In ons eerste levensjaar verdubbelt de omvang van ons brein. De hersenen van een baby maken elke seconde zevenhonderd nieuwe zenuwverbindingen. Zo snel slimmer worden lukt ons op latere leeftijd nooit meer!

Voorwoord Kinderopvangspecial 2019 'Wat doe jij?'

Helemaal vanzelf gaat die verdubbeling niet. Er is een warme, veilige en stimulerende omgeving voor nodig. Een omgeving waarin een baby en verzorger bijvoorbeeld uitgebreid met elkaar ‘brabbelen’. Ze stemmen hun geluiden en gebaren afwisselend op elkaar af. In een razend tempo wordt het brein gestimuleerd waardoor het groeit. Goed contact tussen een vaste verzorger en de baby is dus superbelangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Juist ook in de kinderopvang.

In Nederland kijken we vooral met een economische blik naar de kinderopvang. Het mag allemaal niet te veel kosten. Daarnaast vinden we dat ouders, vooral vaders, na een bevalling maar snel weer aan het werk moeten. Of dat nu de beste omgeving is om die hersens te laten groeien, is op zijn minst twijfelachtig...

Er is ook nog een andere kant. Die hersenverdubbeling is een kwetsbaar proces. Want als een baby door verwaarlozing of mishandeling die noodzakelijke warme contacten mist, worden zijn hersenen letterlijk kleiner. Het kwetsbare babybrein raakt als het ware vergiftigd met schadelijke stresshormonen.

De Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling vraagt daarom van kinderopvangmedewerkers en gastouders om op te letten of de ontwikkeling van kinderen door mishandeling, misbruik of verwaarlozing bedreigd wordt. Soms merk je dat aan kinderen zelf. Bijvoorbeeld aan opvallende verwondingen of lichamelijke klachten door een slechte verzorging. Vaker komt het voor dat je je zorgen maakt door dingen die je bij ouders opmerkt, bijvoorbeeld een voortdurende zware alcohollucht. Met de meldcode leer je om stapsgewijs met dit soort signalen aan de slag te gaan en niet af te wachten. Het doel van de meldcode is om hulp te organiseren wanneer de veiligheid of ontwikkeling van kinderen wordt bedreigd. Soms is daarbij een melding bij Veilig Thuis noodzakelijk, soms ook niet. De meldcode kan helpen bij de afweging hiervan.

Geen gemakkelijk kost voor de kinderopvangwerker. Hopelijk helpt dit magazine je er een handje bij!


Mariëlle Dekker
Directeur Augeo Foundation

Kinderopvangspecial 2019

Wat doe jij?
Het complete magazine in PDF-formaat. Download en lees (pdf)

Als het thuis niet veilig is?

Leer kindermishandeling te herkennen en te werken met de meldcode. Bekijk de online scholing

Ik wil contact met Augeo

Heb je een vraag over de Kinderopvangspecial 2019 of wil je graag een adviseur spreken? Neem contact met ons op