Voor universitair docenten die lesgeven over het thema kindermishandeling en huiselijk geweld heeft Augeo een uniek lesprogramma met materiaal voor huisartsen in opleidingen en studenten tandheelkunde en geneeskunde. Hiermee kun jij jouw studenten ─ de professionals van de toekomst ─ helpen met kennis over dit lastige thema. Daarnaast kan juist jij als docent, coach of vertrouwenspersoon of zorgcoördinator aan de universiteit, opmerken dat het thuis bij een student niet goed gaat, of dat er iets speelt uit het verleden. Hoe herken en signaleer je dat? En wat kun je dan doen?

Dit helpt bij colleges over kindermishandeling

Augeo heeft een pakket aan lesmaterialen voor jouw studenten. Deze sluiten aan bij de studies huisartsenopleiding, geneeskunde of tandheelkunde. Een pakket bevat de online cursus ‘Leren signaleren’ en verdiepende modules bijvoorbeeld ‘4 casussen: Zijn de kinderen veilig’ of een uitleg van professor kindergeneeskunde Martin Finkel over de rol van geneeskunde in het onderzoek van seksueel misbruikte kinderen. We ontwikkelden deze materialen samen met de docenten en vertegenwoordigers uit het beroepenveld. Bij het pakket zit een handige docentenhandleiding.

Kennis vasthouden

Kennis en vaardigheden kunnen snel wegzakken. Gelukkig kun je op efficiënte en leuke manieren het geleerde vasthouden! Zo is er bijvoorbeeld het gratis online Augeo Magazine dat op een toegankelijke manier thema’s behandelt die te maken hebben met veilig opgroeien. We doen regelmatig campagnes die ook interessant en leerzaam zijn voor studenten, bijvoorbeeld Kind Centraal waarbij je 6x een korte challenge krijgt over hoe je kinderen écht betrekt. We zijn ook betrokken bij diverse onderzoeken over kindermishandeling en huiselijk geweld. Hierbij ontwikkelden we diverse tools en handreikingen om verder te kunnen met de resultaten.

Onderzoek en actualiteit

Kennis is essentieel om verdere stappen te kunnen nemen. Daarom initieert en ondersteunt Augeo diverse onderzoeken. Onder meer een grootschalig onderzoek, uitgevoerd door het Verwey-Jonker Instituut, waardoor we veel meer te weten gekomen over de problemen bij de gezinnen waar geweld speelt en de hulp. Augeo ontwikkelde materialen waarmee organisaties en gemeenten verdere stappen kunnen zetten. Door je te abonneren op de Augeo nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de onderzoeken en ander nieuws.

Veelgestelde vragen

Wil je meer weten of heb je een vraag?

Heb je niet kunnen vinden wat je zoekt, of heb je nog een vraag? Laat het hier weten, dan nemen we contact met je op.