Augeo Actueel

 
Luister jij naar jongeren met mentale problemen?

Praten over mentale problemen en de stress, angst of onzekerheid die daarbij gepaard kunnen gaan, is enorm belangrijk. Erover praten helpt. Weet je, of vermoed je, dat iemand mentale problemen heeft? Weet dan dat jij – door te luisteren – een enorme steun kan zijn. Dat blijkt ook uit de nieuwe documentaire waarin zangeres S10 wordt gevolgd.

21 mei 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
8 Artikelen over werken met gezinnen én nieuw onderzoek

Iedereen kent het gezegde ‘Beter een goede buur dan een verre vriend’. Hoe mooi en liefdevol burenhulp ook kan zijn, als er ernstige problemen zijn in een gezin, is het vaak niet genoeg. Naast praktische burenhulp en dat praatje over de heg is er dan professionele hulp nodig die dat informele netwerk goed weet te vinden en gebruik weet te maken van zijn meerwaarde.

15 mei 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Wat weten mensen eigenlijk over ingrijpende jeugdervaringen?

De meeste professionals die werken met kinderen en gezinnen weten dat ingrijpende gebeurtenissen uit je jeugd een enorme impact kunnen hebben op je verdere leven, bijvoorbeeld op je gezondheid. Ook is er steeds meer kennis over wat helpt bij het beperken van de gevolgen van die nare gebeurtenissen en over veerkracht. Maar wat is er over dit onderwerp bekend bij het ‘algemene publiek’? Bij jongeren en volwassen? Dat is onderzocht.

7 mei 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
5 tips – Zo steun je een psychisch verwaarloosd kind

Bij psychische verwaarlozing (ook wel emotionele verwaarlozing) geven ouders een kind stelselmatig onvoldoende aandacht en genegenheid. Het is de meest voorkomende vorm van kindermishandeling in Nederland. Wat kun je doen voor een kind dat hiermee te maken heeft (gehad)?

26 april 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Dit zijn de 6 allerbeste adviezen over mentaal welzijn

Onlangs vond de Nationale Kinderrechtendialoog 2024 plaats. Mentaal welzijn van kinderen was een van de onderwerpen. Want veel kinderen in Nederland ervaren druk, piekeren, stressen en zijn verre van zorgeloos. Hoe kan dit anders? Lees de ijzersterke adviezen van de kinderen zelf.

25 april 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Over buitensluiten, kwetsen, schelden en Gossip Girl

Kinderen tussen de 8 en 12 jaar hadden het vorig jaar het meest met de Kindertelefoon over pesten. De inhoud van de gesprekken liep uiteen van grapjes over pesten tot TikTok-roddelkanalen geïnspireerd op Gossip Girl.Wat kun je doen als leerkracht of professional als je te maken hebt met een kind dat gepest wordt of dat zelf een pester is?

19 april 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Kinderen die opgroeien met ouders met psychische problemen of een verslaving

“Als kind van negen had ik vage klachten. Hoofdpijn, buikpijn en ik kon niks verdragen; geen geluid, geen mensen, geen televisie. Ik lag in het donker op mijn kamertje en voelde me leeg en akelig. De kinderpsycholoog verklaarde mij gezond en zeer gevoelig. Mijn moeder kreeg na dat gesprek een verwijzing voor de psycholoog. Als je mij in de klas had gezien, zag je een rustig meisje dat weinig contact maakte met anderen. Ik denk dat dat wel opvallend was.”

18 april 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Onderzoek naar psycho-educatie animaties over trauma

Augeo Foundation heeft verschillende animaties, waaronder een aantal over langdurige stress en trauma. Wat vinden professionals van deze psycho-educatie animaties? Hoe gebruiken zij deze animaties in de praktijk? En hoe ervaren ouders en ervaringsdeskundige jongeren de animaties? Onderzoekers van de Hogeschool van Leiden deden hier onderzoek naar.

15 april 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Als kind zorgen voor je vader of moeder

Jonge mantelzorgers, zijn kinderen en jongeren van 0 tot 24 jaar die opgroeien met een ouder, broer of zus met een lichamelijke of psychische ziekte of beperking. Vaak helpen ze – meer dan andere kinderen – mee in het huishouden en in de zorg voor het gezinslid. Heb jij voldoende oog voor de specifieke behoeften van jonge mantelzorgers? Praat je weleens met de ouder(s) over wat mantelzorg voor hun kind kan betekenen?

11 april 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Overladen worden met cadeautjes: dwingende controle?

Overladen worden met cadeautjes. Altijd bij elkaar willen zijn. Het al snel hebben over de volgende stap in de relatie. Vaak zijn dat herkenbare – en ook leuke – onderdelen voor wie net in een nieuwe relatie stapt. Maar wanneer slaat dit door en wordt dit dwingende controle? Intieme terreur, zoals dit ook wel genoemd wordt, is een lastig te herkennen vorm van huiselijk geweld die helder wordt uitgelegd in een nieuwe animatie.

9 april 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Hoe kunnen wijkteams bijdragen aan veiligheid in gezinnen?

Een wijkteam helpt bewoners uit de buurt, zoals kinderen en hun ouders. Het team komt in actie als er in een gezin vragen of zorgen zijn. Stel, er speelt huiselijk geweld of kindermishandeling in een gezin. Wat kan een wijkteam dan betekenen? En hoe? Drie wijkteammedewerkers vertellen hoe zij dat aanpakken.

4 april 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Wist jij dit over kinderrechten in Nederland?

Waterbedrijven schonden jarenlang kinderrechten door het water af te sluiten bij gezinnen die niet betaalden. De rechter heeft nu bepaald dat dat niet meer mag. Maar wat doen we bijvoorbeeld met kinderen die te weinig buiten spelen omdat er geen veilige speelplek is? Of kinderen die thuis of ergens anders niet veilig zijn? Hoe zit het eigenlijk met de kinderrechten in Nederland, en wat kun jij daarmee in je werk?

2 april 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Webinar: Doorbreken van de intergenerationele overdracht van geweld in gezinnen

Het komt voor dat kinderen die opgroeien in een gezin waar kindermishandeling plaatsvindt zelf dat geweld overnemen, bijvoorbeeld in hun relaties in de puberleeftijd. Hoe doorbreek je deze cirkel van geweld? Daarover gaat het webinar met als sprekers dr. Milou Lünnemann en ervaringsdeskundigen van de Jongerentaskforce van Augeo Foundation.

26 maart 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Meer weten over traumasensitief werken?

Traumasensitief werken betekent dat je er in je werk altijd rekening mee houdt dat kinderen en hun ouders ingrijpende ervaringen kunnen hebben. Door een kind en/of ouder veiligheid en vertrouwen te bieden, kan de stress afnemen. Wil je er meer over weten? We geven een aantal inspirerende tips.

19 maart 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Boekentips: Bij ons in de familie

Het thema van de Boekenweek 2024 is: Bij ons in de familie. In het kader daarvan zetten we een aantal boeken op een rij die een link hebben met dit thema.

15 maart 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Nieuw! Bijdragen aan veerkracht bij kinderen en gezinnen

Eind mei start de korte leergang ‘Visie op veerkracht’. Centraal staat de vraag: hoe kun je als gemeente of organisatie bijdragen aan het versterken van de veerkracht bij kinderen en gezinnen? En wat vraagt dit van jouw organisatie of gemeente? Deze leergang is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met beleid of strategie, gericht op het versterken van veerkracht of traumasensitief werken.

12 maart 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Hoe leg je uit wat je hersenen doen bij stress en trauma?

Gelukkig hoef je geen wetenschapper te zijn, om (een beetje) te begrijpen hoe je brein werkt. En dankzij de handige Breinbijsluiter-animaties kun jij als professional heel begrijpelijk van alles uitleggen aan een kind of ouder. Bijvoorbeeld over de ontwikkeling van de hersenen, wat helpt bij het omgaan met stress en tegenslag, en hoe je zelf kan bijdragen aan een veerkrachtig brein.

11 maart 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Vermoeden van huiselijk geweld in de huisartsenpraktijk

Of je nu doktersassistent bent, triagist, huisarts, praktijkondersteuner, physician assistant of nog anders, patiënten komen met allerlei klachten, zorgen en problemen bij je. Soms kun je het vermoeden krijgen dat een kind of een volwassene thuis niet veilig is. Waar kun je ─ vanuit jouw rol in de huisartsenzorg ─ op letten en wat kun je doen? Weet jij wat er veranderd is in de KNMG-meldcode? En hoe werk je samen met anderen?

5 maart 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Hulpmiddel om geweldspatronen binnen gezinnen te herkennen is vernieuwd

Wanneer je als professional werkt met gezinnen waar geweld speelt, helpt het als je meer begrijpt over het soort geweld dat er speelt en welke hulp daarbij het beste werkt. Het online magazine hierover helpt bij het in kaart brengen van het geweld. Er is nu extra informatie opgenomen over de insteek van de hulp.

29 februari 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Helpt psycho-educatie bij ouders die gemeld zijn bij Veilig Thuis?

Door psycho-educatie leer je je eigen gedrag en emoties beter begrijpen. Je leert bijvoorbeeld hoe je kan omgaan met stressvolle omstandigheden. en hoe je eventuele problemen kan voorkomen. Augeo Foundation, Veilig Thuis Kennemerland en Kenter Jeugdhulp hebben samengewerkt aan een project om te onderzoeken wat de meerwaarde is van psycho-educatie aan ouders die gemeld zijn bij Veilig Thuis. Dit project is mede mogelijk gemaakt door de Emanuel Snatager Foundation.

27 februari 2024, Augeo Foundation Lees meer
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
Pagination.cshtml