Als gastouder heb je regelmatig en intensief contact met ouders en jonge kinderen. Soms merk je dat het bij een gezin niet zo goed gaat, bijvoorbeeld wanneer ouders in een (v)echtscheiding terechtkomen. Of je hebt het idee dat een kind thuis verwaarloosd wordt. Het is dan heel belangrijk om iets te doen. Maar hoe weet je nou of een situatie echt zorgwekkend is? Hoe spreek je ouders daarop aan? En wat moet je doen als je denkt dat een kind thuis echt niet veilig is?

Hoe helpt Augeo de gastouderopvang?

Hoe meer kennis je hebt over kindermishandeling en huiselijk geweld hoe beter je signalen herkent en weet wat je kan doen voor een kind. Voor de gastouderopvang hebben we diverse online cursussen op maat over werken met een meldcode, deze cursussen vormen de basis. Ook de cursussen 'Communiceren over geweld' en '5 modules voor sociale veiligheid' speciaal voor de gastouderopvang zijn van toegevoegde waarde wanneer je regelmatig met kinderen te maken hebt. Je kunt kiezen op welke manier jij, of je organisatie, je kennis wilt bevorderen over dit thema en zo echt het verschil kan maken voor een kind.

Augeo biedt verder scholing en oplossingen aan voor andere vormen van kinderopvang, zoals een kinderdagverblijf, de buitenschoolse opvang of integraal kindcentrum.

Vasthouden én toepassen van de kennis

Om gastouders echt te kunnen helpen bij hun steun aan kwetsbare kinderen, is er meer nodig dan online scholing. Je moet je kennis bijhouden en toepassen, anders zakt het weg. Gelukkig kan dat op efficiënte en leuke manieren! We ontwikkelden bijvoorbeeld de campagne Kind Centraal met oefeningen die erop gericht zijn om écht naar kinderen (in de basisschoolleeftijd) te luisteren. En Expeditie Veerkracht is een campagne met praktische oefeningen en tips om kinderen veerkrachtiger te maken. Of wat dacht je van de app voor de kinderopvang, die ook van toepassing is op gastouders? Met iedere dag een weetje, video of vraag waardoor je het onderwerp top-of-mind houdt.

Onderzoek en andere actualiteit

Om goed te weten waar jij als professional in de gastouderopvang behoefte aan hebt, zorgen we dat we zelf ook goed op de hoogte blijven. Zo deden we bijvoorbeeld onderzoek toen de meeste kinderen niet meer fysiek naar opvang of school konden tijdens de lockdown door de coronacrisis. Daarnaast peilen we regelmatig de behoeften onder de doelgroep, dat was de aanleiding voor een speciaal magazine vol met tips en adviezen voor kinderopvang over het herkennen en aanpakken van kindermishandeling en huiselijk geweld.

Veelgestelde vragen

Wil je meer weten of heb je een vraag?

Heb je niet kunnen vinden wat je zoekt, of heb je nog een vraag? Laat het hier weten, dan nemen we contact met je op.