Augeo Actueel

 
Week tegen kindermishandeling: deze (nieuwe) materialen helpen professionals

Ingrijpende jeugdervaringen, zoals kindermishandeling, kunnen leiden tot allerlei lichamelijke en psychische klachten, soms een leven lang. Weet jij daar voldoende over? Weet jij hoe je vanuit jouw rol iets kan betekenen voor kinderen en ouders? In de Week tegen Kindermishandeling presenteren we vier (nieuwe) materialen voor professionals, onder andere over langetermijngevolgen en stress-sensitief communiceren.

20 november 2023, Augeo Foundation Lees meer
 
‘Even boodschappen doen zonder na te hoeven denken of ik nog wel geld over houd’

Mensen die veel of langdurig problemen hebben, bijvoorbeeld schulden of gebrek aan perspectief, kunnen te maken hebben met chronische stress. Die stress kan enorme gevolgen hebben voor de gezondheid. Het Augeo Kinderfonds biedt extra steun aan kinderen en gezinnen die dat heel hard kunnen gebruiken. Samen met LINDA.Foundation heeft het Augeo Kinderfonds onlangs ruim 200 gezinnen blij gemaakt met een ondersteuningspakket.

16 november 2023, Augeo Foundation Lees meer
 
Waarom het belangrijk is dat jonge kinderen kunnen praten over nare ervaringen

De meeste kinderen vinden het lastig om over traumatische ervaringen te praten. Ze beginnen er niet uit zichzelf over. Terwijl praten over trauma met belangrijke anderen en vervolgens een fijne, steunende reactie krijgen, de kans op het ontwikkelen van psychische klachten verkleint.

13 november 2023, Augeo Foundation Lees meer
 
Je bent 16 en zorgt voor je zieke moeder

Wist je dat ongeveer een kwart van de jongeren mantelzorger is? Het gaat om ongeveer een half miljoen jongeren tussen de 16 en 24 jaar die hulp bieden aan een naaste met gezondheidsproblemen. Werk jij met kinderen en ouders? Kijk wat jij dan moet weten over jonge mantelzorgers.

10 november 2023, Augeo Foundation Lees meer
 
Kiezen in het belang van kinderen

De jeugd heeft de toekomst. Maar hoe ziet die toekomst eruit? Er is al jaren woningnood, het klimaat gaat dramatisch achteruit, veel gezinnen hebben moeite om de eindjes financieel aan elkaar te knopen en veel jongeren hebben mentale problemen. Op 22 november zijn er landelijke verkiezingen. Denken we daarbij voldoende in het belang van kinderen en jongeren? Wat zouden zij nu echt graag willen? Ga jij stemmen in het belang van kinderen?

6 november 2023, Augeo Foundation Lees meer
 
‘Laten we het in de klas en op de opvang hebben over kindermishandeling’

Tot voor kort waren er nauwelijks hulpmiddelen voor scholen en kinderopvangorganisaties om kindermishandeling bespreekbaar te maken in de klas of op de groep. De lespakketten van Schildje voorzien daarin. Dat bevalt goed in de praktijk, blijkt op de Paus Johannes School. ‘Kinderen komen veel sneller met hun problemen naar me toe.’ 

30 oktober 2023, Augeo Foundation Lees meer
 
Hebben kinderen volgens jou wat in te brengen in Nederland?

Het VN-Kinderrechtencomité kijkt elke vijf jaar naar wat er goed gaat en wat beter kan voor de kinderen in Nederland. Volgens Marc Dullaert, voorzitter van het Kinderrechtencollectief (waarvan Augeo Foundation kernlid is) doet Nederland het slecht, zeker op het gebied van participatie.

24 oktober 2023, Augeo Foundation Lees meer
 
Armoede - 5 tips om kinderen te steunen

Meer dan ooit is armoede in het nieuws. Voedselbanken die de vraag niet aan kunnen, scholen die ontbijt aanbieden omdat kinderen anders met een knorrende maag zitten, ouders die de bijdrage op school niet kunnen betalen. Wat weet jij over armoede en de stress die dat met zich meebrengt? En wat kun je doen als professional?

17 oktober 2023, Augeo Foundation Lees meer
 
Praten met kinderen over oorlog (en andere vreselijke dingen)

Oorlog in Israël en de Palestijnse gebieden, oorlog in Oekraïne, maar ook de aardbevingen in Marokko en Afghanistan. Kinderen kunnen zich grote zorgen maken over al dit nare wereldnieuws. Hoe praat je met kinderen over deze onderwerpen? En hoe ga je als professional om met deze kinderen die zich zorgen maken of angstig of verdrietig zijn?

12 oktober 2023, Augeo Foundation Lees meer
 
Als je vader of moeder psychische problemen heeft

Een moeder die nooit ergens energie voor heeft en het liefste de hele dag op bed ligt. Of een vader die soms heel onvoorspelbaar is door zijn alcoholverslaving. Het kan ontzettend moeilijk zijn voor kinderen om met volwassenen te leven die mentale problemen hebben of die (te) veel drinken, middelen gebruiken of op een andere manier verslaafd zijn. Wat weet jij over KOPP/KOV? En weet jij hoe je het kind (en de ouders) kunt helpen?

10 oktober 2023, Augeo Foundation Lees meer
 
Webinar voor gastouders: Fabels en feiten over werken met de meldcode

Als gastouder zie je het kind regelmatig, jij kan een ontzettend belangrijke rol spelen als het bij een kind thuis niet goed gaat. Niet alleen voor het kind, maar ook voor de ouders. Aan de hand van een casus komen allerlei dilemma’s naar voren, maar bovenal leer je hoe de meldcode jou – als gastouder – bij dit soort situaties kan helpen.

9 oktober 2023, Augeo Foundation Lees meer
Kinderboeken om een gesprek te starten
 
Bij mij thuis

Het thema van de Kinderboekenweek 2023 (4 t/m 15 oktober) is ‘Bij mij thuis’. Als het thuis niet fijn is, is dat niet iets waar je trots op bent of waar je het graag over hebt. Toch is het enorm belangrijk om ‘lastige’ onderwerpen bespreekbaar te maken, zowel met kinderen als met ouders. Hierbij een aantal kinderboeken die kunnen helpen om het gesprek te starten.

4 oktober 2023, Augeo Foundation Lees meer
 Wat is het effect van steun en hulp bij huiselijk geweld?
 
Wat is het effect van steun en hulp bij huiselijk geweld?

Ruim 800 gezinnen waar huiselijk geweld of kindermishandeling speelde, zijn een jaar lang gevolgd. Er is onder andere gekeken of het geweld in die tijd is afgenomen en of het welzijn van gezinsleden is verbeterd.

2 oktober 2023, Augeo Foundation Lees meer
Pestgedrag - buiten de groep plaatsen
 
‘Het allerergste is het buitengesloten worden’

Amy, Hans, Nikita en Mirelle werden gepest. In een video van het Jeugdjournaal vertellen ze over de enorme impact die dit heeft gehad. Wat kun jij hier aan doen in je werk met kinderen? Ken je de factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van pesten? En weet je hoe je dit bespreekbaar maakt?

25 september 2023, Augeo Foundation Lees meer
Waarom praten jongeren niet over stress
 
Waarom praten jonge mensen niet snel over stress?

Jongeren ervaren steeds meer mentale klachten door werkstress. Met de ‘Hey, het is oké’-campagne helpen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en SZW jongeren op weg om werkstress bespreekbaar te maken. Want veel jongeren doen dit nog niet, ze schamen zich er voor. Terwijl het wel oplucht en de kans verkleint dat mentale klachten erger worden.

19 september 2023, Augeo Foundation Lees meer
ex-partner
 
Vermoord door een (ex)partner

Bij 6 op de 10 vrouwen die in de afgelopen vijf jaar werden vermoord, was de vermoedelijke dader een (ex-)partner. De vrouwen werden vaak in hun eigen woning met een steekwapen of door wurging omgebracht. Mannen worden aanzienlijk minder vaak door hun (ex-)partner gedood, vorig jaar ging het bijvoorbeeld om twee van de in totaal 94 slachtoffers. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

11 september 2023, Augeo Foundation Lees meer
kraamzorg en baby
 
‘Er werd ruw omgegaan met de baby, gelukkig durfde ik het gesprek aan te gaan’

Alleen in Nederland is het zo geregeld dat vrouwen na de geboorte van een baby kraamzorg thuis krijgen. Juist omdat kraamverzorgenden wat langere tijd thuis zijn bij een gezin, zien of merken ze soms dingen waardoor ze het idee kunnen krijgen dat de baby of een ander gezinslid niet veilig is thuis. Wat doe je dan als kraamverzorgende?

31 augustus 2023, Augeo Foundation Lees meer
Tegenslag en trauma in de kindertijd: wat weten we over de impact daarvan?
 
Tegenslag en trauma in de kindertijd: wat weten we over de impact daarvan?

Onlangs kwam er een onderzoek naar buiten waarin werd aangetoond dat tegenslagen de hersenen permanent kunnen veranderen. Hoe zit dat? En wat kunnen nog meer langetermijngevolgen zijn van ingrijpende ervaringen in de kindertijd? En is zoiets dan permanent, of is dit te herstellen of om te buigen naar iets positiefs?

29 augustus 2023, Augeo Foundation Lees meer
onderwijs is cruciaal voor vluchtelingenkinderen
 
Waarom onderwijs cruciaal is voor vluchtelingenkinderen

Weg van je vriendjes, van je huis, van alles wat je vertrouwd is. Voor vluchtelingenkinderen is dat de realiteit. Vaak zijn ze getuige geweest van afschuwelijk geweld. Deze kinderen hebben veiligheid nodig, een gestructureerd dagprogramma en een kans om hun leven weer op te bouwen. Onderwijs speelt daarin een cruciale rol.

24 augustus 2023, Augeo Foundation Lees meer
 
Zomer! Wat zijn jouw goede voornemens?

Driekwart van de Nederlanders start op 1 januari met goede voornemens. Zo’n twee weken later, op 'quitters day', is er van die voornemens vaak weinig meer over. Goede voornemens die we in augustus maken, hebben veel meer kans van slagen. Velen hebben meer energie en halen alles uit de lange dagen. Daarnaast, na je vakantie moet je weer wennen aan je routine en is het makkelijk om iets nieuws aan je routine toe te voegen. Heb jij al plannen? 

15 augustus 2023, Augeo Foundation Lees meer
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
Pagination.cshtml