Ben je een geschikte ouder als je een robotbaby aankan?

Een robotbaby om te kijken of je een kind kunt opvoeden. Goed idee? Een pleegzorginstelling wil ouders van uit huis geplaatste baby’s helpen met een robotbaby. Je moet de robot verschonen, knuffelen en troosten. Lukt dat, dan mag de echte baby misschien weer thuis wonen.

Wat vinden jongeren hiervan? De Augeo Jongerentaskforce vroeg het via facebook. De uitslag was spannend: een kleine meerderheid vindt het een slecht idee. Bijna net zoveel mensen zien het dus wel zitten, een robotbaby als test of je een echte baby aankunt.

Extra veiligheid

‘Ik ben het ermee eens’, schrijft een van de jongeren: ‘Dit is een voorzorgsmaatregel die de ouders test op hun ouderschapsvaardigheden. Extra veiligheid voor het levende kind’. 'Nou ja, zegt iemand anders, je kunt zo’n robot toch beïnvloeden: ‘Een beetje techneut kan zo’n robot manipuleren. Daarbij wordt zo’n robot niet ziek en iedereen kan een korte tijd mooi weer spelen.’
Maar daar wordt onmiddellijk op gereageerd: ‘Deze robotbaby’s zijn zo goed ingesteld. Mensen die niet geschikt zijn, houden dit geen maand vol. Alles wat er met de robot gebeurt, wordt geregistreerd. Laat een moeder de robotbaby liggen terwijl het huilt, wordt er gelijk een waarschuwing gestuurd. Ik heb deze test in Amerika gezien. Ongelofelijk’. (tekst gaat verder na beeld)

baby opvoeden

De voorstanders vinden wel dat het gezin onder toezicht moet blijven staan als de test slaagt. Bijvoorbeeld met een programma waarin intensief wordt gewerkt aan de band tussen ouders en kind.

Een robot is geen kind

Tja, zeggen veel anderen, allemaal leuk en aardig, maar: ‘Je kunt een robot niet vergelijken met een levensechte baby, hoe goed je daar ook je best voor doet. Een echt kind kan liefde geven, een robot niet.' Maar ook:  ‘Een echt kind kan het bloed onder je nagels vandaan halen. Kan een robot dat ook?'
En: ‘Ik snap het idee, maar ik zou gillend gek worden van zo’n kind omdat je weet dat het niet echt is. En daarbij, je denkt toch niet dat ik naar de winkel ga met een pop in de kinderwagen…’

Bovendien kun je volgens de tegenstanders het geld beter ergens anders aan besteden. Geef de ouders gedegen ondersteuning. Vroege signalering is veel belangrijker en ‘hands on’ ondersteuning heeft veel meer effect: ‘Het is verstandiger om deze investering te gebruiken voor gezinshulp dan een optie die nog totaal niet onderzocht is op goed functioneren’.
Tot slot de reactie van een jongere die nog veel verder wil gaan: ‘Dit is meer iets dat ik mensen zou laten doen als ze zwanger zijn. Bijvoorbeeld toekomstige tienermoeders, om alvast te wennen…’

Over: Augeo Jongerentaskforce vraagt regelmatig aan jongeren hoe ze over nieuwsberichten denken. Volg ons op social media voor een volgende stelling!

Anderen lazen ook

Verandering meldcode houdt kwetsbare kinderen in beeld

Lees hoe

Praten met kinderen

geen echtscheiding zonder gesprek met kind

Lees wat de rechtbank doet

Kinderen moeten meer begrip tonen voor gescheiden ouders

Meer begrip voor gescheiden ouders

Afgelopen week stond alweer onze derde stelling online “Kinderen van gescheiden ouders moeten meer begrip hebben voor hun ouders”. 86% van jullie is het niet met de stelling eens! 86% is oneens!

Je kind opsluiten in zijn kamer is mishandeling

Grote respons op deze stelling. Als het maar veilig gebeurt, toch?