Mentaal welzijn kan samengevat worden als ‘lekker in je vel zitten’. School speelt hierbij op twee manieren een rol. Ten eerste is het belangrijk dat iedereen zich er prettig voelt; op een fijne school is aandacht voor het mentale welzijn van leerlingen en docenten. Daarnaast is school de plek bij uitstek waar kinderen en jongeren kunnen leren wat het inhoudt om goed voor jezelf te zorgen, ook als het even tegenzit.

Bijna de helft van de jongeren ervaart prestatiedruk en sociale isolatie. Daarnaast ervaart 1 op 5 jongeren discriminatie op basis van etnische achtergrond, gender of seksuele geaardheid. Dit heeft een negatief effect op het mentale welzijn van jongeren. Een school die zich hier bewust van is, kan actief stappen nemen om een positief en veilig klimaat te creëren en zo bij te dragen aan het mentale welzijn van leerlingen. Daarnaast kan een school ook actief inzetten op de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen. Door hier schoolbreed op in te zetten kan de school bijdragen aan de ontwikkeling van emotieregulatie, zelfregulatie en executieve vaardigheden wat leerlingen helpt bij het vergroten van hun mentale welzijn.

Meer informatie?

Mentaal welzijn en jongeren | Debatterende tieners op school

Levenskunde

Levenskunde is een project waarbij Augeo Foundation een aantal scholen drie jaar ondersteunt om extra aandacht te besteden aan mentaal welzijn. Wat deze scholen gemeen hebben is dat zij werken vanuit de gedachte dat als leerlingen lekker in hun vel zitten zij ook beter aan leren toekomen. De school onderneemt vanuit die gedachte verschillende activiteiten die bijdragen aan het verminderen van stress en het creëren van een positief leerklimaat op school. Met de steun van het project werken zij schoolbreed aan een visie op de rol van de school in de ontwikkeling van kinderen, schaffen zij passende lespakketten aan en maken extra uren vrij voor ‘Levenskunde-lessen’ aan hun leerlingen.

Wil je meer lezen over dit onderwerp?
Lees ook: Aandacht voor veerkracht in het onderwijs › 

Mentaal welzijn en jongeren | Groep tieners op school
‘Het mooie aan de veerkrachtlessen is dat de leerlingen meer woorden voor emoties krijgen.’

Oene de Vlugt, directeur basisschool De Kern, Veendam