Augeo Actueel

 
Veel meer slachtoffers van kindermishandeling tijdens de lockdown

Tijdens de eerste lockdown werden in Nederland naar schatting 40.000 kinderen slachtoffer van kindermishandeling, met name van verwaarlozing van onderwijs en getuige van geweld. Over het merendeel van deze kinderen waren voor de lockdown al zorgen. 

7 januari 2021, Augeo Foundation Lees meer
 
‘Nu kunnen ze samen spelletjes spelen en bakken’

Het lijkt zo normaal. Samen thuis een spelletje doen, wat knutselen of cupcakes maken. Maar dit is niet in ieder gezin vanzelfsprekend. Een jeugdzorgwerker vertelt: ‘Dankzij het Augeo Kinderfonds kon ik twee van ‘mijn’ kinderen blij maken met een spel, knutselspullen en bakspullen. Dolgelukkig waren ze! Er waren nu echt wat minder zorgen thuis.’

6 januari 2021, Augeo Foundation Lees meer
Jongen
 
Kindermishandeling kan het brein levenslang beschadigen

Angsten, nachtmerries, migraine, rugpijn: de gevolgen van kindermishandeling zijn niet te onderschatten. Tientallen jaren later kan kindermishandeling nog altijd invloed hebben op de kwaliteit van iemands leven. Daarom is het – juist nu met de tweede lockdown – nog belangrijker om kwetsbare gezinnen niet uit het oog te verliezen. 

4 januari 2021, Augeo Foundation Lees meer
 
Activiteiten voor jongeren: dít zijn inspirerende voorbeelden 

Jongeren vervelen zich. Door de coronamaatregelen kunnen ze niet of minder sporten, werken, chillen met leeftijdsgenoten. Kortom, het is saai. Gemeenten krijgen nu elk 10.000 euro voor winteractiviteiten om jongeren in coronatijd extra steun te bieden. 

4 december 2020, Augeo Foundation Lees meer
 
Blijven leren over het betrekken van kinderen

‘Kort, krachtig en met duidelijke voorbeelden’. Dat is zomaar een van de vele enthousiaste reacties over de campagne Kind Centraal. Na zes challenges in zes weken sloot Kind Centraal af met een webinar door Marike van Gemert. En nu? Lees hier hoe je kinderen optimaal kunt blijven betrekken.

16 november 2020, Augeo Foundation Lees meer
 
Bijna de helft van de kinderen kreeg geen hulp

Anderhalf jaar lang zijn gezinnen die gemeld waren bij Veilig Thuis gevolgd. Bij ruim vijftig procent van de gezinnen was de thuissituatie anderhalf jaar na de melding, nog alles behalve veilig. Volgens ouders en kinderen heeft bijna de helft van de kinderen geen hulp gekregen, en dertig procent ervaart ook geen enkele steun. ‘Terwijl deze kinderen zodanige problemen hebben dat hulp hard nodig is.’

12 november 2020, Augeo Foundation Lees meer
 
Webinar: Praten met kinderen als je je zorgen maakt

Praten met kinderen over hun onveilige situatie thuis kan ingewikkeld zijn. Je wilt het kind niet verder klem zetten of onnodig belasten. Tegelijkertijd wil je zijn mening horen en heb je informatie nodig om een goede inschatting te maken over wat het kind nodig heeft. Hoe?

19 oktober 2020, Augeo Foundation Lees meer
 
Boekjes helpen kinderen van ouders met een psychisch probleem of verslaving

In Nederland hebben gemiddeld vijf kinderen per schoolklas een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen. Ieder jaar zijn dat zo’n 577.000 kinderen. Deze kinderen vinden het vaak lastig om over de situatie thuis te praten. De nieuwe informatieboekjes van het Trimbos-instituut kunnen daarbij helpen.

8 oktober 2020, Augeo Foundation Lees meer
 
10.000 kwetsbare kinderen beleefden ontspannend dagje uit

Niet voor ieder kind is een ontspannen vakantie weggelegd. Maar dankzij het Crisisfonds voor kwetsbare kinderen thuis konden 10.000 kinderen een ontspannend dag je uit beleven. Het Crisisfonds is een gezamenlijk initiatief van Stichting Kinderpostzegels, Augeo Foundation en Stichting Het Vergeten Kind. Mede dankzij grote bijdragen van organisaties en vermogensfondsen hielpen zij kort na het uitbreken van de coronacrisis bijna 35.000 kwetsbare kinderen met steun in de vorm van spel- en leermaterialen. In de zomer werd dat voortgezet met ontspannende uitjes.

22 september 2020, Augeo Foundation Lees meer
Zomerkansen  
'We geven jongeren veel eigen verantwoordelijkheid'

Jongeren die kinderen helpen en zo ook zichzelf helpen. Tijdens de zomeractiviteiten in Arnhem is er veel aandacht voor jongeren in wijken als Presikhaaf, Geitenkamp en Klarendal. ‘We zien verlegen meisjes de wijk in gaan om zelf activiteiten te organiseren.’

3 september 2020, Annette Wiesman Lees meer
Zomerkansen  
Typhoon motiveert jongeren: 'Maak je doelen concreet'

Voor Nieuwegein zijn de zomeractiviteiten een mooie aanleiding om jongeren structureel te betrekken bij het reilen en zeilen van de wijk. Ook het jongerenprogramma werd door henzelf vormgegeven. Vandaag: niemand minder dan Typhoon en Freez geven workshops.

3 september 2020, Annette Wiesman Lees meer
Zomerkansen  
Niet kunnen stoppen met drummen

Vanuit de wijkcentra in Oss weten de begeleiders zowel flink wat bekende als nieuwe kinderen te enthousiasmeren voor Summer Fun. ‘Veel kinderen kennen we van de wekelijkse knutselmiddag, ze vertrouwen ons.’ 

1 september 2020, Annette Wiesman Lees meer
Zomerkansen  
Bokslessen en chillen trekt jongeren uit wel zes wijken

In het buurtcentrum in Amersfoort staat een gloednieuwe boksmachine. En die trekt niet alleen jongeren uit de buurt aan, maar ook uit de omliggende wijken. Je kan hier ook lekker chillen, echte bokslessen krijgen in de gymzaal ernaast of actief bezig met de sporttoestellen in het parkje.  

11 augustus 2020, Annemieke Wolff Lees meer
Zomerkansen  
Zomeractiviteiten dankzij Fonds Zomerkansen voortvarend van start

Met het nieuwe fonds Zomerkansen van Augeo worden naar verwachting 32.000 kinderen bereikt. Overal in Nederland krijgen kinderen in kwetsbare wijken mede dankzij dit fonds vrolijke zomeractiviteiten aangeboden die niet alleen verlichting geven na de periode van thuisscholing, maar ook hun veerkracht versterken en hun binding met andere kinderen in de wijk.

27 juli 2020, Annette Wiesman Lees meer
 
‘Als ik zelf de was niet deed, had ik geen schone kleren’

'Mijn jeugd is gekenmerkt door mishandeling, door mijn moeder en mijn vader. Mijn moeder kon het leven niet aan en was vaak ziek. Wij droegen de verantwoordelijkheid voor het huishouden. Als ik zelf de was niet deed, had ik geen schone kleren meer in m’n kast.’

13 juli 2020, Augeo Foundation Lees meer
 
Anoniem chatten bij huiselijk geweld

Slachtoffers van huiselijk geweld en kindermishandeling kunnen hierover tegenwoordig anoniem chatten met Veilig Thuis in hun regio. Maar ook omstanders die zich zorgen om iemand maken, of plegers zelf kunnen chatten. Zeker voor mensen die niet durven te bellen kan dit een uitkomst zijn.

23 juni 2020, Augeo Foundation Lees meer
Zomerkansen  
Fonds Zomerkansen helpt 4.000 kinderen in achterstandswijken

Zomervakantie! Deze keer wel door coronamaatregelen beperkt. Gelukkig zijn er allerlei initiatieven die zich juist richten op kwetsbare kinderen en jongeren. Dankzij ‘Zomerkansen’ kunnen ze bijvoorbeeld toch allerlei leuke activiteiten doen in hun eigen wijk. Doel: positieve ervaringen en contacten opdoen, ontspannen en zo hun veerkracht versterken.

18 juni 2020, Augeo Foundation Lees meer
 
Ook tijdens coronacrisis veel en ernstig geweld bij kwetsbare gezinnen

Wat is de impact van de coronacrisis op gezinnen waar huiselijk geweld speelt? Dat is onderzocht bij gezinnen die bekend zijn bij hulpverleners vanwege huiselijk geweld.  Wat blijkt? Volgens ouders en kinderen is het geweld en de andere problemen die in het gezin spelen, nauwelijks veranderd. Dat is minder gunstig dan het misschien lijkt. Bij de meeste gezinnen is nog steeds sprake van veel en ernstig geweld.

28 mei 2020, Augeo Foundation Lees meer
 
Crisisfonds voor kwetsbare kinderen

Kort na het uitbreken van de coronacrisis sloegen Augeo Foundation, Stichting Het Vergeten Kind en Stichting Kinderpostzegels de handen ineen. Ze richtten het Crisisfonds voor kwetsbare kinderen thuis op. Bedoeld voor kinderen die thuis niet veilig zijn of het erg moeilijk hebben. Juist voor hen is het wegvallen van de structuur en veiligheid van school nog moeilijker. 

8 mei 2020, Augeo Foundation Lees meer
 
Gedwongen thuiszitten in een huis met geweld

Het vriendje in mijn tienerjaren is mijn redding geweest. Door hem maakte ik een thuis mee met familieleden die niet naar elkaar schreeuwen, tieren of geweld gebruiken. Zijn veilige huis zorgde ervoor dat ik me afvroeg of het wel normaal was wat ik thuis meemaakte. Ondanks mijn omgeving die vond dat ik bofte met de lange vakanties met mijn ouders. En die zweeg bij alle verontrustende geluiden vanuit huis.

7 mei 2020, Augeo Foundation Lees meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
Pagination.cshtml