve manieren om te ontspannen kun je ook meditatie-oefeningen doen. Dat zijn oefeningen die je helpen om je lijf goed te voelen, bijvoorbeeld door goed op je ademhaling te letten of door je voor te stellen dat je op een hele fijne en rustige plek bent. Deze voorbeelden helpen je hiermee. Ook in de natuur kan je goed tot rust komen. Je kunt lekker wandelen, maar met de spellen van Natuurwijs is het nog leuker om naar buiten te gaan.

4. Contact met je vrienden en familie

Steun van mensen die belangrijk voor jou zijn helpen enorm. Naast FaceTime, Skype of chatten kun je ook iets via de post versturen. Maak bijvoorbeeld een tekening voor je oma, of een gedicht voor een fijne vriendin. 

5. En met je juf of meester?

Als je juf of meester je schoolwerk online heeft klaargezet, kan je misschien met hem of haar mailen. Dat kan over je schoolwerk maar dat mag ook over andere dingen die je bezighouden.

6. Waar vind ik écht nieuws over corona?

Het kan zijn dat je stress voelt door corona. Het is belangrijk dat je dan goede informatie krijgt en geen nepnieuws. Op deze website vind je antwoord op al je vragen over wat corona is en hoe je gezond kunt blijven. En ook op NPO Zapp kan je de juiste informatie over corona vinden. Als je bang bent en liever een filmpje bekijkt, deze hebben Martijn Hell-Leeuwenhart en Jacqueline Hilbers speciaal voor kinderen gemaakt. Daarnaast kan je afleveringen van Zapplive Extra bekijken en tips om thuis lekker bezig te blijven. Ook staan er een heleboel leuke Nederlandse films op Zappbios.

7. Bij mij thuis is het niet leuk..

Als je niet meer tegen de ruzie thuis kunt, als je bang bent voor iemand bij jouw thuis of als er geweld is, kun je op Jouw GGD informatie en advies vinden en chatten met een hulpverlener of per mail een vraag sturen. Ook met de kindertelefoon kun je bellen of chatten. Je kunt ook Veilig Thuis bellen. Zij kunnen je helpen met wat je kunt doen of je kunt een melding doen.

Het belangrijkste is: blijf gezond en veilig.

Lees meer over corona en stress

Wat doe je als kraamzorg

Als samen thuis zijn een risico kan zijn

Er is een toegenomen risico op kindermishandeling nu kinderen en ouders gedwongen samen thuis moeten blijven.  Lees waarom

6 Tips: Hoe voorkom je als ouder dat stress thuis teveel wordt?

Gedwongen thuiszitten door het coronavirus kan flink stressvol zijn als ouder. Hoe voorkom je dat spanningen in het gezin te hoog oplopen en escaleren in ruzies en slaan?  Lees de tips

Drie tips om met angstige kinderen te praten over corona

De scholen zijn dicht, mensen werken thuis, we houden anderhalve meter afstand. Voor volwassenen zijn het al rare en spannende tijden. Maar hoe zit het met kinderen? Hoe leg je hen uit wat er aan de hand is? Lees de tips