Wat doet stress met een kind?

Heldere animatie: Window of tolerance

Deze animatie geeft uitleg over de impact van stress op het kinderbrein. En hoe je kinderen helpt met stress om te gaan.

Ook in Nederland zijn er kinderen die onder zeer moeilijke omstandigheden opgroeien: kinderen die worden verwaarloosd, mishandeld of misbruikt, die opgroeien met een ouder met ernstige psychische- of verslavingsproblemen of bij wie de scheiding van hun ouders met veel geschreeuw en geweld gepaard gaat. Allemaal omstandigheden die langdurig stressvol zijn voor kinderen en grote gevolgen kunnen hebben voor hun ontwikkeling.

Ben jij als professional werkzaam in het sociaal domein, onderwijs of zorg? Of begeleid je kinderen? Dan is het goed om te weten wat stress met de ontwikkeling van het kinderbrein doet en hoe jij een kind kan helpen.

Bekijk deze animatie van Augeo en Stichting Kinderpostzegels, over Window of Tolerance. Hoe stress de ontwikkeling van de hersenen van kinderen beïnvloedt.

Deze animatie is onderdeel van onze online cursussen:

Steun bieden in de klas (voor leerkrachten primair onderwijs)

Pleegzorg: Trauma (voor pleegouders)

Je leert aan de hand van de animatie wat een trauma is en wat jij kan doen om te helpen. Je leert meer over de hersenontwikkeling van kinderen, hoe je trauma kan herkennen en hoe je een kind kan steunen.

Steun van een betrouwbare volwassene is cruciaal om schade te helpen voorkomen. Door kinderen positieve ervaringen te laten opdoen en hen te helpen zich bij jou veilig te voelen, versterk jij hun natuurlijke veerkracht.

Lees ook

Handle with Care

Handle with Care is een samenwerking tussen Veilig Thuis, scholen en leerplicht. Lees over Handle with Care

Steun in de klas

Hoe steun je kinderen

Steun hoeft niet ingewikkeld te zijn. Een klein gebaar is vaak voldoende. Bekijk 4 tips waarmee je kinderen kan helpen om te gaan met gevoelens en onveiligheid. Bekijk de filmpjes

Scholing over afwegingskader en meldcode

Scholing over de meldcode

Voor meerderere beroepsgroepen hebben wij speciale cursussen over 'werken met de meldcode'. Kies jouw sector en leer hoe je werkt met het 5-stappenplan. Word meldcodeproof!