Augeo Actueel

 
Hoe kun je het beste passende hulp en bescherming bieden bij huiselijk geweld?

Als er sprake is van geweld of onveiligheid in een relatie of gezin, is er vaak meer aan de hand waardoor alleen hulp bieden niet altijd genoeg is. Er is ook bescherming nodig. De regio Zaanstreek-Waterland liet het Verwey-Jonker Instituut onderzoek doen hoe dit het beste kan. Daarbij is er niet alleen gekeken naar interventies en activiteiten die passen bij het soort huiselijk geweld, maar ook naar samenwerking en regie en naar kennis van de problematiek. Dit alles bij elkaar noem je een ‘beschermingsarrangement’. Welke beschermingsarrangementen zijn effectief?

31 mei 2023, Augeo Foundation Lees meer
 
7 tips over mentale gezondheid en wat professionals daar aan kunnen bijdragen

Van 22 t/m 28 mei is de Week van de mentale gezondheid. Hoe veerkrachtiger je bent, hoe beter je (geestelijke) gezondheid. Veerkracht kun je ontwikkelen. En professionals kunnen daarbij helpen! Zeker bij kinderen die dat extra goed kunnen gebruiken omdat ze het thuis niet altijd fijn hebben. Hoe dan? En wat is de invloed van langdurige stress op je brein?

22 mei 2023, Augeo Foundation Lees meer
Meldcode  
In gesprek over meldcode-dilemma’s

Als extra onderdeel van de campagne Wijzer met de meldcode heeft Augeo Foundation een gesprekshandreiking gemaakt. Met hierin 12 video-casussen, 509 reflectievragen en 101 verdiepende materialen. Ook is het mogelijk een eigen casus te behandelen.

15 mei 2023, Augeo Foundation Lees meer
Hoe handel je bij schadelijke praktijken
 
Getekend voor het leven. Hoe handel je bij schadelijke praktijken als eergerelateerd geweld of meisjesbesnijdenis?

Gedwongen worden te trouwen met iemand die je niet zelf hebt gekozen, mishandeld worden omdat je de eer van de familie hebt aangetast, achtergelaten worden in het herkomstland omdat je verwestert of genitaal verminkt worden omdat de traditie dit voorschrijft. Ook in Nederland komt dit voor. Het zijn voorbeelden van schadelijke praktijken die in Nederland verboden zijn. Als professional heb je een belangrijke rol in het voorkomen of stoppen van deze vormen van geweld.

11 mei 2023, Augeo Foundation Lees meer
Download Augeo App
 
Korte dagelijkse tips en informatie over kindermishandeling en veerkracht

Met de nieuwe Augeo App blijven professionals up-to-date over onderwerpen als veerkracht bij kinderen en jongeren en de aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld. De app zit boordevol korte dagelijkse tips, extra informatie, animaties, naslagwerk en bruikbare downloads.

8 mei 2023, Augeo Foundation Lees meer
De werking van DNA kan veranderen door jeugdtrauma’s
Onderzoek  
De werking van DNA kan veranderen door jeugdtrauma’s


Er is een verband tussen (epi)genetische factoren en het meemaken van ingrijpende jeugdervaringen. Dit blijkt uit het recente promotieonderzoek van Judith Ensink. Wat zijn de belangrijkste conclusies van dit onderzoek? En wat zegt zij over de mogelijkheid over het herstellen van deze trauma’s?

3 mei 2023, Augeo Foundation Lees meer
Veerkracht  
10 beschermende factoren die veerkracht kunnen versterken

Soms maken kinderen zulke ingrijpende gebeurtenissen mee, dat ze daar ernstige gevolgen van ondervinden en soms nog tot op volwassen leeftijd last van hebben. Maar wist je dat er ook factoren en ervaringen van het kind zijn die de kans op die negatieve gevolgen enorm kunnen verkleinen? Het draait daarbij om steun van mensen uit de omgeving van een kind en om interne en externe hulpbronnen.

1 mei 2023, Augeo Foundation Lees meer
Geweld in relaties - hoe ga je hier als professional mee om?
Webinar  
Geweld in relaties – Wat kun je doen als professional?

De community ‘Veiligheid in gezinnen’ van Augeo Foundation helpt professionals bij hun aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld. Er staat steeds een ander thema centraal. Tot en met juni is dat ‘Relationeel geweld’. Je vindt er handige informatie, je kan vragen stellen en bij ieder thema organiseren we een webinar.

12 april 2023, Augeo Foundation Lees meer
Hoe vraag je de mening van een peuter?
Aanpak kindermishandeling  
Hoe vraag je de mening van een peuter?

Om te kunnen handelen in het belang van kinderen is het belangrijk met hen te praten en te vragen naar hun mening. Hoe kan je een peuter die nog niet zo taalvaardig is bij een gesprek betrekken? En vanaf welke leeftijd kan een kind eigenlijk een mening vormen?

3 april 2023, Augeo Foundation Lees meer
Grensoverschrijdend gedrag – is dit te voorkomen?
Trauma en stress  
Grensoverschrijdend gedrag – is dit te voorkomen?

Minister Helder (Sport) komt met meldpunt waar sporters grensoverschrijdend gedrag kunnen melden. Dit nieuwe meldpunt staat los van de sportsector zodat melden laagdrempeliger wordt. Ook bij jouw organisatie, sportclub of vereniging kan grensoverschrijdend gedrag voorkomen. Hoe ga je daar mee om en hoe voorkom je grensoverschrijdend gedrag?

30 maart 2023, Augeo Foundation Lees meer
5 tips om gezinnen die in armoede leven te steunen
Aanpak huiselijk geweld  
5 tips om gezinnen die in armoede leven te steunen

De armoede in Nederland neemt komend jaar weer behoorlijk toe, verwacht het Centraal Planbureau (CPB). Volgens een schatting zitten volgend jaar 995.000 Nederlanders, onder wie veel kinderen, onder de armoedegrens. Armoede heeft áltijd effect op de kinderen, hoe goed ouders hun best ook doen. Wat kun jij – als professional – doen voor deze kinderen en hun ouders?

29 maart 2023, Augeo Foundation Lees meer
Meldcode  
Hoe breng je signalen van huiselijk geweld of kindermishandeling objectief in kaart?

Objectief signaleren: hoe doe je dat? En een signaal hoeft toch niet te betekenen dat er sprake is van huiselijk geweld? Bekijk snel de tips en aanbevelingen van andere professionals die gaan over dit onderwerp.

21 maart 2023, Augeo Foundation Lees meer
Veerkracht  
Is stress nuttig voor je hersenen?

Sommige mensen die in hun jeugd ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt, hebben daar geen of weinig last van. Anderen ondervinden er hun hele leven negatieve gevolgen van. Hoe kan dat? Een verklaring hiervoor kan gevonden worden in het concept ‘veerkracht’. Om het mentaal welzijn en de veerkracht van kinderen te bevorderen, heeft Augeo Foundation het programma Veerkracht opgezet. Maar werken de projecten ook? Hebben ze impact? Wat is het effect op kinderen? Dat is nu onderzocht.

16 maart 2023, Augeo Foundation Lees meer
 
In memoriam - Paul Baeten

Tot ons verdriet is onlangs Paul Baeten plotsklaps overleden. Geschokt staan we stil bij zijn grote betekenis voor de aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld. Dankbaar zijn we voor zijn waardevolle bijdragen aan ook het werk van Augeo Foundation, zijn continue steun en de vele aanmoedigingen die hij ons persoonlijk gaf.

15 maart 2023, Augeo Foundation Lees meer
Aanpak huiselijk geweld  
Beschermingscode en nieuw meldpunt op Curaçao

Onlangs gaf Curaçao het startsein voor de implementatie van de Kódigo di Protekshon. Dit is een ‘beschermingscode’, te vergelijken met de Nederlandse meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Naar aanleiding van de ontwikkeling van die beschermingscode was er een delegatie uit Curaçao op werkbezoek.

10 maart 2023, Augeo Foundation Lees meer
Meldcode  
Weet jij wat je precies moet doen bij de meldcode?

Je bent echt niet de enige die niet precies weet hoe het ook alweer zit met de meldcode. En zelfs als je het wel weet, kun je situaties tegenkomen die vragen oproepen. Wijzer met de meldcode helpt je met tips, aanbevelingen en oplossingen van andere professionals. En we gaan nu van start met het eerste onderwerp: kennis van de meldcode.

9 maart 2023, Augeo Foundation Lees meer
‘Ik twijfel vaak of iets een signaal is van huiselijk geweld of kindermishandeling’
Meldcode  
‘Ik twijfel vaak of iets een signaal is van huiselijk geweld of kindermishandeling’

Onzekerheid over signalen is het meest genoemde dilemma bij het werken met de meldcode. Dat blijkt uit een enquête onder professionals uit allerlei sectoren, uitgevoerd door Augeo Foundation. Waar lopen professionals nog meer tegenaan? Welke belemmeringen ervaren ze? Bekijk hier de uitkomsten, een aantal voorbeeldcasussen én wat jij als professional hiervan kan leren.

2 maart 2023, Augeo Foundation Lees meer
Snelle steun op school voor slachtoffers van huiselijk geweld
Aanpak huiselijk geweld  
Snelle steun op school voor slachtoffers huiselijk geweld

Jaarlijks is het op 22 februari de Europese Dag van het Slachtoffer. Op deze dag is er aandacht voor de gevolgen van misdrijven op slachtoffers en hun families. Huiselijk geweld is zo’n misdrijf waarvan de impact op alle gezinsleden groot is. Maar omdat het achter de voordeur plaatsvindt, heb je er vaak geen weet van. Handle with Care is een werkwijze om kinderen die thuis geweld meemaken waarbij de politie over de vloer kwam, de eerstvolgende schooldag steun te bieden op school. Hoe dat werkt en waarom dat zo belangrijk is, lees je hier.

22 februari 2023, Augeo Foundation Lees meer
Stippen zetten tegen pesten
Trauma en stress  
Stippen op je hand tegen pesten

Stip it! is een soort antipestvirus. Hoe meer mensen ze op hun handen hebben, hoe sneller het virus zich verspreidt. Wie vier stippen op zijn hand zet, geeft daarmee aan dat hij duidelijk kiest tegen pesten. Hoe ernstig is pesten? Wat kun jij als professional hiermee?

20 februari 2023, Augeo Foundation Lees meer
Veerkracht  
Praten met kinderen over de aardbevingsramp

De aardbevingsramp in Turkije en Syrië grijpt iedereen aan. Ook kinderen. Sommigen hebben er familie of bekenden wonen. Of kinderen maken zich zorgen omdat ze zien dat hun ouders gestrest of verdrietig zijn. Hoe ga je als professional om met deze kinderen die zich zorgen maken of angstig of verdrietig zijn?

16 februari 2023, Augeo Foundation Lees meer
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
Pagination.cshtml