Augeo Actueel

 
7 tips bij traumasensitief lesgeven

In een traumasensitieve school weten alle medewerkers wat de gevolgen van langdurige stress zijn op de ontwikkeling en het gedrag van kinderen. Zij zorgen ervoor dat school dé plek is waar kinderen die veel stress en onveiligheid meemaken zich veilig, gezien en gesteund voelen.

18 september 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Samen het verschil maken voor een kansrijke start

De meeste kinderen in Nederland maken een goede start in het leven en groeien gezond op. Sommigen starten wat minder goed, bijvoorbeeld doordat ze te vroeg geboren worden of als baby al blootstaan aan stress of slechte voeding krijgen. Dit kan een levenslang effect hebben op zowel de fysieke als mentale gezondheid en ontwikkeling. En daarmee op de kansen op school, op de arbeidsmarkt en in de maatschappij.

17 september 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
‘Bij elke zin was ik bezig met hoe zouden mijn ouders dit vinden…’

Als ouders uit elkaar gaan, heeft dat veel impact op een kind. Op de Dag van de Scheiding staan we stil bij de gevolgen van een scheiding voor de kinderen. Luisteren we wel voldoende naar hun wensen? En wat zouden professionals die werken met kinderen moeten weten over de gevolgen van een scheiding?

13 september 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Hoe kun jij de druk voor jongeren verlagen?

De sociale omgeving speelt een belangrijke rol bij het verminderen van chronische stress en druk in het leven van kinderen en jongeren. Het gaat om druk door schoolwerk, prestatiedruk, stress door veel te ‘moeten’, een altijd volle agenda, het gevoel hebben overal bij te moeten zijn, de beste te moeten zijn, altijd online aanwezig…

12 september 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Blockbuster ‘It ends with us’ over partnergeweld

Massaal gaan – vooral jonge vrouwen – naar de Hollywood-film ‘It ends with us’ naar het populaire boek van auteur Colleen Hoover. Zij schreef de roman om te begrijpen waarom vrouwen zo vaak in gewelddadige relaties blijven. Ondanks kritiek (op met name de promotie) maakt de film partnergeweld bespreekbaar. Wat weet jij over partnergeweld, en over de impact op kinderen die getuige zijn van partnergeweld?

6 september 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Informatie over het voorkomen van suïcide

Zelfdoding is doodsoorzaak nummer één onder jongeren. Gelukkig zijn onderwerpen als depressie en mentaal welbevinden steeds minder een taboeonderwerp. Hoe maak jij dit bespreekbaar in je werk met kinderen en jongeren? En weet je wat je kan doen als het echt niet goed gaat met een kind?

5 september 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Introductie van de Child Safety Code nu ook op Sint Maarten

Veilig en beschermd opgroeien is, ook op Sint Maarten, geen vanzelfsprekendheid. In een onderzoek van UNICEF Nederland naar de situatie van kinderen op Sint Maarten (2020) gaf 85% van de geïnterviewden aan dat geweld tegen kinderen en vrouwen een groot probleem is op het eiland. De nasleep van de verwoestende orkaan Irma in 2017 heeft de risico’s op geweld in gezinnen vergroot. Inmiddels is er veel verbeterd, mede dankzij inzet van professionals, instanties en ook van de ouders en jongeren.

20 augustus 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Wat heb je aan LSD, OEN en DIK bij een gesprek?

Hoe ga je in gesprek over kindermishandeling op een oplossingsgerichte manier?  De woorden in deze kop zijn ezelsbruggetjes die je kan gebruiken in een gesprek met een kind of ouder. En waarom moet je OMA thuislaten en ANNA meenemen?

13 augustus 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Wie doet wat? En mag ik die informatie zomaar delen?

Om de zoveel tijd is het in het nieuws. Een calamiteit in een gezin waarbij het enorm uit de hand is gelopen. Vaak zijn er meerdere hulpverlenende instanties bij betrokken. Wie is waar verantwoordelijk voor? Hoe werk je samen? Wat mag je delen en hoe dan?

6 augustus 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Week tegen Kindermishandeling: Laat me niet los

Van 18 tot en met 24 november is de Week tegen Kindermishandeling. Het thema van 2024 is ‘Laat me niet los’. Dit thema benadrukt dat we allemaal een rol hebben in het creëren van een omgeving waarin kinderen gelukkig en veilig kunnen opgroeien en ouders zich ondersteund voelen en om hulp durven vragen.

23 juli 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Wat kun je leren van Vincent van Gogh over mentaal welbevinden?

Bij de schilder Vincent van Gogh zul je in eerste instantie denken aan zijn kenmerkende schilderijen met de korte, dikke verfstreken en vaak felle kleuren. Iedereen kent wel De Zonnebloemen, De Sterrennacht of zijn zelfportret. Maar ook weet vrijwel iedereen dat hij zijn eigen oor heeft afgesneden en een einde aan zijn leven maakte. Wat kan Van Gogh ons leren over mentaal welbevinden?

18 juli 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
IJsland als voorbeeld om jongeren te bereiken

Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO) is een aanpak die zich richt op het creëren van een positieve leefomgeving waarin jongeren gezond, veilig en kansrijk kunnen opgroeien. Er is daarbij veel aandacht voor groepsactiviteiten op het gebied van sport, muziek, kunst en vrijwilligerswerk. Hoe werkt dit precies? Wat heeft dit met IJsland te maken? En wat kunnen we hiervan leren als het gaat om het versterken van veerkrachtig functioneren?

12 juli 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Door de politie van straat geplukt

Hoe kun je jongeren helpen die dreigen het criminele pad op te gaan? Rosa zat al op jonge leeftijd in de gevangenis. Haar advies aan hulpverleners: ‘Verdiep je in de wereld van beschadigde kinderen zoals ik’.

11 juli 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Onderzoek naar de impact van een scheiding op de kinderen

Ruim 40.000 kinderen per jaar* horen dat hun ouders uit elkaar gaan. Het meemaken van een scheiding is voor kinderen een ingrijpende jeugdervaring. Dat maakt een scheiding voor vrijwel alle ouders een lastig besluit. Maar hoe ingrijpend zo’n scheiding dan? De Kinderombudsman onderzocht dit aan de hand van data van 7.520 kinderen over een periode van acht jaar. Hieruit blijkt dat kinderen uit gescheiden gezinnen hun kwaliteit van leven op álle onderdelen lager waarderen.

10 juli 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Over stress, een Maxi-Cosi en verdunde melk

Wist je dat een kind in de eerste duizend dagen van zijn leven een enorme ontwikkeling doormaakt? De groeispurt in de puberteit is daar helemaal niets bij. Hoe zit dat dan precies? En welke rol speelt bestaanszekerheid hierin.

9 juli 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
10 x Lezen en luisteren op vakantie

Vakantie! Eindelijk tijd om te lezen of heerlijk ongestoord naar een podcast te luisteren. Klinkt dit bekend? Hieronder een aantal lees- en luistertips die op de een of andere manier te maken hebben met veilig en veerkrachtig opgroeien in de meest brede zin van het woord. 

4 juli 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Wat is onveilige hechting?

Iedereen kent ze wel. Kinderen die, bijvoorbeeld in de klas, de hele tijd aandacht zoeken of niet luisteren, of juist kinderen die teruggetrokken zijn en weinig zeggen. Als je regelmatig werkt met kinderen, realiseer je je dat achter dit 'lastige of bijzondere' gedrag vaak veel meer schuilgaat. Dit gedrag kan bijvoorbeeld voortkomen uit hechtingsproblemen. Maar wat is ‘hechting’ precies en hoe herken je hechtingsproblemen? En wat kan je doen voor deze kinderen?

2 juli 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Wat helpt jongeren met crimineel of antisociaal gedrag?

Jaarlijks worden circa 5.000 jongeren tussen de 12 en 23 jaar begeleid door de Jeugdreclassering. Zij hebben een strafbaar feit gepleegd, worden daarvan verdacht of krijgen jeugdreclassering vanwege langdurig schoolverzuim. Er zijn er twee nieuwe animaties ontwikkeld die kunnen bijdragen aan het versterken van veerkracht en een positieve ontwikkeling van jongeren.

20 juni 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
‘Sport en bewegen is de opmaat naar veerkracht’

Sport en bewegen heeft veel positieve effecten op de ontwikkeling van kinderen. Het bevorderen van veerkracht is er één van. De Jacobusschool in Rotterdam nam deel aan een driejarige pilot, met financiële ondersteuning van Augeo Foundation, om meer aandacht te geven aan sport en bewegen, zowel binnen als buiten school. ‘Kinderen hebben sterker het gevoel dat het wel goedkomt, ook als het even moeilijk is’, aldus schoolleider Maike Verboon.

19 juni 2024, Tekst: Mariëlle van Bussel Lees meer
 
‘Niet alle kinderen gaan na school eten, huiswerk maken, tv kijken en slapen’

“Je gaat ervan uit dat een kind gewoon naar huis gaat, zijn huiswerk maakt, wat tv kijkt en gaat slapen, maar voor veel kinderen is dat absoluut niet zo.” Dit is een quote uit het rapport over een proefproject van Handle with Care in België. Bij Handle with Care krijgt de school een seintje binnen dat er bij een leerling iets thuis is voorgevallen waarbij de politie kwam. De school weet verder niets, maar kan de leerling – die iets naars heeft meegemaakt - steun bieden en extra alert zijn.

17 juni 2024, Augeo Foundation Lees meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
  13. 13
  14. 14
  15. 15
  16. 16
  17. 17
  18. 18
  19. 19
  20. 20
  21. 21
  22. 22
  23. 23
  24. 24
  25. 25
  26. 26
  27. 27
  28. 28
Pagination.cshtml