1. Leerkrachten PO: Trauma-sensitief lesgeven

Leerkrachten PO: Steun bieden in de klas

Ontwikkeld voor: Leerkrachten en intern begeleiders in het primair (speciaal) onderwijs.
Tijd: 2 uur
Kosten: € 20,- (excl. 21% BTW)
€ 24,20 (incl. 21% BTW)
Accreditatie: Ja, klik hier

Omschrijving scholingsonderdeel

Ook in Nederland zijn er kinderen die onder zeer moeilijke omstandigheden opgroeien: kinderen die worden verwaarloosd, mishandeld of misbruikt, die opgroeien met een ouder met ernstige psychische- of verslavingsproblemen of bij wie de scheiding van hun ouders met veel geschreeuw en geweld gepaard gaat. Allemaal omstandigheden die langdurig stressvol zijn voor kinderen en grote gevolgen kunnen hebben voor hun ontwikkeling. Ook op school kunnen zij last hebben van de gevolgen en kan het zijn dat zij niet aan leren toekomen. 

Steun van een betrouwbare volwassene is cruciaal om schade te helpen voorkomen. Als leerkracht kan je zo’n betrouwbare volwassene zijn: je ziet kinderen een paar dagen per week, een paar uur per dag en hebt zo veel gelegenheden kinderen de steun te bieden die ze nodig hebben. Door kinderen positieve ervaringen te laten opdoen en hen te helpen zich bij jou en op school veilig te voelen, kun jij een grote rol spelen in het versterken van hun natuurlijke veerkracht. 

Tijd: 2 uur

Leerdoelen

De cursus bestaat uit 3 onderdelen, die je in eigen tempo en volgorde kunt doorlopen. In het eerste onderdeel van de cursus krijg je handvatten en tips, hoe jij als leerkracht kinderen die thuis onder stressvolle omstandigheden opgroeien kunt steunen. Zo wordt er ingegaan op de vragen:

  • Hoe kun je kinderen helpen zich veilig te voelen in de klas?
  • Hoe kun je kinderen helpen hun gevoel van stress te verlagen?
  • Hoe kun je kinderen helpen om te gaan met ingewikkelde emoties en ongepast gedrag?


Hierna volgt een theoretisch onderdeel, waarin je o.a. leert over:

  • de omvang van kinderen die opgroeien in stressvolle omstandigheden.
  • de impact van stress.
  • veerkracht van kinderen.
  • de rol van steun.

Het laatste onderdeel gaat over de randvoorwaarden om een kind te steunen, dat wil zeggen:

  • Hoe zorg je ervoor dat je niet te ver gaat in jouw zorg voor kinderen; dat je hen op tijd doorverwijst en goed voor jezelf zorgt?


Accreditatie

  • Lerarenportfolio: 3 – code: 00301-43480