Augeo Actueel

 
‘Sport en bewegen is de opmaat naar veerkracht’

Sport en bewegen heeft veel positieve effecten op de ontwikkeling van kinderen. Het bevorderen van veerkracht is er één van. De Jacobusschool in Rotterdam nam deel aan een driejarige pilot, met financiële ondersteuning van Augeo Foundation, om meer aandacht te geven aan sport en bewegen, zowel binnen als buiten school. ‘Kinderen hebben sterker het gevoel dat het wel goedkomt, ook als het even moeilijk is’, aldus schoolleider Maike Verboon.

19 juni 2024, Tekst: Mariëlle van Bussel Lees meer
 
‘Niet alle kinderen gaan na school eten, huiswerk maken, tv kijken en slapen’

“Je gaat ervan uit dat een kind gewoon naar huis gaat, zijn huiswerk maakt, wat tv kijkt en gaat slapen, maar voor veel kinderen is dat absoluut niet zo.” Dit is een quote uit het rapport over een proefproject van Handle with Care in België. Bij Handle with Care krijgt de school een seintje binnen dat er bij een leerling iets thuis is voorgevallen waarbij de politie kwam. De school weet verder niets, maar kan de leerling – die iets naars heeft meegemaakt - steun bieden en extra alert zijn.

17 juni 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Hoe help je een kind dat te maken heeft met een sterfgeval?

Een kind dat een ouder of een andere naaste verliest. Hoe kun je in de klas omgaan met dit soort verdrietige gebeurtenissen? Wat helpt de leerlingen bij het verwerken van zo’n ingrijpende ervaring? Expert Agmar Butcher vertelde daarover bij het congres ‘Leerlingen in een moeilijke thuissituatie’.

11 juni 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Sportieve veerkrachtweek voor professionals

In aanloop naar de Olympische Spelen organiseert Augeo Foundation de Sportieve veerkrachtweek. In vijf dagen belichten we vijf elementen die veerkracht kunnen versterken. Doe jij mee? Je krijgt dan inspiratie en informatie waarmee je in je werk met kinderen kan bijdragen aan het versterken van hun veerkracht. 

4 juni 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Hulp gezocht - Onderzoek kinderen van een ouder met psychische problemen (KOPP)

In Nederland zijn er meer dan 900.000 kinderen die een ouder hebben met psychische problemen. Wist je dat deze kinderen een grotere kans hebben dan andere kinderen om zelf ook psychische problemen te krijgen? Er is nu nog te weinig bekend waarom het ene kind wel klachten krijgt en het andere niet. Hoe meer we hierover weten, hoe eerder we psychische stoornissen kunnen herkennen, proberen te voorkomen en hulp kunnen bieden aan kinderen en jongeren.

3 juni 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Hoe bijspringers jonge ouders kunnen helpen om even op te laden

Ouderschap is mooi. En tegelijkertijd vinden de meeste ouders het ouderschap soms best pittig. Er ligt veel druk op hun schouders om alle ballen hoog te houden. Veel ouders geven dan ook aan veel stress te ervaren. Die stress is niet goed voor henzelf én niet voor het kind. Uit onderzoek blijkt dat hoe meer sociale steun ouders ontvangen, hoe minder stress zij ervaren.

30 mei 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Aandacht voor jeugdgezondheid

In de eerste week van juni organiseert het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) de Week voor Jeugdgezondheid. Het thema is dit jaar ‘Ruimte voor preventie’.

29 mei 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
State of Youth NL van start als uniek platform voor participatie van jongeren

State of Youth NL, een online panel waarmee jongeren op een laagdrempelige manier hun mening laten horen, gaat nu ook in Nederland van start. Het is een uniek platform voor jongerenparticipatie. State of Youth is al in ruim veertig landen actief en vanaf vandaag dus ook in Nederland. Het is een initiatief van KidsRights met medewerking van diverse jongerenorganisaties, de Nationale Jeugdraad (NJR), Maatschappelijke Diensttijd en Augeo Foundation.

28 mei 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Luister jij naar jongeren met mentale problemen?

Praten over mentale problemen en de stress, angst of onzekerheid die daarbij gepaard kunnen gaan, is enorm belangrijk. Erover praten helpt. Weet je, of vermoed je, dat iemand mentale problemen heeft? Weet dan dat jij – door te luisteren – een enorme steun kan zijn. Dat blijkt ook uit de nieuwe documentaire waarin zangeres S10 wordt gevolgd.

21 mei 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
8 Artikelen over werken met gezinnen én nieuw onderzoek

Iedereen kent het gezegde ‘Beter een goede buur dan een verre vriend’. Hoe mooi en liefdevol burenhulp ook kan zijn, als er ernstige problemen zijn in een gezin, is het vaak niet genoeg. Naast praktische burenhulp en dat praatje over de heg is er dan professionele hulp nodig die dat informele netwerk goed weet te vinden en gebruik weet te maken van zijn meerwaarde.

15 mei 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Wat weten mensen eigenlijk over ingrijpende jeugdervaringen?

De meeste professionals die werken met kinderen en gezinnen weten dat ingrijpende gebeurtenissen uit je jeugd een enorme impact kunnen hebben op je verdere leven, bijvoorbeeld op je gezondheid. Ook is er steeds meer kennis over wat helpt bij het beperken van de gevolgen van die nare gebeurtenissen en over veerkracht. Maar wat is er over dit onderwerp bekend bij het ‘algemene publiek’? Bij jongeren en volwassen? Dat is onderzocht.

7 mei 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
5 tips – Zo steun je een psychisch verwaarloosd kind

Bij psychische verwaarlozing (ook wel emotionele verwaarlozing) geven ouders een kind stelselmatig onvoldoende aandacht en genegenheid. Het is de meest voorkomende vorm van kindermishandeling in Nederland. Wat kun je doen voor een kind dat hiermee te maken heeft (gehad)?

26 april 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Dit zijn de 6 allerbeste adviezen over mentaal welzijn

Onlangs vond de Nationale Kinderrechtendialoog 2024 plaats. Mentaal welzijn van kinderen was een van de onderwerpen. Want veel kinderen in Nederland ervaren druk, piekeren, stressen en zijn verre van zorgeloos. Hoe kan dit anders? Lees de ijzersterke adviezen van de kinderen zelf.

25 april 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Over buitensluiten, kwetsen, schelden en Gossip Girl

Kinderen tussen de 8 en 12 jaar hadden het vorig jaar het meest met de Kindertelefoon over pesten. De inhoud van de gesprekken liep uiteen van grapjes over pesten tot TikTok-roddelkanalen geïnspireerd op Gossip Girl.Wat kun je doen als leerkracht of professional als je te maken hebt met een kind dat gepest wordt of dat zelf een pester is?

19 april 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Kinderen die opgroeien met ouders met psychische problemen of een verslaving

“Als kind van negen had ik vage klachten. Hoofdpijn, buikpijn en ik kon niks verdragen; geen geluid, geen mensen, geen televisie. Ik lag in het donker op mijn kamertje en voelde me leeg en akelig. De kinderpsycholoog verklaarde mij gezond en zeer gevoelig. Mijn moeder kreeg na dat gesprek een verwijzing voor de psycholoog. Als je mij in de klas had gezien, zag je een rustig meisje dat weinig contact maakte met anderen. Ik denk dat dat wel opvallend was.”

18 april 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Onderzoek naar psycho-educatie animaties over trauma

Augeo Foundation heeft verschillende animaties, waaronder een aantal over langdurige stress en trauma. Wat vinden professionals van deze psycho-educatie animaties? Hoe gebruiken zij deze animaties in de praktijk? En hoe ervaren ouders en ervaringsdeskundige jongeren de animaties? Onderzoekers van de Hogeschool van Leiden deden hier onderzoek naar.

15 april 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Als kind zorgen voor je vader of moeder

Jonge mantelzorgers, zijn kinderen en jongeren van 0 tot 24 jaar die opgroeien met een ouder, broer of zus met een lichamelijke of psychische ziekte of beperking. Vaak helpen ze – meer dan andere kinderen – mee in het huishouden en in de zorg voor het gezinslid. Heb jij voldoende oog voor de specifieke behoeften van jonge mantelzorgers? Praat je weleens met de ouder(s) over wat mantelzorg voor hun kind kan betekenen?

11 april 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Overladen worden met cadeautjes: dwingende controle?

Overladen worden met cadeautjes. Altijd bij elkaar willen zijn. Het al snel hebben over de volgende stap in de relatie. Vaak zijn dat herkenbare – en ook leuke – onderdelen voor wie net in een nieuwe relatie stapt. Maar wanneer slaat dit door en wordt dit dwingende controle? Intieme terreur, zoals dit ook wel genoemd wordt, is een lastig te herkennen vorm van huiselijk geweld die helder wordt uitgelegd in een nieuwe animatie.

9 april 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Hoe kunnen wijkteams bijdragen aan veiligheid in gezinnen?

Een wijkteam helpt bewoners uit de buurt, zoals kinderen en hun ouders. Het team komt in actie als er in een gezin vragen of zorgen zijn. Stel, er speelt huiselijk geweld of kindermishandeling in een gezin. Wat kan een wijkteam dan betekenen? En hoe? Drie wijkteammedewerkers vertellen hoe zij dat aanpakken.

4 april 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Wist jij dit over kinderrechten in Nederland?

Waterbedrijven schonden jarenlang kinderrechten door het water af te sluiten bij gezinnen die niet betaalden. De rechter heeft nu bepaald dat dat niet meer mag. Maar wat doen we bijvoorbeeld met kinderen die te weinig buiten spelen omdat er geen veilige speelplek is? Of kinderen die thuis of ergens anders niet veilig zijn? Hoe zit het eigenlijk met de kinderrechten in Nederland, en wat kun jij daarmee in je werk?

2 april 2024, Augeo Foundation Lees meer
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
Pagination.cshtml