Anoniem chatten bij huiselijk geweld

Veilig Thuis

Slachtoffers van huiselijk geweld en kindermishandeling kunnen hierover tegenwoordig anoniem chatten met Veilig Thuis in hun regio. Maar ook omstanders die zich zorgen om iemand maken, of plegers zelf kunnen chatten. Zeker voor mensen die niet durven te bellen kan dit een uitkomst zijn.

In de eerste week vonden er al zo’n vierhonderd serieuze chatgesprekken plaats. Niet alleen werd er advies gevraagd door omstanders, ook mensen die vragen hadden over hun eigen situatie wisten de chat te vinden. Debbie Maas, voorzitter Landelijk Netwerk Veilig Thuis: ‘Fantastisch dat we door deze vorm van laagdrempelig contact aan kunnen sluiten bij een ─ zoals het er nu naar uitziet ─ duidelijke behoefte. Het geeft wel aan hoe verborgen deze vorm van geweld kan zijn.’

Via de chat kan geen officiële melding van huiselijk geweld of kindermishandeling worden gedaan. Debbie Maas: ‘Het chatten met Veilig Thuis kan 100 procent anoniem. Het chatgesprek is niet te herleiden naar een persoon.’ Tijdens het chatten kan Veilig Thuis natuurlijk wel helpen eventueel officieel melding te doen. De chat is overal in het land op alle werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur bemenst. Het landelijke telefoonnummer 0800-2000 voor advies en meldingen is 24 uur per dag operationeel. 

Anderen lezen ook

Veilig Thuis

Veilig Thuis is 24 uur per dag gratis bereikbaar op 0800-2000. Naar Veilig Thuis

Veilig thuis

8 vragen over Veilig Thuis

Wat kan Veilig Thuis voor jou als medewerker in de kinderopvang betekenen? Lees verder

Wat weet jij over de meldcode?

Meer lezen