De meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling is een stappenplan dat bedoeld is om professionals te helpen eerder en beter te handelen als zij een vermoeden hebben van kindermishandeling of huiselijk geweld. Regelmatig ervaren professionals, aandachtsfunctionarissen of organisaties belemmeringen bij het werken met de meldcode. Hoe pakken anderen dat aan? Welke oplossingen zijn er? Wat werkt en hoe dan? De nieuwe campagne ‘Wijzer met de meldcode’ belicht 12 vraagstukken met veel handige tips en aanbevelingen die zijn gebaseerd op ervaringen van professionals uit diverse sectoren.

Vorig jaar deden bijna 3.000 professionals uit diverse beroepsgroepen mee aan enquête over het werken met de meldcode. Wat werkt goed, wat werkt minder, welke dilemma’s of belemmeringen ervaart men bij het gebruik van de meldcode? Daarbij werden veel concrete voorbeelden genoemd. Vervolgens zijn er bijeenkomsten gehouden waarbij een groep professionals, ervaringsdeskundigen, Veilig Thuis en aandachtsfunctionarissen spraken over oplossingen bij dilemma’s die in de dagelijkse praktijk aan de orde kunnen komen. De ervaringen, tips en aanbevelingen presenteren we op deze pagina’s.

Ervaringen, tips en aanbevelingen uit de praktijk

Over 'Wijzer met de meldcode'

 

Schrijf je in en blijf op de hoogte van 'Wijzer met de meldcode' updates

Alle materialen, praktijkvoorbeelden en tips uit het werkveld, die horen bij de campagne 'Wijzer met de meldcode' kun je hier terugvinden zijn. Gedurende de campagne zullen we deze informatie steeds verder uitbreiden en beschikbaar maken. Wil je niets missen? Meld je dan hier aan.

Meld je aan voor speciale 'Wijzer met de meldcode' webinars

Als onderdeel van de campagne 'Wijzer met de meldcode' organiseren we een aantal praktische en inhoudelijke webinars. Voor het eerste webinar Objectief signaleren is het maximum aantal aanmeldingen bereikt.

Meld je nu alvast aan voor het tweede webinar: Samenwerken met gezinsleden. Deze vindt plaats op 8 mei 2023 van 12:00 tot 13:00 uur.