Kinderen die te maken hebben (gehad) met ingrijpende gebeurtenissen, kunnen daar hun hele leven negatieve gevolgen van ondervinden. Zo lopen zij een verhoogde kans op een ongezonde leefstijl, ernstige ziektes en chronische aandoeningen. Wat weten we over de oorzaken en over het voorkomen van ingrijpende jeugdervaringen? En hoe kunnen we zorgen voor een generatie die vrij is van ingrijpende jeugdervaringen?

Adverse Childhood Experiences

Voor de term ‘ingrijpende jeugdervaringen’ gebruiken we vaak de Engelse term: Adverse Childhood Experiences (ACE’s). ACE’s komen overal voor: in iedere straat, buurt, school en werkomgeving. In Nederland heeft 44% van de volwassenen te maken gehad met één of meer ACE’s. Denk daarbij aan lichamelijke of psychische mishandeling, een ouder met verslavingsproblemen, opgroeien in structurele armoede of chronisch pesten. De impact van ACE’s kan groot zijn. Gelukkig is er steeds meer bekend, ook over de preventie van ACE’s.

Serie infographics over ACE's

Augeo Foundation heeft een zesdelige reeks van infographics over ACE’s ontwikkeld. Deze factsheets zijn ontwikkeld vanuit het programma 'Gezonde Generatie vrij van ingrijpende jeugdervaringen' in samenwerking met Samenwerkende Gezondheidsfondsen. Daarnaast hebben we ook een infographic ontwikkeld over Protective and Compensatory Experiences (PACES), ook wel beschermende factoren genoemd. Deze beschermende factoren kunnen kinderen helpen hun veerkracht verder te vergroten.

Wat kan een professional met de infographics?

Onderstaande infographics geven je informatie op een makkelijke en heel visuele manier. Je kan ze bijvoorbeeld gebruiken bij gesprekken met ouders. Maar ook om andere collega’s of je team te motiveren hier meer kennis over op te doen of je kan ze gebruiken bij eigen scholingsproframma’s.

Benieuwd welke informatie gebruikt is bij het ontwikkelen van de infographics? Bekijk de bronvermeldingen

Infographics over ingrijpende jeugdervaringen

Samenwerkende Gezondheidsfondsen