1. Actueel
 2. 10 beschermende factoren die veerkracht kunnen versterken

10 beschermende factoren die veerkracht kunnen versterken

Soms maken kinderen zulke ingrijpende gebeurtenissen mee, dat ze daar ernstige gevolgen van ondervinden en soms nog tot op volwassen leeftijd last van hebben. Maar wist je dat er ook factoren en ervaringen van het kind zijn die de kans op die negatieve gevolgen enorm kunnen verkleinen? Het draait daarbij om steun van mensen uit de omgeving van een kind en om interne en externe hulpbronnen.

Deze beschermende factoren kunnen de veerkracht versterken, en ze bieden bescherming tegen negatieve gevolgen van ingrijpende jeugdervaringen. En dat is maar goed ook, want die negatieve gevolgen zijn soms zeer ernstig, bijvoorbeeld grotere kans op ziekte, angststoornissen en sociale problemen. Uit onderzoek weten we dat de volgende 10 beschermende factoren van belang zijn:

 1. Onvoorwaardelijke liefde van ouder/verzorger
 2. Een beste vriend(in) hebben
 3. Vrijwilligerswerk of op een andere manier bijdragen aan de gemeenschap
 4. Onderdeel zijn van een (sociale) groep
 5. Een mentor/vertrouwenspersoon hebben buiten het gezin
 6. Wonen in een schoon en veilig thuis met voldoende eten
 7. Het volgen van goed onderwijs
 8. Een hobby hebben
 9. Fysiek actief zijn en/of een sport beoefenen
 10. Structuur en routine hebben

Basis voor een goede gezondheid

Beschermende factoren vormen de basis voor een goede gezondheid, ondanks ingrijpende jeugdervaringen. Effecten van deze beschermende factoren in de kindertijd zijn bijvoorbeeld: minder vaak obesitas, minder vaak middelengebruik, beter slapen en hechtere familiebanden.

Serie infographics

Augeo Foundation heeft een zesdelige reeks van infographics over ingrijpende jeugdervaringen ontwikkeld. Deze factsheets zijn ontwikkeld vanuit het programma 'Gezonde Generatie vrij van ingrijpende jeugdervaringen' in samenwerking met Samenwerkende Gezondheidsfondsen. In aanvulling op deze reeks is er de infographic ‘Beschermende factoren in de kindertijd tegen de effecten van ingrijpende jeugdervaringen’.

Wat kan een professional met de infographics?

De infographics geven je informatie op een makkelijke en heel visuele manier. Je kan ze bijvoorbeeld gebruiken bij gesprekken met ouders. Maar ook om andere collega’s of je team te motiveren hier meer kennis over op te doen of je kan ze gebruiken bij eigen scholingsproframma’s.