'Ze was een alleenstaande moeder die flipte omdat haar pubers weigerden de afwas te doen.'

‘Toen de kinderen hun moeder vonden, was ze bijna niet wakker te krijgen. Geschrokken belden ze 112, waarna een ambulance haar naar de spoedeisende hulp bracht.'

Marjolijn van de Merwe, vertrouwensarts en aandachtsfunctionaris kindermishandeling in het Maasstad Ziekenhuis vertelt verder. 

Toen ze na behandeling was bijgekomen, vertelde ik haar dat ik in dit soort situaties altijd een kindcheck moet doen. “Ik maak me zorgen over uw drie kinderen. U krijgt nu hulp, maar uw kinderen niet. Terwijl zij erg geschrokken zijn door wat er is gebeurd. Voor hen zou ik ook graag steun regelen.” Mijn ervaring is dat iemand op de spoedeisende hulp vaak nog niet genoeg afstand kan nemen om te begrijpen wat de gebeurtenis voor de omgeving heeft betekend. Dat besef komt pas later. 

De vrouw vertelde dat ze een overwerkte, alleenstaande moeder was en dat ze die middag was geflipt toen haar pubers weigerden de afwas te doen. Ze was naar haar slaapkamer gegaan om kalmeringspillen in te nemen om alles even te vergeten. De kinderen waren naar hun oma gegaan, vertelde de ambulancebroeder.

“Mag ik overleggen met uw huisarts?”, vroeg ik de vrouw. Dat vond ze goed. De huisarts vertelde dat zij dit gezin goed kende. Zij zou zorgen dat er hulp voor de kinderen en de moeder kwam. De huisarts zelf of de praktijkondersteuner ggz zou de kinderen uitnodigen om te bepalen aan welke begeleiding zij behoefte hadden; eventueel zou het wijkteam worden ingeschakeld. Uit het gesprek kreeg ik het beeld dat er geen sprake was van een ernstige depressie bij de moeder, maar dat haar draaglast te zwaar was. Ik droeg het over aan de huisarts, erop vertrouwend dat het op deze manier goed zou komen. We spraken af dat ze, mocht dat niet zo zijn, binnen twee weken weer contact zou opnemen. Dan zou ik alsnog een melding doen bij Veilig Thuis. Gelukkig heb ik niets meer gehoord.’ (tekst gaat verder na beeld)

staren

Wat is de kindcheck?

Anders dan de naam doet vermoeden, is de kindcheck alleen van toepassing op professionals (huisartsen, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, psychiaters en psychologen) die met volwassen cliënten werken.

Denk aan cliënten met ernstige psychische problemen, een drugs- en/of alcoholverslaving en/of een partner of gezinslid die  geweld gebruikt. De professional moet zich bij deze contacten door lopend afvragen of er minderjarige kinderen in huis zijn die in de knel kunnen komen. De kindcheck vergroot de mogelijkheden om kindermishandeling te signaleren en aan te pakken. 
Goed om te weten: de kans dat kindermishandeling wordt opgespoord via de ouders, is groter dan via het kind.

anderen lazen ook

Kindcheck

Meer weten over de kindcheck

Lees verder

Baby commode

'Het kind was behandeld voor een val van de commode. Toen ik dat las gingen er alarmbellen rinkelen.'

Lees verder

een kind uit jouw klas

Onderzoek ik heb al veel meegemaakt

Lees het onderzoek