In een aantal gemeenten loopt de pilot ‘Handle with Care’. Doel is om binnen 24 uur na een ingrijpend geweldsincident thuis, steun te organiseren voor het kind op school.

'Kim voelt zich veilig bij mij'

Binnen 24 uur de juiste steun op school

Als kinderen met politie, maatschappelijke opvang of het crisis interventieteam te maken krijgen, weten de leerkrachten op school vaak van niets. Of ze horen pas veel later dat er iets aan de hand is. In het project 'Handle with Care' geven deze instanties bij een incident van huiselijk geweld een signaal aan school. Meer informatie dan 'dat het kind mogelijk steun nodig heeft' wordt niet gegeven. De leerkracht kan dan op eenvoudige wijze het kind steunen. Bijvoorbeeld als hij of zij vanwege het geweldsincident te laat komt of zijn huiswerk niet af heeft. Kleine gebaren die voor een kind in de knel een groot verschil maken.

Snelle steun is veerkracht

Samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn in Heerlen en Wageningen proefprojecten gestart. Het gaat over de samenwerking tussen politie, Leerplicht en scholen. In Tilburg werken de maatschappelijke opvang en scholen samen.

Uit onderzoek en verhalen van ervaringsdeskundige jongeren weten we dat steun van een betrouwbare volwassene belangrijk is voor kinderen. Steun helpt de natuurlijke veerkracht te vergroten, zodat kinderen leren met gevoelens van stress om te gaan en op school beter toekomen aan leren. Op basis van de eerste pilots kunnen naar schatting in een middelgrote stad vijf kinderen per week sociale steun ontvangen van hun leerkracht.

Handle with Care, ontstaan in Engeland

Augeo heeft het Handle with Care concept overgenomen uit Engeland. Het was Elisabeth Carney-Haworth die het jongetje met de teddybeer in haar school opving. Als head teacher van Torpoint nursery and infant school - een school voor 2- tot 7-jarigen in Plymouth - had zij na drie maanden ontdekt dat een van haar leerlingen getuige was geweest van huiselijk geweld, zonder dat zij het wist. Toen pas kon ze het veranderende gedrag van het kind verklaren.
Ze besprak het met haar man die bij de politie werkte. ‘Na dat gesprek met mijn echtgenote ben ik in alle informatiesystemen gedoken’, vertelt de inmiddels gepensioneerde politieofficier David Carney-Haworth. ‘Ik zag dat wij beschikten over alle informatie over de kinderen die betrokken zijn geweest bij huiselijk geweld. Sterker nog: de politie is verplicht die details te rapporteren. Waren er kinderen in huis? Hoe oud zijn ze? Hoe heten ze? Wie is hun dokter? En: waar zitten ze op school?’
‘Maar die details bleven bij ons, daar werd niets mee gedaan.’ Na verder speurwerk ontdekte de politieofficier dat er geen wettelijke beperkingen zijn om die informatie met de school van het kind te delen. Zo ontstond het idee voor Handle with Care.
 

Evaluatie van de pilotprojecten

Bekijk de pdf

Handle with Care: tussenevaluatie

Bekijk de pdf

Augeo magazine

Handle with Care online magazine

Alles over Handle with Care in een handig online magazine. Lees deze speciale editie: Handle with Care!

vragen over steun bieden in de klas

Alle vragen over 'Handle with Care'

Wat is 'Handle with Care'? Wat is het doel en hoe doe je mee? Veelgestelde vragen

Augeo magazine

Gratis online cursus: Steun bieden in de klas

Doe de vernieuwde online cursus voor leerkrachten in het Primair Onderwijs.

Gratis voor deelnemende scholen aan Handle with Care!

Meld jouw school nu aan!

Workshops Augeo Jongeren Taskforce

Workshop: Veerkracht versterken

Als leerkracht kan je als eerste signalen oppikken dat het niet goed gaat en waar mogelijk steun geven. Maar hoe doe je dat? Lees meer

Meester Taco inspireert mij nu nog

Danny kreeg steun van een leerkracht. Nu staat hij zelf voor de klas. Lees over Danny en meester Taco

Wat zeg je tegen een leerling?

Wat zeg je tegen de leerling?

De school krijgt een signaal: een leerling heeft gisteren thuis ‘iets naars’ meegemaakt. Wat zeg jij tegen de leerling die ochtend op school? Lees snel wat je kunt doen

Tips Verminderen stressklachten

Hoe verlaag je stress bij kinderen

Verminder stressklachten. 8 tips

Steun in de klas

Steunen gaat snel

Steun hoeft niet ingewikkeld te zijn. Een klein gebaaris vaak al voldoende. Vier filmpjes uit het onderwijs. Bekijk de filmpjes

gescheiden ouders vechtscheiding

Meester Frank laat haar rustig werken

Wat doet leerkracht Frank...

Juf helpt na huiselijk geweld

De juf let extra op Jaimy, maar vraagt niet verder

Hoe reageert de juf...

Ik wil contact met Augeo

Heb je een vraag of wil je meer weten over de online cursussen? Neem contact met ons op