In het ziekenhuis komt de hele maatschappij voorbij; óók slachtoffers en plegers van huiselijk geweld en kindermishandeling. Of je nu chirurg bent, verloskundige, medisch secretaresse of op de Spoedeisende Hulp werkt, soms kun je het vermoeden krijgen dat een kind of een volwassene thuis niet veilig is. Waar kun jij ─ vanuit jouw rol in het ziekenhuis ─ op letten? Wat kun je doen? En weet je nog hoe het zit met de kindcheck?

Hoe helpt Augeo professionals in het ziekenhuis?

Jij kan het verschil maken voor een kind en de ouders. Hoe meer kennis je hebt over kindermishandeling en huiselijk geweld hoe beter je signalen herkent en weet wat je kan doen voor een kind. Voor diverse disciplines hebben we online cursussen op maat, bijvoorbeeld over werken met een meldcode. Denk aan cursussen speciaal voor artsen en verpleegkundigen op de spoedeisende hulp, of voor verpleegkundigen van de kinderafdeling. In de cursussen behandelen we veel praktijkvoorbeelden uit het ziekenhuis. Je kunt kiezen op welke manier jij, of beter nog je hele afdeling of het hele ziekenhuis, je kennis wil bevorderen over dit thema en zo écht het verschil kan maken voor een kind.

Vasthouden én toepassen van kennis

Om je kennis up-to-date te houden hebben we de korte praktische herhaalcursus ‘Werken met een meldcode’. Daarnaast hebben we aanvullende cursussen, bijvoorbeeld over de langetermijneffecten van kindermishandeling, of over letselduiding van brandwonden, over top-teenonderzoek en praktische gespreksoefeningen voor de zorg. Verder ontvang je als cursist gratis vijf keer per jaar Augeo Magazine met ervaringsverhalen, achtergronden en onderzoeken.

Dit kan jou of je ziekenhuis ook verder helpen

Om goed te weten waar jij als professional in het ziekenhuis behoefte aan hebt, zorgen we dat we zelf ook goed op de hoogte blijven. We waren tevens nauw betrokken bij de ontwikkeling van het Nationaal Signaleringsinstrument (NSK) waarvan alle ziekenhuizen in de loop van 2022 gebruik kunnen maken. Dit nieuwe screeningsinstrument moet het hele proces van signaleren en actie ondernemen versimpelen. Met als doel: eerder signaleren, transparantie naar ouders en minder meldingen bij Veilig Thuis. Augeo Foundation adviseerde bij het onderzoek naar het NSK, samen met diverse artsen van het Landelijk Expertise Centrum Kindermishandeling (LECK) en professionals van onder andere Veilig Thuis, Artsenfederatie KNMG en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Verder ontwikkelden we het Alert Magazine speciaal voor zorgprofessionals.

Veelgestelde vragen

Wil je meer weten of heb je een vraag?

Heb je niet kunnen vinden wat je zoekt, of heb je nog een vraag? Laat het hier weten, dan nemen we contact met je op.