Of je nu jeugdarts bent, verpleegkundige, op een consultatiebureau werkt, of werkt als logopedist of pedagoog; als professional in de jeugdgezondheidszorg heb je regelmatig te maken met ouders en kinderen. Soms kun je het vermoeden krijgen dat een kind of een volwassene thuis niet veilig is. Waar kun je op letten en wat kun je doen? Hoe ga je het gesprek met ouders of het kind aan? Hoe ga je om met privacy? Bekijk ons uitgebreide aanbod voor de jeugdgezondheidszorg.

Hoe helpt Augeo de jeugdgezondheidszorg?

Hoe meer kennis je hebt over kindermishandeling en huiselijk geweld hoe beter je signalen herkent en weet wat je kan doen voor een kind. Voor de diverse functies en disciplines binnen de jeugdgezondheidszorg hebben we een groot online cursusaanbod. Bijvoorbeeld ‘Werken met een meldcode’, ‘Samen leren van calamiteiten’ en ‘Langetermijngevolgen van kindermishandeling’. Er zijn ook cursussen op maat als ‘Kraamzorg: Vroegsignalering en werken met de meldcode’ en ‘Gespreksoefeningen voor de zorg’.

Vasthouden én toepassen van kennis

Maar om jou echt te kunnen helpen bij je steun aan kwetsbare kinderen, is er meer nodig dan online scholing. Je moet je kennis bijhouden en toepassen, anders zakt het weg. Gelukkig kan dat op efficiënte en leuke manieren! Zo is er bijvoorbeeld de app, speciaal voor de (jeugd)zorg, waarbij je iedere dag een tip, weetje of video krijgt. Het gratis online Augeo Magazine biedt achtergrondverhalen en inspirerende interviews. En de campagne Kind Centraal bevat zes oefeningen en handige informatie, en richt zich erop hoe je kinderen nu écht betrekt.

Dit kan jou of je organisatie ook verder helpen

Augeo doet meer om jou of je branche te helpen. We initieerden bijvoorbeeld het grootschalige onderzoek waarbij zo’n 1200 ouders en 1500 kinderen anderhalf jaar lang gevolgd werden na een melding bij Veilig Thuis. Hierbij ontwikkelden wij o.a. het magazine Gezinsprofielen. Dit is een hulpmiddel om geweldspatronen binnen gezinnen te herkennen. Verder werken we mee aan de campagne De Gezonde Generatie van de Samenwerkende Gezondheidsfondsen. Hierbij zet Augeo vooral in op het steunen van ouders en het voorkomen van ingrijpende jeugdervaringen.

Veelgestelde vragen

Wil je meer weten of heb je een vraag?

Heb je niet kunnen vinden wat je zoekt, of heb je nog een vraag? Laat het hier weten, dan nemen we contact met je op.