Cookie melding
Augeo gaat zeer zorgvuldig om met haar informatie en zal deze gegevens nooit aan derden ter beschikking stellen.
Een veilig en positief sportklimaat draagt bij aan mentaal welzijn. Sport biedt meer dan beweging en plezier. Juist voor jongeren is sport een belangrijke plek om mentale vaardigheden te ontwikkelen, positieve relaties op te bouwen en eigenwaarde te versterken. Mits het sportklimaat veilig en ondersteunend is.
In een goed sportklimaat leren jongeren omgaan met winnen en verliezen, met feedback en groepsdruk. Ze ervaren steun van trainers, teamgenoten en andere betrokkenen. Dat alles draagt bij aan het ontwikkelen van veerkracht en mentaal welzijn. Maar dat gebeurt niet vanzelf: het vraagt bewuste keuzes van sportverenigingen, professionals en vrijwilligers. Juist in sportcontexten kunnen we signalen van mentale druk, stress of onveiligheid vroegtijdig herkennen én er iets mee doen.
Een concreet voorbeeld is de inzet van de Checkers binnen sportclubs. Deze laagdrempelige tool helpt trainers, coaches en sportprofessionals om het gesprek aan te gaan over het mentale welzijn van jongeren. De Checkers is ontwikkeld door MindUs. Zij voeren – in samenwerking met Augeo Foundation en ondersteund door Noaber – een behoeftepeiling uit bij sportclubs om te kijken of en hoe de Checkers ingezet kan worden binnen sportclubs.
Daarnaast doen we in september mee als kennispartner aan een oproep van het Nationaal Fonds voor de Sport (NFvdS), met als doel om sportprojecten te versterken die expliciet aandacht besteden aan de mentale gezondheid van jongeren. Daarbij werken we samen met Nicolette Schipper-van Veldhoven. Zij is lector Sportpedagogiek, in het bijzonder naar een veilig sportklimaat op de Hogeschool Windesheim en Professor Sports Risk & Safety op de Universiteit Twente. Op die manier kunnen we onze aanpak stevig onderbouwen met kennis en praktijkervaring.
Benieuwd hoe je als sportclub een pedagogisch sportklimaat kunt creëren?
Lees daar meer over ›
In verschillende onderzoeken van het Mulier Instituut - op basis van peilingen onder buurtsportcoaches, werkgevers en gemeenten - kwam naar voren dat er veel behoefte is aan scholing als het gaat om mentaal welzijn.
Om meer zicht te krijgen op de specifieke behoeften hebben een aantal partners de krachten gebundeld: programma Landelijke Academie Buurtsportcoaches van VSG, Kenniscentrum Sport en Bewegen, LKCA, Augeo Foundation en Mulier Instituut. Via klankbordsessies zijn we in gesprek gegaan met buurtsport- en cultuurcoaches waar ze tegenaan lopen en waarover ze meer willen weten en leren als het gaat om hoe zij vanuit hun rol kunnen bijdragen aan mentaal welzijn van jongeren. Op basis hiervan kijken we of en hoe in gezamenlijkheid een eventueel aanbod kan worden aangeboden en/of ontwikkeld.
Benieuwd hoe je sport kunt inzetten voor mentaal welzijn binnen jouw organisatie of gemeente?
SuperCoaches ›