Als docent, mentor, schoolleider of zorgcoördinator in het voortgezet onderwijs ben je heel belangrijk voor de jongeren. Je ziet ze bijna elke dag. Juist jij bent iemand die kan opmerken dat het thuis niet goed gaat. Daarmee kun je echt het verschil maken voor jongeren en de ouders. Hoe ga je hier zorgvuldig mee om? Waar kun je op letten en wat kun je doen?

Hoe helpt Augeo het voortgezet onderwijs?

Hoe meer kennis je hebt over kindermishandeling en huiselijk geweld hoe beter je signalen herkent en weet wat je kan doen voor een kind. Voor het voortgezet onderwijs hebben we diverse online cursussen op maat over werken met een meldcode, die vormen de basis. Maar ook bijvoorbeeld de cursussen 'Communiceren over geweld', ‘Cyberpesten’ en ‘Steun bieden aan vluchtelingenjongeren’. Voor zorgcoördinatoren en conciërges is er op maat gemaakte scholing over omgaan met signalen van onveiligheid bij jongeren.

Je kunt kiezen op welke manier jij, of beter nog het hele team, je kennis wil bevorderen over dit thema en zo echt het verschil kan maken voor een jongere.

Vasthouden én toepassen van de kennis

Om docenten, pedagogisch professionals, mentoren en directeuren echt te kunnen helpen bij hun steun aan kwetsbare jongeren, is er meer nodig dan online scholing. Je moet je kennis bijhouden en toepassen, anders zakt het weg. Gelukkig kan dat op efficiënte en leuke manieren! Zo is er bijvoorbeeld de app waarbij je iedere dag een tip, weetje, video of vraag krijgt waarmee je het onderwerp top-of-mind houdt. Het gratis online Augeo Magazine biedt achtergrondverhalen en inspirerende interviews en is bijvoorbeeld de onderwijsspecial ‘Veilig – Kraak de Meldcode’.

Dit kan jou of jouw school ook verder helpen

Augeo werkt nauw samen met brancheorganisaties, denkt mee over het handelingskader voor scholen over omgaan met de meldcode en initieert allerlei projecten. Sociale veiligheid is daarbij een belangrijk thema waarover we bijvoorbeeld vijf online modules ontwikkelden. Om goed te weten waar jij als professional in het voortgezet onderwijs behoefte aan hebt, zorgen we dat we zelf goed op de hoogte blijven. Zo deden we bijvoorbeeld onderzoek naar de impact van de coronacrisis op gezinnen waar huiselijk geweld speelt. Ook luisteren we naar de stem en initiatieven van onze Jongerentaskforce.

Waarom scholing in sociale veiligheid helpt

Wat vinden docenten van onze scholing?

Veelgestelde vragen

Wil je meer weten of heb je een vraag?

Heb je niet kunnen vinden wat je zoekt, of heb je nog een vraag? Laat het hier weten, dan nemen we contact met je op.