1. Artsen en verpleegkundigen: Howard Dubowitz, the importance of medicine in tackling neglect

Artsen en verpleegkundigen: Howard Dubowitz, the importance of medicine in tackling neglect

Ontwikkeld voor: Artsen en verpleegkundigen. Voor triagisten die meer willen weten over dit thema, is dit e-college ook interessant.
Tijd: 45 minuten
Kosten: € 15,- (excl. 21% BTW)
€ 18,15 (incl. 21% BTW)
Accreditatie: Geen accreditatie

Omschrijving scholingsonderdeel

In dit e-college luister je naar Professor Howard Dubowitz. Howard Dubowitz is professor in de kindergeneeskunde en directeur van het “Center for Families” aan de universiteit van Maryland School of Medicine in Baltimore. Daarnaast is hij bestuurslid van ISPCAN (International Society for the Prevention of Child Abuse and Neglect).

Dubowitz is behandelaar, docent/spreker en onderzoeker. Hij heeft meer dan 150 publicaties geschreven en is auteur van het boek: Neglected Children, Research, Practice, and Policy (1999) en co-auteur van het boek: Handbook for Child Protection Practice (2000).

In dit e-college vertelt Dubowitz wat artsen en verpleegkundigen kunnen doen voor gezinnen waar mogelijk sprake is van verwaarlozing. Dubowitz vertelt wat hij verstaat onder verwaarlozing, hoe je als arts of verpleegkundige verwaarlozing kunt opmerken en hoe je in gesprek kunt gaan en bovenal ouders kunt betrekken bij het vinden van oplossingen.

Dit e-college is Engelstalig. De video’s zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Tijd: 45 minuten

Leerdoelen

Wat komt aan de orde in het scholingsonderdeel?

  • Je leert wat verwaarlozing is en wat het betekent vanuit het perspectief van het kind.
  • Je leert hoe je het kunt herkennen, lichamelijk en psychisch;
  • Je leert hoe je op een constructieve en empathische manier hoe je ouders kunt ondersteunen en welke effecten dit heeft op ouder en kind.
  • Je wordt ervan bewust welke invloed je houding en manier van handelen heeft op de hulpverlening.
  • Je leert wat de impact is van verwaarlozing op het leven van kinderen en waarom steun bieden aan de kinderen zelf ook belangrijk is.