Zomervakantie! Deze keer wel door coronamaatregelen beperkt. In het manifest van vijftien burgemeesters wordt aan de bel getrokken over de maatschappelijke schade van de corona crisis in achterstandswijken. Juist hier nemen de problemen hard toe. Daarom heeft Augeo Foundation het tijdelijke fonds Zomerkansen opgericht. Zomerkansen helpt 32.000 kwetsbare kinderen en jongeren de zomer door. Met zomeractiviteiten en coaching geven we deze kinderen een steuntje in de rug en dragen zo bij aan hun veerkracht.

Om welke kinderen gaat het?

Kinderen en jongeren die in wijken wonen waar armoede, eenoudergezinnen, kindermishandeling en jeugdhulp veel voorkomen volgens de lijst van de kinderrechtenmonitor.  

Hoe werkt het?

25 gemeenten met wijken waar veel kwetsbare kinderen en jongeren opgroeien doen mee. Deze gemeenten breiden hun bestaande zomeractiviteitenplan uit met activiteiten die bijdragen aan de veerkracht van de kinderen en jongeren en aan het opbouwen van een netwerk in de eigen wijk.

Wat is het doel van Zomerkansen?

Met een activiteitenprogramma van Zomerkansen doen kinderen positieve ervaringen op. Zo kunnen ze weer even ontspannen, leuke dingen doen, vrienden maken, werken ze aan life-skills en versterken ze hun eigen veerkracht.

Zomerkansen in de praktijk

'We geven jongeren veel eigen verantwoordelijkheid'

Jongeren die kinderen helpen en zo ook zichzelf helpen. Tijdens de zomeractiviteiten in Arnhem is er veel aandacht voor jongeren in wijken als Presikhaaf, Geitenkamp en  Lees meer

Typhoon motiveert jongeren: 'Maak je doelen concreet'

Voor Nieuwegein zijn de zomeractiviteiten een mooie aanleiding om jongeren structureel te betrekken. Lees meer

Niet kunnen stoppen met drummen

Vanuit de wijkcentra in Oss weten de begeleiders zowel flink wat bekende als nieuwe kinderen te enthousiasmeren voor Summer Fun.  Lees meer

Lees meer verhalen op actueel

wees een held voor een kind

Over Fonds Zomerkansen

Hoe is Fonds Zomerkansen ontstaan en met welk doel?

Lees verder (pdf)

Impact van de coronacrisis

Voor veel kwetsbare kinderen en gezinnen zullen de gevolgen nog lang voelbaar blijven.

Lees het magazine