Augeo Actueel

Veerkracht  
De impact van veerkrachtprojecten

Sommige mensen die in hun jeugd ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt, hebben daar geen of weinig last van. Anderen ondervinden er hun hele leven negatieve gevolgen van. Hoe kan dat? Een verklaring hiervoor kan gevonden worden in het concept ‘veerkracht’. Om het mentaal welzijn en de veerkracht van kinderen te bevorderen, heeft Augeo Foundation het programma Veerkracht opgezet. Maar werken de projecten ook? Hebben ze impact? Wat is het effect op kinderen? Dat is nu onderzocht.

30 januari 2023, Augeo Foundation Lees meer
Informatie delen - Webinar 9 februari 2023
Webinar  
Informatie delen bij zorgen om een gezin - Wat mag/kan/moet en wat niet?

Wanneer je goed samen wil werken rondom de meldcode of bij het werken aan veiligheid in gezinnen is het nodig om informatie te delen. Hoe doe je dat op een goede manier? Zonder de samenwerking met het gezin te verstoren? Wanneer mag je nou wel en wanneer geen informatie delen, met wie, en welke informatie dan?

25 januari 2023, Augeo Foundation Lees meer
Gezonde podcast - moeder en zoon in gesprek over emoties en zelfvertrouwen
 
Hoe gaan ouders en kinderen om met emoties, zelfvertrouwen en woedebeheersing?

GGD Gelderland-Zuid heeft een podcastserie gemaakt over opvoeden. De podcast is gemaakt vóór en dóór ouders met een kind in de basisschoolleeftijd. Drie onderwerpen komen aan bod: emoties, zelfvertrouwen en woedebeheersing. Hoe gaan ze hier thuis, op school of bijvoorbeeld bij het sporten, mee om?

23 januari 2023, Augeo Foundation Lees meer
Trucjes om je hoofd tot rust te brengen
Trauma en stress  
Trucjes om je hoofd tot rust te brengen

Druk, druk, druk. Dat geldt ook vaak voor kinderen. Naar de voetbal, toneel of drumles. Maar ook in hun hoofd kunnen kinderen druk zijn. Dagelijks gaan er talloze gedachten door ieders hoofd. Soms zo veel, dat kinderen er stress van krijgen. Spanning voor een toets of spreekbeurt is heel normaal, maar wat kunnen kinderen doen als ze blijven piekere

19 januari 2023, Augeo Foundation Lees meer
Growing up safe - Sint Maarten
Aanpak kindermishandeling  
It really takes the village

Dit is de headline van het nieuwste magazine Growing Up Safe - Sint Maarten dat onlangs verscheen. Ouderschap staat hierin centraal. Hoe kunnen kinderen en jongeren veilig opgroeien. Hebben ouders hulp nodig en op welke manier? Welke rol speelt de gemeenschap? En wat kunnen professionals daarin betekenen?

17 januari 2023, Augeo Foundation Lees meer
Bibian Mentel - Foto: ANPfoto.nl
Veerkracht  
Wat kun je leren over veerkracht van Bibian Mentel?

De in 2021 overleden snowboardster Bibian Mentel was een voorbeeld voor velen. Niet alleen vanwege haar sportieve prestaties - ze was drievoudig paralympisch kampioen en viervoudig para-wereldkampioen – maar vooral vanwege haar tomeloze optimisme en drive om door te gaan. Wat kunnen onderwijsprofessionals (maar ook anderen) leren van haar als het gaat om veerkracht?

12 januari 2023, Augeo Foundation Lees meer
6 keer vaker
Aanpak huiselijk geweld  
Vrouwen zijn zes keer vaker slachtoffer van ernstig partnergeweld dan mannen

Amerikaanse taferelen? Iedere acht dagen wordt in Nederland een vrouw vermoord. Bij zes op de tien is de pleger hun man, vriend of ex. Bij mannelijke slachtoffers is dat minder dan vijf procent. Wat kunnen professionals die werken met gezinnen, met deze informatie?

10 januari 2023, Augeo Foundation Lees meer
Kinderopvang gedrag
Aanpak kindermishandeling  
10 tips - Wat kun je doen als een collega de grens over gaat bij een kind?

Een kind streng toespreken, een knuffel geven of troosten. Dat hoort bij het werken met kinderen. Maar wanneer gaat iemand daarin te ver? Wanneer wordt gedrag grensoverschrijdend? En, wat moet je doen wanneer je dit ziet bij een collega? Dat dit lang niet altijd goed gaat, blijkt (ook) uit een recent rapport van de onderwijsinspectie.

22 december 2022, Augeo Foundation Lees meer
Praten over problemen
 
Hoe krijg je jongeren aan het praten?

Op social media lijkt bijna iedereen een geweldig en perfect leven te hebben. Toch hebben meer jongvolwassenen mentale problemen dan enkele jaren geleden, aldus Trimbos-onderzoek. Een kwart van de jongeren heeft – op het moment dat er mentale klachten waren – daar nooit over gepraat met iemand uit zijn of haar omgeving. Wat helpt om jongeren aan het praten te krijgen?

21 december 2022, Augeo Foundation Lees meer
Kerstwens 2022
 
Augeo wenst je fijne feestdagen

Dankjewel voor jouw inzet om kinderen veilig te laten opgroeien. Dat lijkt het afgelopen jaar wel harder nodig dan ooit. Gezinnen in financiële problemen, mensen op de vlucht, hoge werkdruk in tal van sectoren. Gelukkig blijf jij het verschil maken voor de kinderen en gezinnen die dat zo hard nodig hebben. Wij helpen je daarbij. Samen met jou hebben we in 2022 heel wat bereikt, we noemen enkele hoogtepunten.

15 december 2022, Augeo Foundation Lees meer
Cursusreeks letsel
Aanpak huiselijk geweld  
Cursusreeks over lichamelijk letsel bij een vermoeden van kindermishandeling

Een gebroken arm, een blauwe plek of een flinke snee, het zijn allemaal verwondingen die een kind kan hebben. Maar wat als er meer aan de hand is en je kindermishandeling vermoedt? Er is nu een reeks online cursussen van Augeo Foundation bedoeld voor medisch professionals die leert over huidafwijkingen en lichamelijke letsel bij kinderen. De derde cursus in een serie van drie is nu gereed, deze gaat over het opstellen van een forensisch medische letselrapportage.

13 december 2022, Augeo Foundation Lees meer
Aanpak huiselijk geweld  
Paarse vrijdag – Aandacht voor gender op school

Op 9 december is het Paarse Vrijdag. Het is bij uitstek een goed moment om in de les aandacht te besteden aan seksuele- en gender-diversiteit, bijvoorbeeld bij biologie, bij Nederlands of zelfs bij wiskunde.

9 december 2022, Augeo Foundation Lees meer
Wat als een vrijwilliger zich zorgen maakt over een kind?
Aanpak kindermishandeling  
Wat als een vrijwilliger zich zorgen maakt over een kind?

Professionals die werken met kinderen zijn verplicht te werken met een meldcode. Maar hoe zit het met vrijwilligers? Of zij nu actief zijn bij de volleybal, de judoclub, de scouting of de toneelvereniging, soms kunnen zij het vermoeden hebben dat er iets aan de hand is met een kind thuis. Wat kan een vrijwilliger doen als die zich zorgen maakt over de veiligheid van een kind?

7 december 2022, Augeo Foundation Lees meer
Aanpak kindermishandeling  
Hoe zit het met de rechten van kinderen?

Van 5 tot en met 10 december is de Mensenrechtenweek. Dit is een nieuw initiatief van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is bedoeld om vooral kinderen en jongeren na te laten denken over mensenrechten en waarom die belangrijk zijn. Maar hoe zit het eigenlijk met de rechten van kinderen zelf? Luisteren we wel voldoende naar ze?

5 december 2022, Augeo Foundation Lees meer
Veerkracht  
Wat weet jij over veerkracht?

Vooral kwetsbare kinderen kunnen extra steun en begeleiding gebruiken bij het versterken van hun veerkracht. Waarom is dat zo belangrijk? En hoe kun je kinderen helpen bij het vergroten van hun veerkracht? Je komt erachter met deze test.

30 november 2022, Augeo Foundation Lees meer
Aanpak huiselijk geweld  
Hoe kon het zo misgaan, ondanks alle goede intenties?

Soms gaat het in gezinnen helemaal mis. Dat terwijl allerlei professionals ermee bezig waren. Er zijn genoeg verdrietige voorbeelden bekend. Een schok voor alle betrokkenen. Want hoe kon dit gebeuren?

23 november 2022, Augeo Foundation Lees meer
Informele steun
Veerkracht  
Waarom is informele steun zo belangrijk voor overbelaste gezinnen?

Tot en met 24 november is de campagneweek Informele steun voor elk gezin! van het Collectief informele steun kind & gezin. Honderdduizenden vrijwilligers geven jaarlijks steun aan kinderen, jongeren of gezinnen die dat nodig hebben. Met deze steun versterken zij de veerkracht van ouders en kinderen die in hun eigen netwerk onvoldoende steun vinden.

22 november 2022, Augeo Foundation Lees meer
Aanpak kindermishandeling  
Geweld(dad)ig Filmfestival - thema deskundigheidsbevordering

Het GEWELD(dad)IG Filmfestival is een online filmfestival tegen huiselijk geweld en kindermishandeling. Dit jaar is het thema deskundigheidsbevordering. Het festival is voor professionals werkzaam in het domein van huiselijk geweld en kindermishandeling (onderwijs, zorg, gemeente, politie) en is gratis toegankelijk.

17 november 2022, Augeo Foundation Lees meer
Breinbijsluiter
Veerkracht  
De Breinbijsluiter – Heldere uitleg over stress, tegenslag en veerkracht

Een veerkrachtig brein is belangrijk. Het helpt je omgaan met hevige stress en tegenslag. Maar hoe ontwikkelt het brein zich? En hoe dragen ouders bij aan het ontwikkelen van een veerkrachtig brein van hun kind? Dat wordt heel helder uitgelegd in een reeks van drie animaties: De Breinbijsluiter.

16 november 2022, Augeo Foundation Lees meer
PO&BSO cursus veerkracht versterken
Academy  
Hoe versterk je op een effectieve manier de veerkracht van kinderen?

Kinderen die lekker in hun vel zitten en blij zijn op school en daarbuiten, leren en functioneren beter. Kinderen die thuis onder stressvolle omstandigheden opgroeien, hebben daar iets meer steun bij nodig. Voor hen is het extra belangrijk dat je als leerkracht en pedagogisch medewerker helpt hun veerkracht te vergroten. Hoe je dat doet, daarover gaat de nieuwe online cursus: Veerkracht versterken.

15 november 2022, Augeo Foundation Lees meer
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
Pagination.cshtml