1. Actueel
  2. Er waren nooit eerder zorgen om dit kind…

Er waren nooit eerder zorgen om dit kind…

Handle with Care is een werkwijze waarbij de gemeente, Veilig Thuis, Leerplicht en scholen samenwerken om na ernstig huiselijk geweld al de volgende schooldag steun te bieden op school voor het kind. Eerder bleek al dat dit zeer waardevol kan zijn voor het kind. De regio’s Parkstad Limburg (78 basisscholen) en Zeeuws-Vlaanderen (47 basisscholen en 2 voortgezet onderwijs) evalueerden de Handle with Care aanpak en zetten hun bevindingen op een rij.

10 jarig meisje doet haar huiswerk in de klas, op achtergrond nog 2 kinderen die hetzelfde doen | Actueelbericht: Er waren nooit eerder zorgen om dit kind...

Voor wie Handle with Care niet kent. Heel kort gezegd: de school krijgt een seintje door dat er iets ernstigs is gebeurd bij het kind thuis. De school weet niet wat, maar kan er nu rekening mee houden en wat extra aandacht besteden aan het kind als dat nodig is. Simpel, snel, in een vertrouwde omgeving, en van grote waarde voor het kind. 

Uit de evaluaties blijkt onder andere het volgende:

  • In veel gevallen kwam het Handle with Care signaal onverwacht (33% Parkstad, 40% Zeeuws-Vlaanderen). Er waren geen eerdere zorgen, het kind kreeg daarom ook geen extra steun of aandacht. Kinderen die thuis geweld (of andere ingrijpende ervaringen) meemaken, laten vaak geen signalen laten zien. Kinderen dragen een geheim mee en doen vaak hun best om het niet te laten merken. Maar juist deze kinderen hebben het nodig om gezien, gehoord en gewaardeerd te worden. Juist daarom is het actief bieden van steun door een leerkracht na een Handle with Care signaal enorm belangrijk. 
  • De leerkrachten voelen zich goed in staat om steun te bieden na een Handle with Care signaal. Een leerkracht hoeft niet in gesprek met de leerling. Die steun kan bestaan uit van alles, het meest werd genoemd: het kind welkom laten voelen, extra aandacht geven, actief inchecken door te vragen hoe het gaat, dichterbij halen, kind ruimte geven om even wat anders te doen.
  • De meeste leerkrachten hebben het idee dat het kind iets had aan de steun. Dit hoorden ze bijvoorbeeld terug in gesprekjes, ze zagen dat een kind minder angstig was, dat een kind rustiger werd, dat het kind veel geborgenheid zocht of dat een kind zijn verhaal kwijt kon.
  • Kinderen (18%) en ouders (16%) gaan regelmatig zelf het gesprek aan met een medewerker van school om over de thuissituatie te praten. Daarbij wordt dit door de medewerker van school als positief ervaren.

Waarom is Handle with Care zo waardevol?

De steun van de leerkracht kan een groot verschil maken in het leven van een kind. Door de steun van een leerkracht kan de stress zakken zodat een kind op de korte termijn weer beter kan functioneren en leren. Het hebben van een steunfiguur in het leven van een kind dat ingrijpende gebeurtenissen meemaakt kan ook op lange termijn positieve effecten hebben op de ontwikkeling van veerkracht.

In Nederland doen er nu 35 gemeenten, 630 scholen in het primair onderwijs en 67 scholen in het voortgezet onderwijs mee aan Handle with Care. Is jouw school of gemeente ook geïnteresseerd? Handle with care opstarten ›