'In 40 jaar hulpverlening heb ik geleerd dat alles staat of valt met communicatie.'

Hans Groos (64) werkte veertig jaar in de hulpverlening rondom kindermishandeling en huiselijk geweld. Op 1 juli stopt hij als manager en adviseur bij Veilig Thuis Zuid-Holland Zuid.

‘Johan Cruijff zei: “Een goede scheidsrechter heeft de fluit in zijn hand en niet in de mond.” Zijn oneliners inspireren mij geregeld. Met deze wilde hij zeggen dat je moet nadenken voordat je iets zegt. Ik ben er een groot voorstander van om pas te reageren als je de impact van je boodschap kunt overzien. Als je te snel gaat, loop je het risico dat je een verkeerde beslissing neemt. Of iets zegt dat helemaal verkeerd valt. In de paar seconden waarin de scheids de fluit naar zijn mond brengt, kan hij nog even nadenken. Twijfelen misschien, waardoor hij besluit om toch niet te fluiten.

In veertig jaar hulpverlening heb ik geleerd dat alles staat of valt met communicatie. Zowel met cliënten als met partners. Ik heb daar veel lol in en het boeit me. Wanneer je bijvoorbeeld van mening verschilt met bestuurders en beleidsmakers is contact maken van belang. Ik vind het heel boeiend om uit te zoeken hoe je dat zo goed mogelijk doet. Écht contact, waarin je goed samenwerkt en elkaar dingen gunt. Het is daarbij belangrijk om zelf een visie te hebben en te weten waar je naartoe wilt. Zorg dat je als hulpverlener een goed onderbouwd verhaal en voldoende kennis hebt en dat je flexibel bent. Soms heeft iemand een beter idee dan jij. Houd dan niet vast aan je eigen dogma’s. (tekst gaat verder na beeld)

Hans Groos

Het gaat niet om jezelf maar om de zaak waaraan je werkt en de mensen erachter. Dat sluit aan bij het motto van de Montessori-basisschool waarop mijn zoons zaten en dat ook de mijne werd: Sta open voor beïnvloeding en wees kritisch. Daarbij heeft het mij altijd geholpen om de mening van een ander, het verzet dat ik soms tegenkwam, niet als iets persoonlijks te zien, maar als een middel om gezamenlijk tot een goed besluit te komen. Dat heeft veel meer kans van slagen dan wanneer het eenzijdig wordt opgelegd.

‘MIJN WERK DEED ERTOE’


Ik heb mijn werk met ontzettend veel plezier gedaan. Ik heb heftige dingen gezien, maar ook veel mooie. Het deed ertoe, dat is altijd belangrijk voor mij geweest. Na 1 juli ben ik vrij, een gek idee. Ik ga eerst een tijdje rustig aan doen en daarna kijken wat er op mijn pad komt. Ik ga echt nog wel iets doen. Daarvoor vind ik het contact met mensen veel te leuk.’