1. Actueel
  2. Vriendschap bij pubermeiden: de grens tussen steun en stress

Vriendschap bij pubermeiden: de grens tussen steun en stress

Vriendschappen spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van pubermeiden. Ze bieden steun, verbondenheid en een belangrijke sociale basis. Zeker in de periode waarin meisjes zich losmaken van hun ouders. Het delen van zorgen is onderdeel van de vriendschap, maar wat als dat doorslaat in eindeloos piekeren en elkaar de put in praten? Hogeschool Rotterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam onderzoeken het.

2 pubermeiden hebben het gezellig op de kermis | Actueelbericht - Vriendschap bij pubermeiden: de grens tussen steun en stress

Lector Patricia Vuijk van de Hogeschool Rotterdam doet al jaren onderzoek naar jongeren met psychosociale problemen, in het bijzonder naar depressie bij meisjes. Vuijk en haar collega’s onderzoeken momenteel het fenomeen co-rumineren: eindeloos blijven terugkomen op negatieve gevoelens binnen een vriendschap. ‘Meisjes willen elkaar helpen, maar verliezen gaandeweg de balans,’ stelt Vuijk. ‘Leuke activiteiten verdwijnen naar de achtergrond en de focus komt volledig te liggen op problemen. Via appgroepen gaat het gepieker soms zelfs de hele nacht door. Dat vergroot de stress, verstoort de slaap en beïnvloedt het welzijn.’

Onderzoek Happy Friends, Positive Minds!

Om beter te begrijpen waar de grens ligt tussen helpend en belastend, doen de Hogeschool Rotterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam onderzoek onder meisjes van 13 t/m 15 jaar. Centraal staat de vraag hoe zij met hun beste vriendin praten over leuke en moeilijke onderwerpen en wat het effect daarvan is op hun mentale gezondheid. Het onderzoek wil bijdragen aan meer bewustzijn en balans in vriendschappen: hoe kunnen meiden elkaar op een gezonde manier steunen, zonder zichzelf te verliezen in zorgen?

Belangrijk voor de praktijk

De resultaten van dit onderzoek zijn niet alleen waardevol voor wetenschappers. Ook professionals in onderwijs, jeugdzorg en preventie kunnen de inzichten gebruiken in hun werk met jongeren. Denk aan signalering van psychosociale klachten, gespreksvoering met jongeren over hun sociale netwerk en het versterken van veerkracht. Vuijk pleit ervoor met meisjes in gesprek te gaan over hun vriendschappen, hun rol in appgroepen en het verschil tussen gezonde communicatie en emotionele uitputting.

Meedoen aan het onderzoek

Het onderzoek zoekt nog deelnemers. Meiden van 13, 14 of 15 jaar kunnen zich samen met hun beste vriendin aanmelden. Deelname bestaat uit een videogesprek van ca. 1,5 uur en wordt beloond met een cadeaubon.
Lees meer en doe mee aan het onderzoek »

Handige informatie over dit onderwerp

Vriendschappen kunnen meisjes veerkracht geven, maar soms ook zorgen met zich meebrengen. Wil je als professional meer zicht krijgen op deze dynamiek? Verdiep je dan verder in dit thema. Hier een aantal tips daarvoor.

Interview met hoogleraar Anne-Laura van Harmelen
Goede vriendschappen kunnen jongeren met trauma juist ook enorm helpen. Hoogleraar Anne-Laura van Harmelen onderzoekt welke effecten ingrijpende jeugdervaringen hebben op het brein en waarom sommige jongeren met zulke ervaringen mentale problemen ontwikkelen. Ze ontdekte dat vriendschappen de negatieve effecten verminderen. ‘Een ontzettend hoopvolle boodschap.’ Het hele interview met Anne-Laura vind je in het aprilnummer van Augeo Magazine. Lees het interview »

Infographic 10 beschermde factoren
‘Een beste vriend(in) hebben’ is een van de 10 beschermde factoren die veerkracht kunnen versterken. Lees meer hierover en bekijk de infographic »

Breinbijsluiter animaties speciaal voor jongeren
Deze animaties zijn ontwikkeld voor jongeren en gaat over de invloed van ingrijpende jeugdervaringen op je brein en wat je als jongere kunt doen om daarmee om te gaan. Bekijk de animaties »

Themanummer ‘Jongeren’ van Augeo Magazine
Elke jongere maakt een roerige tijd door. Hormonen gieren door je lijf, vriendschappen veranderen, op school moet je laten zien wat je waard bent… Als thuis geen veilige basis biedt en jongeren veel stress en onveiligheid meemaken, heeft dat grote impact op hen. Hoe jij als professional iets voor deze jongeren kunt betekenen, lees je in deze editie »