Als vrijwilliger kun je regelmatig te maken hebben met kinderen en hun ouders. Of je nu werkt bij de voetbalclub, de zeilvereniging, de scouting of de toneelvereniging, soms kun je het vermoeden hebben dat er iets aan de hand is met een kind thuis. Wat kun je doen als je je zorgen maakt over de veiligheid van een kind?

Hoe helpt Augeo vrijwilligers?

Speciaal voor vrijwilligers is de gratis online cursus ‘ Zorgen over een kind, wat nu?’ waarin wordt ingegaan op het herkennen van signalen en wat je dan kunt doen. Vragen die aan de orde komen zijn:

  • Wat moet ik doen?
  • Heb ik het wel bij het juiste eind?
  • Beschuldig ik iemand niet ten onrechte?
  • Bij wie kan ik terecht?
  • Wat kan ik als vrijwilliger voor het kind betekenen?

Waarom een cursus voor vrijwilligers?

Uit een behoeftepeiling onder ruim 500 vrijwilligers blijkt dat meer dan 70% zich wel eens zorgen maakt over een kind, maar niet altijd weet wat te doen. Ze zien het als hun taak om actie te ondernemen bij een ‘niet pluis’ gevoel, maar geven ook aan dat lastig te vinden. 80% van de vrijwilligers heeft aangegeven hier graag meer over te willen leren. Deze reacties hebben als basis gediend voor de online cursus.

Wat leer je als vrijwilliger in de cursus?

  • Welke stressvolle ervaringen kinderen (thuis) kunnen meemaken. Waarschijnlijk kom je erachter dat het om meer kinderen gaat dan je denkt!
  • Je kunt beter herkennen wanneer het niet goed met een kind. Lastig gedrag kan juist een behoefte zijn naar aandacht.
  • Je verandert de thuissituatie van een kind niet, maar je weet hoe jij een eerste schakel kunt zijn. Zodat een kind de hulp krijgt die het nodig heeft.
  • Hoe je kinderen die het moeilijk hebben kunt steunen, aan de hand van voorbeelden en praktische tips.
  • Wat je kunt of moet doen als een medevrijwilliger over de grens gaat bij een kind. En hoe zorg je ervoor dat de kinderen bij jullie veilig zijn.

Vrijwilligerscursus volgen?

Gebruik de volgende link en maak een account aan: 'Zorgen over een kind, wat nu?' volgen. Na het aanmaken van een account log je in op jouw leeromgeving en kun je beginnen met de cursus.
Heb je een lidmaatschap? Maak een nieuw account met een ander e-mailadres aan. 

Wat kan Augeo nog meer voor jou of je organisatie betekenen?

Op de website van Augeo kan je nog veel meer lezen over kindermishandeling en huiselijk geweld. Je kan je ook abonneren op onze nieuwsbrief of het gratis Augeo Magazine als je meer wil weten over inhoudelijke achtergrondinformatie en interviews. Augeo zet ook in op veerkracht, bijvoorbeeld met de campagne Expeditie Veerkracht. Hierbij leer je hoe je kinderen veerkrachtiger kan maken en zijn er tal van oefeningen en spellen die je wellicht kan toepassen bij jouw vrijwilligerswerk.

Kijk wat jij kunt doen als vrijwilliger

Waarom volgen vrijwilligers onze scholing?

Veelgestelde vragen

Wil je meer weten of heb je een vraag?

Heb je niet kunnen vinden wat je zoekt, of heb je nog een vraag? Laat het hier weten, dan nemen we contact met je op.