Augeo Actueel

Geweld in relaties - hoe ga je hier als professional mee om?
 
Geweld in relaties – Wat kun je doen als professional?

De community ‘Veiligheid in gezinnen’ van Augeo Foundation helpt professionals bij hun aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld. Er staat steeds een ander thema centraal. Tot en met juni is dat ‘Relationeel geweld’. Je vindt er handige informatie, je kan vragen stellen en bij ieder thema organiseren we een webinar.

12 april 2023, Augeo Foundation Lees meer
Hoe vraag je de mening van een peuter?
 
Hoe vraag je de mening van een peuter?

Om te kunnen handelen in het belang van kinderen is het belangrijk met hen te praten en te vragen naar hun mening. Hoe kan je een peuter die nog niet zo taalvaardig is bij een gesprek betrekken? En vanaf welke leeftijd kan een kind eigenlijk een mening vormen?

3 april 2023, Augeo Foundation Lees meer
Grensoverschrijdend gedrag – is dit te voorkomen?
 
Grensoverschrijdend gedrag – is dit te voorkomen?

Minister Helder (Sport) komt met meldpunt waar sporters grensoverschrijdend gedrag kunnen melden. Dit nieuwe meldpunt staat los van de sportsector zodat melden laagdrempeliger wordt. Ook bij jouw organisatie, sportclub of vereniging kan grensoverschrijdend gedrag voorkomen. Hoe ga je daar mee om en hoe voorkom je grensoverschrijdend gedrag?

30 maart 2023, Augeo Foundation Lees meer
5 tips om gezinnen die in armoede leven te steunen
 
5 tips om gezinnen die in armoede leven te steunen

De armoede in Nederland neemt komend jaar weer behoorlijk toe, verwacht het Centraal Planbureau (CPB). Volgens een schatting zitten volgend jaar 995.000 Nederlanders, onder wie veel kinderen, onder de armoedegrens. Armoede heeft áltijd effect op de kinderen, hoe goed ouders hun best ook doen. Wat kun jij – als professional – doen voor deze kinderen en hun ouders?

29 maart 2023, Augeo Foundation Lees meer
 
Hoe breng je signalen van huiselijk geweld of kindermishandeling objectief in kaart?

Objectief signaleren: hoe doe je dat? En een signaal hoeft toch niet te betekenen dat er sprake is van huiselijk geweld? Bekijk snel de tips en aanbevelingen van andere professionals die gaan over dit onderwerp.

21 maart 2023, Augeo Foundation Lees meer
 
Is stress nuttig voor je hersenen?

Sommige mensen die in hun jeugd ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt, hebben daar geen of weinig last van. Anderen ondervinden er hun hele leven negatieve gevolgen van. Hoe kan dat? Een verklaring hiervoor kan gevonden worden in het concept ‘veerkracht’. Om het mentaal welzijn en de veerkracht van kinderen te bevorderen, heeft Augeo Foundation het programma Veerkracht opgezet. Maar werken de projecten ook? Hebben ze impact? Wat is het effect op kinderen? Dat is nu onderzocht.

16 maart 2023, Augeo Foundation Lees meer
 
In memoriam - Paul Baeten

Tot ons verdriet is onlangs Paul Baeten plotsklaps overleden. Geschokt staan we stil bij zijn grote betekenis voor de aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld. Dankbaar zijn we voor zijn waardevolle bijdragen aan ook het werk van Augeo Foundation, zijn continue steun en de vele aanmoedigingen die hij ons persoonlijk gaf.

15 maart 2023, Augeo Foundation Lees meer
 
Beschermingscode en nieuw meldpunt op Curaçao

Onlangs gaf Curaçao het startsein voor de implementatie van de Kódigo di Protekshon. Dit is een ‘beschermingscode’, te vergelijken met de Nederlandse meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Naar aanleiding van de ontwikkeling van die beschermingscode was er een delegatie uit Curaçao op werkbezoek.

10 maart 2023, Augeo Foundation Lees meer
 
Weet jij wat je precies moet doen bij de meldcode?

Je bent echt niet de enige die niet precies weet hoe het ook alweer zit met de meldcode. En zelfs als je het wel weet, kun je situaties tegenkomen die vragen oproepen. Wijzer met de meldcode helpt je met tips, aanbevelingen en oplossingen van andere professionals. En we gaan nu van start met het eerste onderwerp: kennis van de meldcode.

9 maart 2023, Augeo Foundation Lees meer
‘Ik twijfel vaak of iets een signaal is van huiselijk geweld of kindermishandeling’
 
‘Ik twijfel vaak of iets een signaal is van huiselijk geweld of kindermishandeling’

Onzekerheid over signalen is het meest genoemde dilemma bij het werken met de meldcode. Dat blijkt uit een enquête onder professionals uit allerlei sectoren, uitgevoerd door Augeo Foundation. Waar lopen professionals nog meer tegenaan? Welke belemmeringen ervaren ze? Bekijk hier de uitkomsten, een aantal voorbeeldcasussen én wat jij als professional hiervan kan leren.

2 maart 2023, Augeo Foundation Lees meer
Snelle steun op school voor slachtoffers van huiselijk geweld
 
Snelle steun op school voor slachtoffers huiselijk geweld

Jaarlijks is het op 22 februari de Europese Dag van het Slachtoffer. Op deze dag is er aandacht voor de gevolgen van misdrijven op slachtoffers en hun families. Huiselijk geweld is zo’n misdrijf waarvan de impact op alle gezinsleden groot is. Maar omdat het achter de voordeur plaatsvindt, heb je er vaak geen weet van. Handle with Care is een werkwijze om kinderen die thuis geweld meemaken waarbij de politie over de vloer kwam, de eerstvolgende schooldag steun te bieden op school. Hoe dat werkt en waarom dat zo belangrijk is, lees je hier.

22 februari 2023, Augeo Foundation Lees meer
Stippen zetten tegen pesten
 
Stippen op je hand tegen pesten

Stip it! is een soort antipestvirus. Hoe meer mensen ze op hun handen hebben, hoe sneller het virus zich verspreidt. Wie vier stippen op zijn hand zet, geeft daarmee aan dat hij duidelijk kiest tegen pesten. Hoe ernstig is pesten? Wat kun jij als professional hiermee?

20 februari 2023, Augeo Foundation Lees meer
 
Praten met kinderen over de aardbevingsramp

De aardbevingsramp in Turkije en Syrië grijpt iedereen aan. Ook kinderen. Sommigen hebben er familie of bekenden wonen. Of kinderen maken zich zorgen omdat ze zien dat hun ouders gestrest of verdrietig zijn. Hoe ga je als professional om met deze kinderen die zich zorgen maken of angstig of verdrietig zijn?

16 februari 2023, Augeo Foundation Lees meer
Jongeren met psychische klachten – Waar lopen ze tegenaan op school?
 
Waar lopen jongeren met psychische klachten tegenaan op school?

Waar lopen jongeren met psychische klachten tegenaan bij het volgen van onderwijs? Hoe was dit op hun middelbare school en vervolgopleiding? En wat hielp hen? Lees wat jongeren daar zelf over zeggen.

13 februari 2023, Augeo Foundation Lees meer
Zelfregulatie
 
Animatie over zelfregulatie helpt kinderen

Wanneer je als kind thuis ingrijpende gebeurtenissen meemaakt, helpt het als je beter begrijpt wat dit met je doet. Goede voorlichting versterkt de veerkracht van kinderen. Daarom ontwikkelt Augeo Foundation samen met een aantal trauma-experts materialen die professionals helpen bij het geven van goede voorlichting. De nieuwste animatie gaat over zelfregulatie.

9 februari 2023, Augeo Foundation Lees meer
Wijzer met de meldcode
 
Vind jij werken met de meldcode ook lastig?

De meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling is een stappenplan dat bedoeld is om professionals te helpen eerder en beter te handelen als zij een vermoeden hebben van kindermishandeling of huiselijk geweld. Regelmatig ervaren professionals of aandachtsfunctionarissen belemmeringen bij het werken met de meldcode. Hoe pakken anderen dat aan? Welke oplossingen zijn er? Wat werkt en hoe dan? De nieuwe campagne ‘Wijzer met de meldcode’ belicht 12 vraagstukken met veel handige tips en aanbevelingen die zijn gebaseerd op ervaringen van professionals uit diverse sectoren.

6 februari 2023, Augeo Foundation Lees meer
 
De impact van veerkrachtprojecten

Sommige mensen die in hun jeugd ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt, hebben daar geen of weinig last van. Anderen ondervinden er hun hele leven negatieve gevolgen van. Hoe kan dat? Een verklaring hiervoor kan gevonden worden in het concept ‘veerkracht’. Om het mentaal welzijn en de veerkracht van kinderen te bevorderen, heeft Augeo Foundation het programma Veerkracht opgezet. Maar werken de projecten ook? Hebben ze impact? Wat is het effect op kinderen? Dat is nu onderzocht.

30 januari 2023, Augeo Foundation Lees meer
Informatie delen - Webinar 9 februari 2023
 
Informatie delen bij zorgen om een gezin - Wat mag/kan/moet en wat niet?

Wanneer je goed samen wil werken rondom de meldcode of bij het werken aan veiligheid in gezinnen is het nodig om informatie te delen. Hoe doe je dat op een goede manier? Zonder de samenwerking met het gezin te verstoren? Wanneer mag je nou wel en wanneer geen informatie delen, met wie, en welke informatie dan?

25 januari 2023, Augeo Foundation Lees meer
Gezonde podcast - moeder en zoon in gesprek over emoties en zelfvertrouwen
 
Hoe gaan ouders en kinderen om met emoties, zelfvertrouwen en woedebeheersing?

GGD Gelderland-Zuid heeft een podcastserie gemaakt over opvoeden. De podcast is gemaakt vóór en dóór ouders met een kind in de basisschoolleeftijd. Drie onderwerpen komen aan bod: emoties, zelfvertrouwen en woedebeheersing. Hoe gaan ze hier thuis, op school of bijvoorbeeld bij het sporten, mee om?

23 januari 2023, Augeo Foundation Lees meer
Trucjes om je hoofd tot rust te brengen
 
Trucjes om je hoofd tot rust te brengen

Druk, druk, druk. Dat geldt ook vaak voor kinderen. Naar de voetbal, toneel of drumles. Maar ook in hun hoofd kunnen kinderen druk zijn. Dagelijks gaan er talloze gedachten door ieders hoofd. Soms zo veel, dat kinderen er stress van krijgen. Spanning voor een toets of spreekbeurt is heel normaal, maar wat kunnen kinderen doen als ze blijven piekere

19 januari 2023, Augeo Foundation Lees meer
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
Pagination.cshtml